- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Cene hrane opet rastu: Šećer naglo skočio

© Sputnik / Alexey Malgavko / Uđi u bazu fotografijaPšenica
Pšenica  - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2023
Pratite nas
Cene hrane u svetu porasle su u aprilu prvi put od početka godine, saopštila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO)
FAO indeks cena, koji prati najprodavanije proizvode iz oblasti hrane, u aprilu je dostigao 127,2 poena, što prestavlja povećanje u odnosu na martovskih 126,5 poena.
„Blagi skok indeksa cena u aprilu predvodio je nagli rast indeksa cene šećera, zajedno sa skokom cena mesa, dok su cene žitarica, mlečnih proizvoda i biljnih ulja nastavile da padaju“, saopšteno je iz FAO.
Cena šećera skočila je za 17,6 odsto u odnosu na mart i dostigla najviši nivo još od oktobra 2011. godine. Rast potražnje posledica je najverovatnije zabrinutosti zbog procena da će proizvodnja u Indiji i Kini biti niža nego što je predviđeno, zajedno sa manjom produkcijom u EU i na Tajlandu.
Cene mesa porasle su za 1,3 odsto u odnosu na mart, dok su mlečni proizvodi pojeftinili za 1,7 odsto. Cene biljnih ulja padaju peti mesec zaredom i u aprilu su bile niže za 1,3 odsto u odnosu na mart.
Indeks cena žitarica opao je za 1,7 odsto, a padaju i pojedinačne cene svih vrsta, osim pirinča, koji je poskupeo.
„Porast cena pirinča veoma je zabrinjavajući“, rekao je glavni ekonomista FAO Maksimo Torero, koji je ukazao na važnost produžetka crnomorske inicijative za žito kako bi se izbegli mogući skokovi cena pšenice i kukuruza.
Izveštaj FAO pokazuje da su globalne cene pšenice pale u aprilu za 2,3 odsto, na najniži nivo još od jula 2021. godine, najviše zbog velikih raspoloživih količina iz Rusije i Australije, ali i zbog dobrog očekivanog roda i omogućavanja izvoza ukrajinskog žita kroz zemlje koje su to zabranile početkom meseca.
„Pošto se privrede oporavljaju, potražnja za hranom će rasti, što će se negativno odraziti na njenu cenu“, rekao je Torero.
Teretni brod Razoni u luci u Odesi - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2023
RUSIJA
Turska upozorava: Ako prehrambeni sporazum ne bude produžen neminovno sledi poskupljenje hrane u svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala