- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici razotkrili tajnu superpredatora koji je živeo pre 130 miliona godina

© Foto : Courtesy of Maxim ArkhangelskySkrinšot 3D-modela lušana paleoskulptora Vlada Konstantinova
Skrinšot 3D-modela lušana paleoskulptora Vlada Konstantinova - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2023
Pratite nas
Naučnici Državnog istraživačkog univerziteta „N.G. Černiševski“ iz Saratova (SGU), koji su radili u sastavu međunarodne naučne grupe, uspeli su da razotkriju građu i navodno ponašanje drevnog pliosaurusa. Prema rečima univerzitetskih stručnjaka, oni su izvršili potpunu rekonstrukciju skeleta reptila i pripremili njegov opis.
Naučni rad je objavljen u časopisu Zoological Journal of the Linnean Society.
Istraživači su 2002. godine u Uljanovskoj oblasti otkrili najkompletniji skelet pliosaurusa iz rane krede, star 130 miliona godina.
Reptil koji je živeo u morskoj vodi nazvan je „lušan itiljski“ (Luskhan itilensis). Prema mišljenju paleontologa, on se može smatrati predstavnikom najnaprednije grupe pliosaurusa podfamilije brahauhenina (Brachaucheninae).
Predstavnici porodice izumrlih reptila pliosaurusa nađeni su po čitavom svetu, osim Antarktika. Pre lušana, kompletni skeleti pliosaurusa iz rane krede nađeni su u Australiji i Severnoj i Južnoj Americi. Oni su prvi put opisani zahvaljujući proučavanju naslaga iz doba jure u zapadnoj Evropi.
U svetu nije pronađeno mnogo pliosaurusa iz doba rane krede. Na teritoriji Rusije često su nalaženi ostaci pliosaurusa, ali uglavnom pojedinačne kosti. Poprilično kompletan skelet pliosaurusa iz doba jure pronađen je 40-ih godina XX veka u Saratovskoj oblasti.
© Foto : Courtesy of Maxim ArkhangelskySkelet lušana
Skelet lušana - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2023
Skelet lušana
Lušan je napustio ulogu superpredatora i prešao na ishranu sitnom ribom i lignjama. Naučnici su prema sačuvanim delovima skeleta procenili da je bio dugačak 6,5 metara. Njegov trup imao je oblik bačve, a udovi su podsećali na peraja. Pliosarus je takođe imao kratak vrat i veliku izduženu njušku, poput delfina, objašnjavaju naučnici sa Saratovskog univerziteta.
Naučnici skreću pažnju da je virtuelna kopija pliosaurusa stvorena pomoću visokopreciznog 3D skenera. Tako su dobijene trodimenzionalne slike svake kosti njegovog skeleta.

„Ruski pliosaurus lušan je trenutno najdetaljnije opisani pliosaurus iz doba rane krede u svetu i jedini koji je u potpunosti virtualno rekonstruisan. 3D model lušana je jedini u svetu digitalno restaurirani skelet ove vrste dinosaurusa. Ovo je visokokvalitetan model“, istakao je jedan od autora naučnog projekta, docent katedre za opštu geologiju i mineralne resurse SGU Maksim Arhangelski.

Stručnjaci, nadalje, planiraju da opišu još jednog pliosaurusa iz doba rane krede, nađenog u Uljanovskoj oblasti, kao i da naprave digitalne rekonstrukcije drugih morskih gmizavaca, opisanih u Rusiji. U ovom trenutku, naučnici su prikupili značajan materijal o morskim gmizavcima iz doba jure i krede u regionu Volge – ihtiosaurusima, pleziosaurusima i mozasaurusima.
© Foto : Andrey AtuchinFotografija lušana itiljskog za knjigu „Kad je Volga bila more. Levijatani i hodočasnici” M. Arhangelskog
Fotografija lušana itiljskog za knjigu „Kad je Volga bila more. Levijatani i hodočasnici” M. Arhangelskog  - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2023
Fotografija lušana itiljskog za knjigu „Kad je Volga bila more. Levijatani i hodočasnici” M. Arhangelskog
Istraživači pripremaju opise niza novih taksona, rodova i vrsta. U bliskoj budućnosti planiraju da urade kompjutersku tomografiju lobanja. Ovo će pružiti detaljniju sliku anatomije morskih reptila, razjasniti njihovu evoluciju i porodične veze.
Pored SGU, u naučnom istraživanju učestvovali su, između ostalih i Oksfordski univerzitet (Departman za nauke o Zemlji), Geološki institut Ruske akademije nauka (RAN), Univerzitet iz Liježa (Laboratorija dinamike evolucije i raznolikosti) i dr.
Dinosaurus - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2023
ŽIVOT
Moskva iz doba jure: Kakva su čudovišta naseljavala tlo ruske prestonice pre više miliona godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala