- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Moskva iz doba jure: Kakva su čudovišta naseljavala tlo ruske prestonice pre više miliona godina

CC0 / / Dinosaurus
Dinosaurus - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2023
Pratite nas
Tamo gde se danas uzdižu kule Kremlja i gde oblake paraju soliteri „Moskva sitija“ u mezozoiku se prostiralo Srednjorusko more. U njegovim dubinama ogromna čudovišta lovila su oktopode dugačke više metara, iznad vode su letelli krilati ljuskavci, a na retkim ostrvima obitavali su dinosaurusi.
Sada, posle više od 150 miliona godina, naučnici mogu s relativnom preciznošću da opišu taj fantastični život na mestu savremene Moskve, prenosi portal Kulturologija.ru.

„Moskovska“ stvorenja – od sićušnih do gigantskih

Prestonica Rusije se nalazi na dnu nekadašnjeg mora, u kojem su obitavala razna stvorenja, od sasvim sićušnih organizama do pravih džinova. Pored glavonogih mekušaca amonita i belemnita, tu su svoj plen lovili ogromni organizmi, poput lignji i lignji-vampira dugačkih od 10 do 20 metara, kao i morskih ljuskavaca, pliosaurusa, pleziosaurusa i ihtiosaurusa.
U Moskvi i Podmoskovlju se do danas mogu sresti fosili iz doba jure, na primer - uvijene sedefne školjke amonita i uske kupe belemnita. Arheolozi pronalaze zube drevnih morskih životinja koje su ih lovile. Posebno često se fosili pronalaze u južnim i zapadnim delovima Moskve.
Amoniti koji su živeli na toj teritoriji pre 150 miliona godina bili su plen velikih podvodnih reptila. Morski krokodili, pleziosaurusi i pliosaurusi koji su plivali po morskom dnu jeli su njihove velike školjke. U vodama mezozoičkog mora postojao je veoma dugačak lanac ishrane. Svaka sitnija vrsta bila je plen neke krupnije.
Na ostrvima Srednjoruskog mora sve je vrvelo od života. Tamo je rasla ogromna drevna paprat i obitavali su oklopljeni vodozemci i dinosaurusi, teropodi i sauropodi. U slatkovodnim jezerima plivale su ribe plućašice i preci savremenih ajkula koji su kasnije izumrli.

Šta je bilo pre i posle Srednjoruskog mora

Pre pojave mora na teritoriji današnje Moskve nalazile su se močvare i jezera, a nakon „morskog“ perioda, kada se voda povukla, tu je počelo da se podiže kopno, a klima tog dela Zemlje ponovo je postala topla i vlažna, kakva je danas u Sredozemlju. Kada su se na tom području pojavili prvi pripadnici ljudskog roda, pojavili su se lednici i klima je postala arktička.
Kada su nestali lednici, na teritoriji buduće Moskve pojavili su se mamuti, krznati nosorozi, bizoni, mošusna goveda, džinovski jeleni i prvobitni ljudi. Tokom čitave istorije postojanja Zemlje na tom mestu su se stalno smenjivali voda i kopno. I ne samo to, na tom području, prema mišljenju arheologa, u raznim periodima je postojalo tridesetak različitih mora.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala