- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Da li je Srbija dobila majstore koji pune tribine?

© AFP 2023 / THOMAS EISENHUTHLazar Samardžić
Lazar Samardžić - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2023
Pratite nas
Internacionalna fudbalska opsevatorija (CIES) objavila je još jedno zanimljivo istraživanje, ovoga puta o najboljim mladim driblerima sveta. Na vrhu je Vinisijus Žunior iz Reala, a Srbija ima čak dvojicu talentovanih driblera u top 100.
Istraživanje je sprovedeno u proteklih godinu dana uz pomoć podataka sajta Vajskaut koji je rangirao svetske fudbalere po učestalosti i procentu uspešnih driblinga. Uključeni su samo igrači koji nisu napunili 23 godine i koji su odigrali minimum 1.500 minuta ove sezone.
Vinisijus Žunior je na vrhu liste sa uspešnim driblingom na svakih 15 minuta i 32 sekunde, uz stopu uspešnosti od 50,3 odsto u takmičarskim mečevima na top nivou.
Njegov zemljak Anhelo Gabrijel iz Santosa je drugi sa još impresivnijom statistikom (dribling na svakih 13 minuta i 56 sekundi i 64,2 odsto uspešnosti), ali igra u slabijem takmičenju pa je samim tim drugoplasirani. Treći je Džamal Musijala iz Bajerna, a četvrti Mohamed Kudus iz Ajaksa.

I Srbija može da se pohvali dvojicom igrača na ovoj listi. Svedoci smo da se u prošlosti u ovom segmentu fudbalske igre kod nas malo vrednovao talenat pa već gotovo tri decenije ne možemo da izbacimo novog Dragana Stojkovića ili Dejana Savićevića, čuvene „desetke koje pune tribine. Možda je i tome došao kraj.

Radi se o Lazaru Samardžiću iz Udinezea i Vladimiru Lučiću iz Čukaričkog. Kvaliteti obojice odavno su priznati od strane selektora Dragana Stojkovića Piksija koji ih je uvrstio u sastav A reprezentacije.
Samardžić je 52. na svetu sa 58,4 odsto uspešnosti u drublingu, dok je Lučić pri kraju liste, na 96. mestu sa 59,1 odsto. Iako ima bolji procenat dirblinga od Samardžića, fudbaler Čukaričkog je lošije plasiran jer igra u slabijoj ligi.
Igrači iz 35 različitih liga nalaze se u top 100, a najviše driblera ima u španskoj Primeri (11) što je jedan više u odnosu na englesku Premijer ligu i argentinsku Primeru.
Fakundo Bonanote (Brajton), rođen 23. decembra 2004. godine je najmlađi fudbaler u top 100, a rođen je samo dva dana ranije u odnosu na Anhela Gabrijela. Prate ih Izraelac Oskar Gluh (RB Salcburg) i Hulijan Fernadez (Velez Sarsfild).
Miloš Ninković - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2023
SPORT
Miloš je hteo da bude čovek – ali drugi nisu ljudi /video/
Dušan Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2023
SPORT
Dušanova katarza – ubojita levica i gest za reakciju javnosti: „Ne kažnjavajte žrtve“ /video/
Eduardo Kamavinga - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2023
SPORT
Kraljeva budućnost je svetla – tek mu je 20, prošao je pakao i osvojio sve!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala