- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Kisindžer: Pregovori o ukrajinskom sukobu mogli bi da počnu krajem godine - uz posredovanje Kine

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaHenri Kisindžer
Henri Kisindžer - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2023
Pratite nas
Pregovori o rešavanju ukrajinskog sukoba, zahvaljujući posredništvu Kine, trebalo bi da počnu krajem ove godine, izjavio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer u intervjuu TV Si-Bi-Es.
Prema njegovim rečima, sukob u Ukrajini se, verovatno, bliži prelomnoj tački.
„Sada, kada se Kina priključila pregovorima, sve će doći na svoje mesto. Mislim da će krajem godine biti reči o pregovaračkom procesu i čak i o realnim pregovorima”, istakao je Kisindžer, koji krajem meseca puni 100 godina.
Na pitanje da li bi pristao da na molbu američkog lidera ode u Moskvu na pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, odgovorio je da bi bio sklon da pristane na to.
Kisindžer je, takođe dodao da bi otputovao u Moskvu u ulozi pomoćnika predsednika Sjedinjenih Američkih Država za nacionalnu bezbednost.
Ranije je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Moskva nikada ne odbija da pregovara, ali da se dijalog o situaciji u Ukrajini može održati samo uz uzimanje u obzir legitimnih ruskih interesa i zabrinutosti.
Kina je 24. februara objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid neprijateljstava i prelazak na mirovne pregovore.
U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“ kineski spoljnopolitički resor navodi i da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
RUSIJA
Moskva pozdravlja napore Pekinga za pregovore o ukrajinskom pitanju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala