- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva pozdravlja napore Pekinga za pregovore o ukrajinskom pitanju

© Sputnik / Vitaliй BelousovZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Pratite nas
Moskva konstatuje spremnost Pekinga da uspostavi pregovarački proces, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući telefonski razgovor predsednika Kine Si Đinpinga i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.
„Primećujemo spremnost kineske strane da uloži napore za uspostavljanje pregovaračkog procesa. Vidimo široku saglasnost naših principijelnih pristupa sa odredbama odgovarajućeg dokumenta o stavu koji je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo 24. februara“, istakla je Zaharova.
Istovremeno je napomenula da „problem nije nedostatak dobrih planova“.
„Kijevski režim za sada pokazuje svoje odbacivanje bilo kakvih razumnih inicijativa usmerenih na političko i diplomatsko rešenje ukrajinske krize, a eventualni pristanak na pregovore uslovljen je ultimatumima sa namerno nerealnim zahtevima. Ukrajinske vlasti i njihovi zapadni pokrovitelji već su demonstrirali svoju sposobnost da iscrpljuju mirovne inicijative... Na taj način, malo je verovatno da će bilo kakve pozive na mir na adekvatan način primiti marionete koje kontrolišu iz Vašingtona“, zaključila je ona.
Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, objavila je kineska televizija.
Kina je 24. februara objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid neprijateljstava i prelazak na mirovne pregovore.
U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“ kineski spoljnopolitički resor navodi i da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala