- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta
Pomen - Sputnik Srbija

U jednom danu deset sahrana ubijenih, ranjeni iz Mladenovca van životne opasnosti

Pratite nas
Danas je drugi dan žalosti u Srbiji zbog tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i masovnog ubistva u selima u okolini Smedereva i Mladenovca.
Na beogradskim grobljima sahranjena su četiri učenika i radnik obezbeđenja škole na Vračaru, dok su petorica momaka koji su stradali u pucnjavi u Malom Orašju sahranjeni u tom mestu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:39 06.05.2023
Policija u Bosni i Hercegovini uhapsila je Šerifa Smajlovića iz Banovića u BiH, koji je u alkoholisanom stanju pretio da će „počiniti masakr kao u Beogradu“ i prijavio svoju nameru policiji, rečeno je iz Uprave policije Tuzlanskog kantona.
Kako je potvrdila portparolka Uprave policije Adnana Sprečić, muškarac inicijala Š. S. je sinoć sam sebe prijavio policijskoj stanici Banovići, a policija ga je ubrzo uhapsila i zadržala u pritvoru do otrežnjenja.
On je tvrdio da će „poklati i ubiti“, odnosno počiniti scenario većih razmera u odnosu na onaj u Beogradu. Kao razlog je naveo to što su ga napustili supruga i deca.
22:17 06.05.2023
Veliki broj građana Berana okupio se u porti manastira Đurđevi stupovi na pomenu ubijenima u školi i Beogradu i selima kod Mladenovca. Pomen su služili episkopi budimljansko-nikšićki Metodije i zahumsko-hercegovački Dimitrije
20:55 06.05.2023
Zaplenjeno oružje - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
REGION
Hrvatska: Poziv na predaju ilegalnog oružja
20:37 06.05.2023
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar upisao se danas u Vašingtonu u knjigu žalosti koja je otvorena u ambasadi Srbije povodom ubistva dece u školi „Vladislav Ribnikar“, a potom i u dva sela u okolini Mladenovca.
„Narodu Srbije, u ime američkog naroda i lično ime, izjavljujem najdublje saučešće na ovaj dan žalosti. Znajte da smo u vašoj tuzi uz vas u prijateljstvu. Zauvek vaš prijatelj, Gabrijel Eskobar“, napisao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD
20:03 06.05.2023
Policajci - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
DRUŠTVO
Pretio da će pobiti sve stanovnike Rume: Hapšenje u Beogradu /video/
19:50 06.05.2023
Ministarka zdravlja Danica Grujičić posetila je povređene u masovnoj pucnjavi kod Mladenovca i Smedereva koji su smešteni u Opštu bolnicu "Sveti Luka" u Smederevu.
Kako je izjavila, oni su van životne opasnosti i nada se da će uskoro biti pušteni na kućno lečenje.
17:29 06.05.2023
Uroš B. koji je noćas u okolini Mladenovca, ubio osam osoba i ranio 14. - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
SRBIJA
Ubica iz Mladenovca priznao zločin: Završeno saslušanje, određen pritvor
16:43 06.05.2023
Crnogorska policija - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
REGION
Crnogorska policija pojačala aktivnosti posle ubistava u Srbiji, pronađena veća količina oružja
15:31 06.05.2023
Na seoskom groblju u Malom Orašju kod Smedereva sahranjeno je pet žrtava masovne pucnjave u tom mestu.
Stotine meštana okupilo se u porti crkve u Malom Orašju gde je ubijenim mladićima u zločinu koji je počinio U. B. opelo služilo 10 sveštenika eparhije požarevačko-braničevske.
15:30 06.05.2023
Na beogradskim grobljima sahranjena su četiri učenika i radnik obezbeđenja koji su stradali u pucnjavi u školi „Vladislav Ribnikar“.
15:12 06.05.2023
Deca koja su prisustvovala tragediji moraju da nastave da žive
Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je danas da deca koja su prisustvovala tragediji u školi „Vladislav Ribnikar“ moraju da nastave da žive i izbore se sa stresom kojem su bili izloženi ovih dana.
„Nastavnici su tu za njih, ovde je trenutno jedna ekipa dečijih psihijatara i psihologa koji su spremni da pruže pomoć i ja toplo savetujem roditeljima i deci da dođu da popričaju sa njima. To su ljudi koji su stručni, koji znaju kakav savet treba da daju u ovakvim situacijama“, izjavila je Grujičić u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, gde se upisala u knjigu žalosti.
Grujičić je navela da je Ministarstvo zdravlja, kao i Ministarstvo prosvete u poslednjih dva meseca već radilo na planiranju i organizovanju mobilnih ekipa koje bi išle po školama i razgovarale sa decom po pitanju zavisnosti.
„Otprilike poslednja dva meseca radimo na tome da se ide u škole i da se razgovara sa decom i po pitanju igrica i po pitanju zavisnosti i od lekova i od kocke i po pitanju određenih psihičkih problema koja deca imaju“, rekla je ministarka.
Ona je apelovala na građane da se drže struke i da potraže savet od psihologa i psihijatra ukoliko imaju problem.
„Kada kažem psihijatri mogu da daju savet, verujte mi u 90 odsto slučajeva ne treba vam nikakav lek, samo razgovor sa nekim ko je dovoljno od vas udaljen da može objektivno da vam kaže gde da tražite problem ili da traži problem sa vama“, objasnila je Grujičić.
Na pitanje da li će mobilne ekipe za pomoć biti organizovane i za ljude koji su prisustvovali tragediji u okolini Mladenovca, Grujičić je organizovana da se radi na organizaciji ekipa koje bi pružile potrebnu pomoć.
„Verovatno ćemo organizovati i zamoliti i neuropsihijatre iz Niša, iz Kragujevca i iz Vojvodine da se priključe ovim mobilnim timovima“, navela je ministarka.
Grujičićeva je rekla da će se od ponedeljka organizovati grupe za one koji osećaju potrebu da razgovaraju.
„Onaj ko oseća potrebu da porazgovara od ponedeljka će se ponovo angažovati grupe u Institutu za mentalno zdravlje na klinici za psihijatriju, na Klinici za dečju psihijatriju, sve psihijatrijske ustanove u gradu i Gradska bolnica i „Doktor Dragiša Mišović“ znaće da daju pravi savet“, zaključila je Danica Grujičić.
13:57 06.05.2023
Policija ispred škole Vladislav Ribnikar - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
DRUŠTVO
MUP upozorava: Lažan snimak trenutka ubistva u školi kruži internetom
12:39 06.05.2023
Uhapšen zbog objave da je sledeća na redu pucnjava u Sremskoj Mitrovici
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici uhapsili su A. S. (22) sa područja grada, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti.
On se tereti da je na društvenoj mreži postavio objavu sa porukom da je sledeća na redu, pucnjava u Sremskoj Mitrovici.
Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, u kom roku će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici, navedeno je u saopštenju Policijske uprave iz Sremske Mitrovice.
12:28 06.05.2023
Zastava CERN-a spuštena na pola koplja povodom žrtava masovnih ubistava u Srbiji
Evropska organizacija za nuklearna istraživanja CERN saopštila je danas da je šokirana povodom masovnih ubistava u Srbiji u Osnovnoj školi u Beogardu, kao i u blizini Mladenovca.
Generalna direktorka CERN-a Fabiola Đanoti rekla je da je, u znak poštovanja prema žrtvama, zastava te organizacije spuštena na pola koplja.
12:14 06.05.2023
Devojčica privedena na razgovor jer je ismevala ubistva u školi
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova priveli su na informativni razgovor maloletnu devojčicu koja je na TikToku snimala sebe, ismevala ubistva osmoro učenika i čuvara u školi na Vračaru i veličala K.K. koji je počinio zločin, rečeno je Tanjugu u MUP-u.
K. K. je sredu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" pucao i ubio osmoro dece i čuvara, a ranio šest učenika i nastavnicu.
12:14 06.05.2023
Aleksandar Bocan-Harčenko upisao se u knjigu žalosti ispred Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
DRUŠTVO
Bocan-Harčenko: Mi smo uz srpski narod u najtežim trenucima
12:06 06.05.2023
Pripremljen plan intervencije u krizi za OŠ Vladislav Ribnikar
Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja, UNICEF, Tim za psihološke krizne intervencije u zajednici, Filozofski fakultet, Društvo psihologa Srbije, Školski tim za krizne situacije i zaposleni u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ pripremili su Plan intervencije u krizi.
Plan predviđa organizovano pružanje stručne individualne i grupne podrške zaposlenima, deci i roditeljima, organizovan povratak i pripremu dece za povratak u školu.
Organizovana stručna, individualna i grupna podrška, počela je juče i u narednom periodu pružaće je psihijatri i psiholozi iz Instituta za mentalno zdravlje, Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, Društva psihologa u terminima koji će biti dostavljeni roditeljima.
Srpska zastava, igračke, cveće i emotivne poruke na ogradi  škole „Vladislav Ribnikar“  - Sputnik Srbija
Formiran je Školski tim za krizne intervencije koji će organizovati povratak učenika u školu i informisaće roditelje o detaljima putem redovnih kanala komunikacije.
U cilju pripreme učenika za povratak na nastavu biće održani sastanci Saveta roditelja, Nastavničkog veća i roditeljski sastanci sa roditeljima učenika iz odeljenja koja su bila najdirektnije napadnuta.
Učenici će se na nastavu vratiti sledeće nedelje, po ciklusima, počevši od srede, 10. maja, navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.
Za učenike od prvog do četvrtog razreda biće organizovan prihvat, odnosno produženi boravak od ponedeljka 8. maja i svakog narednog dana.
11:45 06.05.2023
Prazno teren škole - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
DRUŠTVO
Grujičić: Dečak koji je na Urgentnom biće pušten kući danas ili sutra
10:53 06.05.2023
Internet - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
DRUŠTVO
Sa Zapada uvozimo skaredne sadržaje: Mediji i društvene mreže doprinose sunovratu
09:07 06.05.2023
Beogradska policija - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
Da li će povećanje broja policajaca u školama smanjiti nasilje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala