- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kina sa Rusijom zajednički radi na rešavanju ukrajinske krize

© Sputnik / Sergei Guneyev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2023
Pratite nas
Peking namerava da podrži saradnju i koordinaciju sa Moskvom kako bi dao doprinos u rešavanju ukrajinske krize, izjavio je ministar inostranih poslova Kine Ćin Gang na sastanku sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

„Kina će se uporno zalagati za mirovne pregovore i spremna je da podrži saradnju i koordinaciju sa Rusijom kako bi doprinela u političkom rešavanju krize“, navode se reči Ganga na sajtu Ministarstva inostranih poslova Kine.

Takođe se navodi i da je Lavrov istakao veliki značaj kineskog stava po pitanju rešavanja ukrajinske krize. Naveo je da je saglasan sa principijelnom pozicijom Pekinga i izjavio da je spreman da podrži bliske kontakte sa Kinom.
Zemlje su se dogovorile da će raditi na učvršćivanju saradnje i koordinacije u Azijsko-pacifičkom regionu, da će se suprotstaviti „novom hladnom ratu“ i podržavati regionalni mir i stabilnost. Rusija i Kina su potvrdile da su spremne da jačaju koordinaciju u okviru multilateralnih struktura kao što su BRIKS, G20, UN, ŠOS i da se „suprotstave svim oblicima hegemonije“.
Sastanak ministara inostranih poslova Rusije i Kine održan je 4. maja u okviru sednice Saveta šefova diplomatija Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Indiji.
Zastava Kine vijori se na vetru između višespratnica u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
RUSIJA
Kina poziva Kijev i Moskvu da izbegavaju dalju eskalaciju situacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala