- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bil Klinton: Još pre 12 godina sam shvatio da je pokretanje specijalne operacije samo pitanje vremena

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBivši američki predsednik Bil Klinton
Bivši američki predsednik Bil Klinton - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2023
Pratite nas
Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton izjavio je da je još 2011. godine, posle sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Davosu, shvatio da je pokretanje ruske specijalne operacije u Ukrajini samo pitanje vremena.
Klinton tvrdi da mu je Putin tokom razgovora rekao da ne podržava Budimpeštanski memorandum na osnovu kojega se Ukrajina odrekla nuklearnog naoružanja u zamenu za garancije bezbednosti.
„Vladimir Putin mi je 2011. godine rekao, tri godine pre nego što je uzeo Krim, da se ne slaže sa dokumentom koji sam potpisao sa bivšim predsednikom Rusije Borisom Jeljcinom. Rekao je: 'Ne slažem se i ne podržavam to’ i od tog dana sam shvatio da je samo pitanje vremena“, rekao je Klinton u intervjuu listu „Fajnenšnal tajms“.
Međutim, on nije objasnio o kojim je odredbama dokumenta tada govorio Vladimir Putin.
Podsetimo, ruski lider Vladimir Putin je još u martu 2014. godine rekao da je nakon državnog prevrata i nasilnog preuzimanja vlasti u Kijevu na teritoriji Ukrajine nastala nova država sa kojom Rusija „nije potpisala nikakva obavezujuća dokumenta“.
Inače, Budimpeštanski sporazum potpisan je 1994. godine i na osnovu tog dokumenta su Ukrajina, Kazahstan i Belorusija predale Rusiji nuklearno naoružanje koje je zaostalo iz SSSR – Ukrajina 1.900, Kazahstan 1.400 a Belorusija 100 bojevih glava. Oružje iz Ukrajine i Kazahstana je uništeno dok su bojeve glave iz Belorusije delom uvrštene u nuklearni arsenal Rusije.
Nuklearno oružje - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
RUSIJA
Ruski diplomata: Rusija nije prekršila Budimpeštanski memorandum
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala