- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva poručuje: Krivci za napad na Kremlj će biti pronađeni – čeka ih neizbežna i surova kazna

© Sputnik / Natalija Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
Pratite nas
Rusija odlučno osuđuje pokušaje terorističkih napada na moskovski Kremlj u noći 3. marta – svi krivci će biti pronađeni i čeka ih surova i neizbežna kazna, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Kako se navodi, nema sumnje da iza pokušaja napada na Kremlj stoji kijevski režim „koji odavno i svesno podržava i koristi terorističke metode protiv objekata civilne infrastrukture i civilnog stanovništva“.
„Eksplozija na Krimskom mostu 8. oktobra 2022. godine, napadi na objekte koji nemaju vojnu namenu u Brjanskoj, Belgorodskoj i Rostovskoj oblasti, brojne diverzije. Sada Moskva. Teroristička i diverzantska aktivnost Oružanih snaga Ukrajine dobijaju na zamahu neviđenom brzinom“, navodi se u saopštenju.
Ističe se da ovaj zločin otežava činjenica da je moskovski Kremlj rezidencija lidera Rusije, a „postupci neonacističke ukrajinske vlasti su posebno cinični što je pokušaj ubistva predsednika Rusije izvršen uoči Dana pobede i parade 9. maja na kojoj će prisustvovati veterani Velikog otadžbinskog rata koji su prolili krv u borbi protiv nacizma i fašizma, između ostalog i na teritoriji Ukrajine“.

„Ovakvi zločini ne treba da ostanu bez odgovora. Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog akcija čiji je cilj zastrašivanje stanovništva, nanošenje štete i smrt ljudi kako bi se uticalo na donošenje odluka vlasti. Sigurni smo da će svi krivci biti pronađeni. Čeka ih surova i neizbežna kazna“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da zločinačke akcije kijevskog režima još jednom potvrđuju da Kijev ne teži miru i rešavanju sukoba političko-diplomatskim putem.
„Očigledna je potreba da se realizuju svi ciljevi i zadaci specijalne vojne operacije. Sa teritorije Ukrajine ne treba da dolaze bezbednosne pretnje i da se izvode teroristički napadi“, ističe ruska strana.
Takođe se navodi da ćutanje „kolektivnog Zapada“ govori o tome da oni povlađuju terorističkim metodama neonacističkog i ekstremističkog režima u Kijevu. Stoga Rusija poziva svetsku zajednicu i međunarodne organizacije „koje rade bez dvostrukih standarda na osnovu međunarodnog prava da osude novi zločinački ispad kijevskog režima“.
„Potvrđujemo da ruska strana zadržava pravo da preduzme uzvratne mere na pokušaje terorističkih napada bez presedana. Rusija će odgovoriti u skladu sa procenama pretnje koju je Kijev stvorio po rukovodstvo naše zemlje“, zaključuje Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Ranije je pres služba Kremlja saopštila da je tokom noći 3. marta kijevski režim pokušao da bespilotnom letelicom izvede napad na rezidenciju ruskog predsednika Vladimira Putina u Kremlju. Dve letelice su onesposobljene. U napadu nije bilo žrtava niti materijalne štete. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kasnije je za Sputnjik izjavio da predsednik u tom trenutku nije bio u Kremlju.
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da su u Vašingtonu videli informacije o pokušaju napada dronovima na Kremlj ali da ne mogu da potvrde njihovu verodostojnost. Bela kuća je saopštila da ne podstiče Kijev da izvodi napade na teritoriji Rusije.
Moskva  - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
RUSIJA
Moskva će odgovoriti na napad na Kremlj: Ruski ambasador oštro reagovao na izjave Vašingtona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala