- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva će odgovoriti na napad na Kremlj: Ruski ambasador oštro reagovao na izjave Vašingtona

© Sputnik / Evgeniй BiяtovMoskva
Moskva  - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
Pratite nas
Rusija će odgovoriti na napad koji je Ukrajina izvela bespilotnim letelicama na Kremlj kada bude smatrala potrebnim i u skladu sa procenama pretnje koju je Kijev stvorio po rusko rukovodstvo, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.

„Kako bi Amerikanci reagovali ako bi neki dron napao Belu kuću, Kapitol ili Pentagon? Odgovor za svakog političara, pa i laika je očigledan: kazna bi bila žestoka i neizbežna. Rusija će odgovoriti na drzak i samouveren teroristički napad. Odgovoriće kada to bude smatrala neophodnim. Odgovoriće u skladu sa procenama pretnje koju je Kijev stvorio po rukovodstvo naše zemlje“, saopštio je ambasador.

On je skrenuo pažnju na „cinične i apsurdne“ komentare zvaničnika u Vašingtonu o pomenutom događaju.
„Ovde nisu mogli da priznaju očigledno – terorističku akciju i pokušaj ubistva predsednika Rusije Vladimira Putina koje je isplanirao režim Vladimira Zelenskog. Pritom, vreme nije slučajno izabrano – uoči Dana pobede, parade 9. maja na kojoj je planirano prisustvo i stranih gostiju. Bestidno i lažljivo su iznete teze da je ovaj teroristički napad navodno 'operacija pod tuđom zastavom'. Dakle, Rusija je sama organizovala provokaciju protiv srca naše državnosti?!“, upitao je Antonov.
Po njegovim rečima, u Moskvi su se nadali da će administracija u Vašingtonu skupiti „snage i dostojanstva da osudi taj teroristički napad“.

„Svet se seća kako je ruski predsednik 2001. godine bio prvi koji je pružio ruku američkom narodu koji je tada izložen terorističkom napadu. Sve je zaboravljeno. Danas SAD štite kijevske zločince. A izjave visokih zvaničnika da Kijev sam može da bira kako će se štititi primer su dvostrukih standarda, politike podsticanja režima Zelenskog da izvodi napade na Rusiju. Izjave birokrata o navodnom odvraćanju kijevskog nacističkog režima od napada na ciljeve van svojih granica su lažna farsa“, rekao je Antonov.

Po njegovoj proceni, „zločini režima Zelenskog i popustljivost ujedinjenog Zapada“ samo govore da protivnici Rusije „nemaju nikakvu želju da teže miru, da spasu na hiljade života običnih Ukrajinaca“. Antonov je poručio da će ruska strana uzeti u obzir tu okolnost prilikom planiranja realizacije ciljeva i zadataka specijalne vojne operacije.
Ranije je pres služba Kremlja saopštila da je tokom noći 3. marta kijevski režim pokušao da bespilotnom letelicom izvede napad na rezidenciju ruskog predsednika Vladimira Putina u Kremlju. Dve letelice su onesposobljene. U napadu nije bilo žrtava niti materijalne štete. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kasnije je za Sputnjik izjavio da predsednik u tom trenutku nije bio u Kremlju.
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da su u Vašingtonu videli informacije o pokušaju napada dronovima na Kremlj ali da ne mogu da potvrde njihovu verodostojnost. Bela kuća je saopštila da ne podstiče Kijev da izvodi napade na teritoriji Rusije.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2023
SVET
Blinken: Videli smo izveštaje o napadima dronovima na Kremlj, ali ne možemo da ih potvrdimo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala