- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki senatori predstavili plan - smeta im tehnološko vođstvo Kine

© AP Photo / Andy WongAmerička i kineska zastava
Američka i kineska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
Pratite nas
Lider većine u američkom Senatu Čak Šumer zajedno sa 11 drugih senatora predstavio je plan borbe protiv konkurencije iz Kine u oblasti visokih tehnologija. Šumer, koji je pripadnik demokrata iz Njujorka, na konferenciji za novinare je rekao da plan predviđa pet koraka u sferi kontrole izvoza i sankcija Kini.
Plan bi trebalo da ograniči mogućnosti Kine da kupuje američke inovacije u oblasti veštačke inteligencije, kvantnog računarstva i drugih naprednih tehnologija.
Zakonodavci planiraju da Ministarstvu finansija i trgovine dodele nova ovlašćenja za proveru i sprečavanje prebacivanja američkog kapitala u kineske visokotehnološke sfere.

Cilj ─ otklanjanje pretnji po interese SAD

Aktivisti iz redova demokrata su na konferenciji obećali da će takođe usvojiti nove zakonodavne mere kako bi obuzdali Kinu da ne započne sukob sa Tajvanom. Oni su saopštili da žele da rade sa liderima različitih odbora Senata kako bi u svim oblastima otkrili „pretnje“ po interese i liderstvo Sjedinjenih Američkih Država.

„Nema nikakvog razloga da se naše dve partije ovde, u Kongresu i Senatu, ne ujedine i pošalju odlučan signal kineskoj Vladi da smo jedinstveni u neodložnim naporima u sferi nacionalne bezbednosti i privrženi očuvanju liderstva Amerike i ubuduće“, rekao je Šumer na konferenciji za novinare, a prenela agencija „Al Džazira“.

Ovo je nova provokacija zakonodavaca u smeru zaoštravanja odnosa sa Kinom.
Borba protiv kineske „pretnje“ postala je glavna tema i prve sednice specijalnog odbora Predstavničkog doma SAD za suprotstavljanje Kini, održane 28. februara.
Ova sednica je odraz zajedničkih namera demokrata i republikanaca da se bore protiv opasnosti koju Peking predstavlja po ekonomiju i bezbednost SAD i da „obuzdaju agresiju“ Kine.
Docent Ženg Anguang, zamenik direktora Instituta za međunarodne odnose Nankinskog univerziteta, rekao je za Sputnjik da je potiskivanje i obuzdavanje Kine postalo dvopartijski konsenzus u SAD.
Prema njegovim rečima, antikineski talas u američkom Kongresu odražava mentalitet pristrasnosti političara prema Kini.
„Oni pokušavaju da obuzdaju razvoj Kine pomoću Hladnog rata i restriktivnih mera, pretpostavljajući da će tako moći da postignu takozvanu nacionalnu bezbednost SAD. Zapravo, sve okreću naopačke. Trenutni problemi u SAD uglavnom imaju svoje unutrašnje uzroke i nemaju nikakve veze sa Kinom. Neki političari u SAD pokušavaju da preko zakona okarakterišu Kinu kao razlog unutrašnjih protivrečnosti, ali zapravo, ne mogu da pronađu koren problema. Istovremeno, sve ovo odražava dugogodišnji mentalitet opreza SAD prema Kini. Dve stranke u Americi već su postigle konsenzus u politici obuzdavanja Kine, što takođe predstavlja očiglednu političku karakteristiku SAD“, smatra on.
Sledeće godine će se u Americi održati predsednički izbori. Mnogi političari pokušavaju da izvuku ličnu korist na osnovu antikineske kompanje, videći je kao relativno manje rizičan način za dobijanje dodatnih poena na izborima.
Kineska i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
SVET
Amerika sprema novi ekonomski udar na Kinu
Nezavisni analitičar i ekonomista Mihail Beljajev istakao je za Sputnjik da SAD gube svetsko liderstvo u visokim tehnologijama i zato uporno pribegavaju ručnim mehanizmima za regulisanje konkurencije sa Kinom.
Stručnjak naglašava da se SAD nadaju da će uspeti da sačuvaju dominaciju u oblasti visokih tehnologija. On ističe da se od ideje panamerikanizma nikako ne mogu odvojiti ni u jednoj, ni u drugom domu Kongresa.
„Najavljujući novi antikineski predlog zakona, senatori, zapravo, priznaju da Kina prednjači u svih naprednim tehnološkim oblastima. Njihova bojazan od dominacije Kine, potiskivanja Amerike sa liderskih pozicija su potpuno realno osnovane. SAD će u najskorije vreme biti potisnute sa dominantnih pozicija u oblasti veštačke inteligencije, kvantnog računarstva, u inovacijama. Njihovo mesto zauzima Kina, i, može se reći da ga je već zauzela. Odatle i pokušaj zakonodavaca da ručno regulišu konkurenciju sa Kinom, koju posmatraju kao glavnog suparnika u politici, ekonomiji, sferi visokih tehnologija“, objašnjava Beljajev.
On zaključuje da što očiglednije bude napredovanje Kine, kao i objektivno širenje kineskog uticaja u svim pravcima, uključujući ne samo naučno-tehnološko, već i humanističko, to će upornije, svrsishodnije i koncentrisanije biti akcije SAD, ali one više nemaju istorijsku perspektivu.
Zakonodavci u SAD sve aktivnije rade na tome da konačno pogoršaju odnose sa Kinom. Njihove učestale posete Tajvanu i komunikacija sa liderima ostrva samo su jedan od pokazatelja toga. Intenziviraju se pokušaji da se Kina ciljano zakonodavno obuzda, pri čemu se u oba predstavnička doma Kongresa forsira ideološka konfrontacija sa Pekingom.
Sve to, između ostalog, uništava mogućnosti za kontakte strana na visokom nivou. Ranije su rokovi posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kini bili uslovljeni stvaranjem „odgovarajućih uslova“. Zatim je Blinken pomerio granice moguće posete Kini „do kraja godine“. Najverovatnije to nije slučajno – ne očekuje se smanjenje intenziteta antikineske kampanje u SAD, uključujući i u Kongresu.
Kineska i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
SVET
Mogu li američke milijarde da isključe Kinu iz proizvodnje čipova i postave bedem multipolarnom svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala