- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mogu li američke milijarde da isključe Kinu iz proizvodnje čipova i postave bedem multipolarnom svetu

© AFP 2023 / WANG ZHAOKineska i američka zastava
Kineska i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
Pratite nas
Ulaganje Amerike od više stotina milijardi dolara u proizvodnju čipova presudnih za privredni rast koje bi joj i nadalje obezbedio ulogu vodeće sile sveta, u nameri da iz tog posla isključi Kinu, samo je odupiranje multipolarnom svetu koji je neminovan i na čijem se putu svet već nalazi.
U to ne sumnja spoljnopolitički komentator Borislav Korkodelović, dobar poznavalac američko-kineskih odnosa, koji u Sputnjik intervjuu objašnjava za čim je to potegao američki predsednik Džozef Bajden kada je predložio akt o velikom ulaganju u industriju čipova. Na to je ovih dana podsetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Davosu na zasedanju Svetskog ekonomskog foruma, u kontekstu zaostajanja Evrope u haj-tek industriji. Zbog tog zaostajanja, kako je ocenio, Srbija neće moći da računa na veliki priliv evropskih investicija.
Da su čipovi nafta 21. veka, kako to kažu mnogi analitičari, jasno je, kaže naš sagovornik i zbog tog akta koji je predložio Bajde .

Rat za čipove

„Američki Kongres je doneo zakon koji je Bajden predložio u oktobru prošle godine. On predviđa 52,7 milijardi dolara za razvoj industrije čipova, što podrazumeva pre svega privlačenje stranih kompanija iz Japana, Južne Koreje i Tajvana, koje su predvodnice te trke u čipovima, radi unapređenja proizvodnje u SAD. Te 52 milijarde samo su deo dugoročnog projekta vrednog oko 280 milijardi dolara“, kaže naš sagovornik.
Na pitanje šta to konrteno znači, on objašnjava da će Amerikanci proizvođačima čipova iz Japana, Južne Koreje i Tajvana, davati pozamašne subvencije za preseljenje proizvodnje u filijale njihovih kompanija koje se tim bave u Ameriku. Oni će proizvoditi pod povoljnijim uslovima, uz manje cene energenata, dobiće subvencije, Amerikanci će mahom zaposliti svoju radnu snagu i sve organizovati i držati pod svojom kontrolom. Bitan uslov za to je da te firme neće moći da izvoze čipove u Kinu, ističe Korkoddelović.
© AFP 2023 / Vincent YuUslov da proizvođači čipova iz Tajvana, Japana i Južne Koreje dobiju američke subvencije je da odustanu od izvoza u Kinu
Kunpeng 920 procesorski čip za centre podataka i skladište u oblaku - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Uslov da proizvođači čipova iz Tajvana, Japana i Južne Koreje dobiju američke subvencije je da odustanu od izvoza u Kinu

Čip četiri

Najveća tajvanska kompanija za proizvodnju čipova – TSMC, najveći proizvođač čipova u svetu, je, kako kaže, nedavno već otvorila filijalu u Americi.
Iz te kompanije dolazi 54 posto svetske proizvodnje. Amerikanci su dali podsticaje Tajvanu da deo svoje proizvodnje sa ostrva prebaci u tu fabrik u Arizoni. I to je, kaže naš sagovornik, samo početak. Isto se radi sa južnokorejskim Samsungom, kao i sa japanskim proizvođačima.

„Ta grupacija koja će prozvoditi čipove, bila bi organizovana pod kontrolom SAD, nazvana je 'Čip četiri'. Ideja je da ta četiri proizvođača čipova mogu da ulažu u SAD i da za to imaju finansijske podsticaje pod uslovom da svoje proizvode dalje ne izvoze u Kinu koja je danas najveći kupac tajvanskih i južnokorejskih poluprovodnika“, objašnjava Korkodelović.

Uz to, dodaje on, Bajdenova administracija nastoji da uveliko kontroliše i izvoz opreme za proizvodnju čipova u Kinu. Najznačajniji njen proizvođač na svetu je holandska kompanija ASML u kojoj je značajan udeo i američkog kapitala. Zbog toga je upravo ovih dana Bajden zahtevao od holandskog premijera Marka Rutea da poštuje volju Vašingtona da mašine koje proizvode silikonske pločice ne izvoze u Kinu.
To bi bio veliki udar za holandskog proizvođača koji više od 20 posto svoje proizvodnje prodaje Kinui, zato Holanđani još nisu prelomili, kaže naš sagovornik.

Američki način

On kaže da ovakvo ponašanje Amerikanaca nije iznenađujuće i podseća da su još 1980. godine uspeli da u potpunosti suzbiju rast japanske proizvodnje čipova kada je ta zemlja kontrolisala 54 odsto globalnog tržišta čipova.
Prvo su uspeli da nateraju Japance da otvore svoje tržište za američku proizvodnju, zatim su im 1986. nametnuli obavezu da 20 odsto domaćeg tržišta otvore za američke čipove, a onda je godinu dana kasnije američki predsednik Ronald Regan praktično zabranio izvoz japanskih čipova u SAD.
© AP Photo / Mark SchiefelbeinKini ulaže oko 50 milijardi dolara u budžet za razvoj čipova
Huavej - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Kini ulaže oko 50 milijardi dolara u budžet za razvoj čipova

I za Kinu čipovi prioritet

Koliko su čipovi značajni i za kinesku privredu, Korkodelović ilustruje najnovijim podacima kineske carine prema kojima je kineski uvoz čipova bio ravan vrednosti uvoza nafte i gvožđa zajedno. Samo taj uvoz vredi stotine milijardi dolara, dodaje on, ne sumnjajući da će taj tempo biti nastavljen.
On je uveren da novi američki program neće uticati na nameru Kine da i dalje uvozi i osvaja proizvodnju čipova. Centralna vlada u Kini ulaže oko 50 milijardi dolara u budžet za razvoj čipova i to je samo ono što je obnarodovano. Visoke tehnologije su, podseća Korkodelović, bile veoma visoko pozicionirana tema na dnevnom redu nedavnog 20. kongresa Komunističke partije Kine i njen generalni sekretar Si Đinping je u završnom govoru istakao značaj razvoja visokih tehnologija, kao i školovanja mladih kako bi nadomestila ono u čemu je konkurencija odmakla.
Korkodelović je zato skeptičan da bi Amerika ovim najnovijim programom ulaganja u proizvdnju čipova mogla da osujeti Kinu u nameri da preuzme primat u globalnoj ekonomiji, što je po procenama međunarodnih institucija sasvim izvesna budućnost.

Džaba američki bedem

„Očigledno je da će SAD biti primorane da sa svojim saveznicima iz Evrope i delova Azije- Japanom, Australijom, Južnom Korejom, Novim Zelandom, formiraju svojevrsnu tvrđavu koja će se odupirati tom multipolarnom svetu koji je u nastanku. Vi ne možete da obuzdate jednu Indiju koja će u martu ove godine postati i najmnogoljudnija zemlja sveta“, kaže dobar poznavalac američko-kineskih odnosa.
Jednostavno, dodaje on, zakon velikih brojeva je neumoljiv i čovečanstvo ide ka multipolarnom svetu.
„Kako je to prošle nedelje na samitu zemalja globalnog juga, koji je pored Kine okupio i druge velike zemlje u razvoju, BRIKS, Šangajsku organizaciju za bezbednost, rekao indijski premijer Narendra Modi – mi želimo ravnopravne odnose, odnose pravičnosti, želimo odnose koji su predvidivi. Znači čovečanstvo većinski ide u tom pravcu“, zaključio je Korkodelović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala