Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ovako nešto se u Srbiji ne pamti: Kriminolog o strašnom zločinu u beogradskoj školi

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICForenzika
Forenzika  - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2023
Pratite nas
Dečak koji je jutros je očevim pištoljem pucao na đake Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ i usmrtio više osoba morao je imati ozbiljan psihološki problem, smatra kriminolog Dobrivoje Radovanović, koji ne pamti da se tako nešto ikad desilo u Srbiji.
Prema podacima MUP-a, četranestogodišnjak je u toj školi na Vračaru pištoljem usmrtio osmoro dece i jednog radnika obezbeđenja, a više osoba ranio.
Nakon pucnjave, dečak je pokušao da pobegne, ali ga je policija brzo uhvatila. Nekoliko učenika preveženo je u Urgentni centar.
O razlozima i motivima koji su dečaka podstakli na ovo brutalno delo može se samo nagađati, a kriminolog Dobrivoje Radovanović veruje da po sredi mora biti neki ozbiljan psihološki problem. On napominje da ne pamti niti mu je poznato da se u Srbiji ikad desilo nešto slično.
„Dečak od 14 godina još uvek nije maloletnik, već je još uvek dete. Da bi izvršio tako težak zločin, mora da postoji jako veliki psihološki problem. Šta bi to moglo biti možemo samo da nagađamo. Deca su u tim godinama pod strašnim uticajem kriminala i subkulture koja postoji u ovakvoj zemlji i nije iznenađenje da tako reaguju", kaže Radovanović za Sputnjik.
On napominje da koliko god zločin bio stravičan, po zakonu Republike Srbije, deca do 14 godina ne mogu biti krivično gonjena.
„ Ako on još uvek nije navršio punih 14 godina, on se tretira kao dete i nije krivično odgovoran i tu će morati da rade samo centri za socijalnu zaštitu. On treba da ima navršenih 14 godina da bi bio maloletnik i onda može krivično da odgovara", ističe on.
Masakr u školi u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2023
DRUŠTVO
Dečak koji je izvršio masakr ne može krivično da odgovara, njegov otac zadržan u policiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala