Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Jedan od najtežih dana u savremenoj istoriji naše zemlje, Vučić predložio 10 preventivnih mera

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2023
Pratite nas
Danas je jedan od najtežih dana u savremenoj istoriji naše zemlje, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i izjavio saučešće porodicama nastradalih.
„Ujedinjeni smo nažalost u tuzi kakvu ne pamtimo, ali kad smo u tuzi ujedinjeni moramo da sagledavamo uzroke, odgovornost svakog od nas, da tražimo rešenja da nam se ovako nešto ma koliko bilo nepredvidivo, nikada više ne ponovi“, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je rekao da nije žurio sa izjavama i da je želeo da se sagleda gde je sistem pogrešio, gde leži odgovornost svakog od nas jer decu roditeljima ne možemo da vratimo.
„Dečak se od ovog trenutka nalazi na posebnom mestu, biće smešten na posebnom delu klinike za neuropsihijatriju. Njegov otac kao vlasnik oružja koje je nepropisno čuvao, je uhapšen, privedena je i majka“, rekao je Vučić.
Vučić je rekao da se ovaj stravičan zločin desio u elitnoj školi, da su policijski službenici bili na licu mesta i obavili svoj posao pre zločina.
„Čovek koji je ubijen, iz obezbeđenja, je razmenjivao poruke sa ubicom, družili su se, poznavali“, dodao je on.
„Reč je o uzornim roditeljima, krem de la krem našeg društva, dobrostojeći roditelji, otac je napravio jedan prekršaj u životu, čista biografija, uzoran lekar, dečak je u svojoj izjavi pokazao da je plagirao sve, na čudan način je objasnio“, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je upozorio javnost da se izmišlja da je dečak pretio bombama, o vršnjačkom nasilju, da je bacio Molotovljeve koktele da bi sprečio druge da uđu dok ne obavi što je planirao.
Prema njegovim rečima, dečak je tražio premeštaj iz jednog u drugi razred jer bio je najbolji učenik i svi su ga izbegavali. Tražio je premeštaj u drugi razred u kome je imao tri prijatelja. „Roditelji su od njega tražili rezultate. I u novom razredu niko nije hteo da ga prihvati i onda je po svom priznanju rešio da počini monstruozni čin“, rekao je Vučić.
Vučić je ispričao da je dečak jedanput dobio ćušku na školi glume.
„Svakom roditelju je danas palo napamet „koliko sam puta pogrešio terajući dete da uči“, dodao je on.
Vučić je rekao da će se pokušati da u školama bude još više policajaca.
„Nešto moramo da promenimo, vrednosti i svoj način ponašanja. To je pitanje za celo društvo, pitanje za celu naciju, pitanje našeg opstanka. Da budemo ujedinjeni i pokušamo da se promenimo i priznamo sopstvenu grešku. Da decu vratimo sportu“, rekao je Vučić i dodao da se u međuvremenu saznalo još bezbroj detalja i da je pronađeno 57 čaura.
Vučić je rekao da u ovom slučaju vidi dva problema.
„Jedan je šta dete radi u streljani. Drugi problem je što je u šemi koja je nacrtana vidi se da je igrao neku vrstu igrice, u tim igricama oni imaju više života, vidite da nema kajanja, vidite da on misli da je za neke postao heroj, za neke koji su zlostavljani on je zadovoljan što je postao heroj“.

Predsednik Srbije je predložio 10 mera za prevenciju nemilih događaja kao što je bio današnji:

1.
Uvođenje moratorijuma od dve godine za držanje i nošenje oružja
2.
Izvršiti reviziju svih dozvola za nošenje oružja
3.
Izvršiti kontrolu kako lica nose oružje
4.
Izvršiti kontrolu rada svih streljana i zabraniti ulaz maloletnim licima
5.
Propisivanje krivične-pravne odgovornosti licima koja omoguće maloletnicima da dođu u posed oružja
6.
Mogućnost snižavanja krivično-pravne odgovornosti sa 14 na 12 godina
7.
Pooštravanje sankcije za pružaoce medijskih usluga kojima se ističe i podržava nasilje
8.
Uvesti obavezne šestomesečne testove na narkotike u školama
9.
Organizovati posebne timove za prevenciju nasilja
10.
Razmotriti mere zabrane pristupa sajtovima na darknetu
„Ali sve ovo da smo uradili, teško da bi ovo danas bilo sprečeno, toliko je drugačije i nepredvidivo, moramo svi da se postaramo da sačuvamo mlađu sestru ubice, da se izborimo protiv psihijatrijskog fenomena kopiranja monstruoznog zločina. U Vojvodini je već jedan učenik danas pretio da će ponoviti ovaj zločin. Reagovali smo odmah, zatvorili školu, obavili razgovor sa detetom“, zaključio je Vučić.
Odgovarajući na pitanje zašto je dan žalosti proglašen tek od petka, Vučić je odgovorio da nisu znali kada će formalno biti završene sve procedure na osnovu kojih se proglašava dan žalosti.
Masakr u školi u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2023
DRUŠTVO
Dečak koji je izvršio masakr ne može krivično da odgovara, njegov otac zadržan u policiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala