Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nebojša Čović: Neki misle da Srbiju provokacijama mogu da nateraju da promeni uravnoteženu politiku

© Sputnik / Radoje PantovićNebojša Čović
Nebojša Čović - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2023
Pratite nas
Prostori KiM i BiH, odnosno Republike Srpske su mesta na kojima Srbija može da bude isprovocirana kako bi promenila uravnoteženu politiku koju posebno dobro vodi poslednjih godinu dana - to može da izazove veoma ozbiljne implikacije i incidente, upozorava bivši vicepremijer Srbije Nebojša Čović.
Pojedinci, kako kaže Čović, jedva čekaju takvu provokaciju kako bi to iskoristili da nas homogenizuju sa politikom EU pa čak i po sistemu okupacije.
Čović u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ komentariše i nedavno glasanje u Komitetu ministara da se zahtev tzv. Kosova za prijem u Savet Evrope prosledi u dalju proceduru Parlamentarnoj skupštini te organizacije. Za to su glasale 33 zemlje, sedam je bilo protiv, a pet uzdržanih dok Jermenija nije glasala.

Ukrajina seče granu na kojoj sedi

Nije sada vreme, ističe naš sagovornik, da se pričaju priče tipa - „da smo uveli sankcije Rusiji, ne bi bilo Saveta Evrope,“ jer je to politika sile i svršenog čina. On naglašava da je jedino Rusija mogla da zaustavi nešto u tom evropskom telu, ali kako ni ona nije više u njemu, nije moglo ništa da se uradi. S druge strane, zapadna strana koja nas „savetuje“ spremna je da preduzme neke dodatne korake i mere, dodaje Čović, podsećajući da je Srbija uvedena u investicionu zavisnost upravo od tih zemalja.
„Pravi se opasan presedan, jer u SE članica može da bude samo država, a ne teritorija. Došli smo do toga da Ukrajina time što je bila uzdržana zapravo glasa za Kosovo u SE verovatno zbog toga što nismo uveli sankcije Rusiji ali ne shvataju da seku granu na kojoj sede. Grčka je iznenađenje ali ne smemo da zaboravimo da Amerika ima tehniku da nas natera da nešto prihvatimo upravo od istorijskih prijatelja. Tako je bilo i sa francusko-nemačkim planom za Kosovo, a evo sada je na red došla i Grčka. Pa samo pre nekoliko nedelja njihova predsednica bila je u Beogradu i zaklinjala se na nepromenjen stav o južnoj srpskoj pokrajini. Nema tu istorijskih prijateljstava, tu se emocije isključuju, gledaju se samo državni i nacionalni interesi,“ rekao je nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije.

Odluka o Kosovu u UN nemoguća dok su tamo Rusija i Kina

Naš sagovornik ne isključuje mogućnost da bi situacija iz Saveta Evrope mogla da se preslika i na Ujedinjene nacije pogotovo ako se uzme u obzir da Priština godinama unazad traži da se sa prostora Kosova i Metohije povuku Kfor i Unmik. „Međutim, o tome odluku može da donese Savet bezbednosti, a takve odluke neće biti moguća sve dok su tamo Rusija i Kina. Takođe, traže i da se izveštaji o stanju u južnoj srpskoj pokrajini prorede kako bi mogli da rade šta žele. Pošto se vodi politika svršenog čina, moguće je svašta ali se rizikuje da Ujedinjene nacije više ne postoje. Nije moje da bilo koga plašim ali je to realna opasnost s obzirom na količinu ostrašćenosti da se drži nečija strana po svaku cenu. U ovom slučaju do poslednjeg Ukrajinca, a čini mi se i šire,“ rekao je Čović.

Nemoralno da Zapad komentariše slobodu medija

Što se tiče pritisaka Evropskog parlamenta na Srbiju da uskladi spoljnu politiku, odnosno da uvede sankcije Ruskoj Federaciji i zabrani rad Sputnjika i RT Balkan, Čović kaže da će nam sve biti jasno samo ako pogledamo izveštaje zapadnih medija o Ukrajini. Nemoralno je, dodaje on, da oni komentarišu slobodu medija i vladavinu prava.
„Nije korupcija izmišljena na Balkanu, a i ako je ima za dve nule je manja nego kod njih. Nisam za uvođenje sankcija nikome pa ni Rusiji ali moramo da shvatimo da Aljbin Kurti nije zapadna smetnja, već agent. On radi na principu provociranja Beograda, da bismo izašli sa emocijama na čistinu kako bi ušli u sukob s NATO. Realno, Alijansa jeste jača ali gledajući sve ovo što se dešava u Evropi ja ne znam ko bi tu bio jači. Svaki dan je sve veća zabrinutost od eskalacije konflikta,“ rekao je on.
Evropa, podvlači on, nije Evropa bez Rusije i ko to ne shvata je u velikom problemu. S aspekta ekonomije nema više jeftinih energenata, neće ih biti, kaže Čović i dodaje da to nije za radovanje, već za veliku brigu, zbog toga i treba da se zapitamo ima li četiri ili pet normalnih lidera u svetu da zaustave ovo u šta se krećemo velikom silom.
Zastava sa konturama Kosova i Metohije u bojama srpske trobojke - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
SRBIJA
Nije reč o nerazumevanju: Zapad je svesno posvećen gaženju srpskih interesa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala