Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nije reč o nerazumevanju: Zapad je svesno posvećen gaženju srpskih interesa

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava sa konturama Kosova i Metohije u bojama srpske trobojke
Zastava sa konturama Kosova i Metohije u bojama srpske trobojke - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
Pratite nas
Zapad je duboko posvećen temeljnom gaženju srpskih interesa, ocenjuje Nebojša Čović, bivši vicepremijer i nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za KiM.
Njegov autorski tekst prenosimo u celosti.
Događaji kojima svedočimo poslednjih nedelja i meseci deo su dugoročnog pristupa kolektivnog Zapada regionalnim pitanjima, a naročito onim pitanjima koja su od najvišeg nacionalnog i državnog interesa za naš narod.
Naravno, ne radi se o nerazumevanju suštine ovih pitanja i njihovog značaja za Srbiju i Srbe, jer, kako je predsednik države opisao jednog visokog diplomatu zemalja Kvinte, koje su aktivni učesnici ovih sramnih i, na žalost, uspešnih pokušaja zamazivanja očiju naše javnosti i prodaje roga za sveću, oni imaju „duboko razumevanje“ problema sa kojima se suočavamo.

Gaženje srpskih interesa

Ne, ne radi se o nerazumevanju, već o dubokoj posvećenosti temeljnom podrivanju i gaženju naših interesa zarad njihovih sopstvenih.
Više od pet godina upozoravam upravo na ovakav scenario, poučen sopstvenim iskustvima u radu sa zapadnim diplomatama. Više od pet godina upozoravam na zapadni sistematski modus operandi kojim se bezbrojnim sporazumima izvlače ustupci sa naše strane, a ne sprovodi apsolutno ništa od obaveza Zapada i prištinskih privremenih institucija. Sada su nas i Eskobar i Lajčak uveravali da to neće biti slučaj. Kao što vidimo, ispostavilo se da je i to bila laž.
Albert Ajnštajn se jednom prilikom kritički osvrnuo na one ljude koji bezbroj puta ponavljaju istu grešku, nadajući se da će sledeći put ishod biti drugačiji. Za njega je to bila definicija ludila. Očigledno je da smo i mi, iz ovih ili onih razloga, upali u tu petlju.
No, da krenemo od početka.

Kao iz „Balkan Ekspresa“

Pre nešto više od mesec dana, desio se „istorijski“ sastanak u Ohridu. Ostala je nepoznanica ko je tu šta prihvatio, a šta potpisao. Izjave su neodoljivo podsećale na onu legendarnu repliku Bore Todorovića u filmu „Balkan Ekspres“, na pitanje nemačkog esesovca da li je muzičar. I Eskobar i Lajčak su se zaklinjali da mora prvo ZSO da se formira, i to da se prve radnje preduzmu u roku od 30 dana, pa onda sve ostalo, što je bilo dovoljno i nekim našim medijima i nekim političarima da proglase pobedu.
Svih ovih 30 dana slušali smo Kurtija kako izjavljuje da mu ne pada na pamet da formira ZSO. Zvaničnici i diplomate zemalja Kvinte su se u početku bledo oglašavali tim povodom, a onda je i to zamrlo.
Od ZSO, očekivano, nije bilo ništa za ovih mesec dana.
Ali zato je Kvinta nagradila Prištinu za još jedno kršenje dogovora odobrenjem bezviznog režima za zemlje Šengena.
I onda je Kvinta izvršila pritisak na Savet Evrope da kandidaturu Prištine stavi na dnevni red po hitnom postupku, pozivajući se u zvaničnom dokumentu s tim u vezi na („neprihvaćenu i nepotpisanu“) obavezu Beograda da neće blokirati članstvo tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama.

Kvinti ne pada na pamet da pritiska Kurtija

Ali Kvinti nije palo na pamet da isti pritisak izvrši i na Kurtija kako bi se makar jedna stvar, jedna jedina stvar na koju su se svi oni skupa obavezali, zaista i izvrši.
Ovih dana je obeležen i još jedan neslavni jubilej, deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma. O ZSO se još i govori, iako bez ikakve iskrene namere da se zaista i oformi, ali ZSO je samo jedna od tačaka kojima je trebalo da se spreči aparthejd albanske većine nad srpskim i ostalim nevećinskim narodima u okupiranoj južnoj srpskoj pokrajini.
Pomenimo samo sastav Apelacionog suda za sve slučajeve kada se sudi Srbima, u kome bi trebalo da sede većinski srpske sudije. Tada ne bi bilo sramnih etnički motivisanih drakonskih presuda nevinim ljudima, poput Ivana Todosijevića. Ni u jednom od procesa protiv građana srpske nacionalne pripadnosti ovo pravilo nije ispoštovano! I to niko više ne pominje. Kao što niko više ne pominje ni jasne kriterijume po kojima specijalne policijske snage smeju da uđu na sever KiM. I tako dalje, i tako dalje…

Nelegitimni izbori na severu

Danas se sprovode nelegitimni izbori na severu KiM. Bez srpskih kandidata. Srpska zajednica je bila izričita u vezi sa razlozima izlaska iz privremenih institucija lokalne samouprave. Najvažniji razlog je bilo neformiranje ZSO, ali i traženo je i dosledno poštovanje svih ostalih sporazuma.
ZSO, za koju su se Lajčak i Eskobar zakleli pre mesec dana da će biti prva formirana, pa onda sve ostalo, nema ni u tragovima. Ali, ipak, za Eskobara su ovi današnji izbori potpuno legitimni. Čak i ja, posle decenija u politici i rada sa kojekakvim belosvetskim pravim i nabeđenim političarima, ne mogu da ne zanemim pred ovim stepenom licemerja.
Pošto su naši „partneri sa Zapada“ dobili „neobećano i nepotpisano“ sve što su tražili, potpuno obesmišljena priča o ZSO će polako nestajati u sutonu, gde će se pridružiti standardima pre statusa, nadgledanom statusu i svim ostalim obavezama zapada i Prištine koje su potpisane i preuzete bez ikakve namere da budu i sprovedene.
I, na kraju, nedavno je u regionu boravio još jedan iz one lešinarske ekipe propagandista za vreme agresije na SRJ 1999. godine. Decenijama od tada zaboravljen u nekom prašnjavom mediokratskom sobičku vašingtonskog establišmenta, za ovu priliku izvučen, našminkan i obučen da „zrači moć“ i deli lekcije po regionu. Na stranu koliki je moralni ambis potreban da dođe u Srbiju, ali i Crnu Goru, nakon svega što je izgovorio o našim narodima, i da misli da predstavlja neki autoritet. Ono što je važnije, da li neko ko za sebe tvrdi da je naš partner i da naši odnosi nikad nisu bili bolji, „uz duboko razumevanje i uvažavanje“, šalje takve emisare? Duboko verujem da je odgovor odričan. I to je snažna poruka o stanju naših odnosa, mnogo jača i eksplicitnija od svih ispraznih i neiskrenih izjava i sa njihove i sa naše strane.
Deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, čijih šest tačaka koje se odnose na formiranje ZSO ni do danas nije sprovedeno, bila je tema i emisije „Svet sa Sputnjikom“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala