- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev: Veličanje nacista – glavna evropska ideologija

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaPremijer Rusije Dmitrij Medvedev
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2023
Pratite nas
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev oglasio se povodom peticije koja je objavljena na sajtu ukrajinskog predsednika, a čiji autori predlažu da se u Ukrajini uspostavi orden Stepana Bandere, nacionalističkog vođe.
„Evo. I to smo doživeli. Nacisti u Kijevu traže da se uspostavi orden Stepana Bandere. Zašto sitničariti – ako se osniva onda neka odmah budu tri stepena da se nosi na lenti preko ramena. I ne samo orden Stepana Bandere. Može se uvesti i orden Evgenija Konovaljca i medalja Romana Šuheviča . Što više to bolje. Nemcima se može posavetovati da osnuju orden Adolfa Hitlera, a Italijanima – orden Benita Musolinija“, napisao je Medvedev na Telegramu.
Po njegovim rečima, na taj spisak se mogu dodati i „ordeni Hortija, Franka, Antonesku i drugih evropskih saveznika Hitlera“.
„A zašto sitničariti? Ako ih veličate, onda veličajte skupa sve evropske naciste. To je sada glavna evropska ideologija. A možda je vreme da se osnuje i orden Vladimira Zelenskog? Nikad se ne zna. Onako, za svaki slučaj“, ironično je dodao Medvedev.

Ko je Stepan Bandera?

Bandera je jedan od ideologa ukrajinskog nacionalizma. Tokom Drugog svetskog rata sarađivao je sa nacističkom Nemačkom, a do 1959. godine bio je na čelu „Organizacije ukrajinskih nacionalista“* (OUN*, organizacija koja je zabranjena u Rusiji kao ekstremistička).
Jedan je od glavnih inicijatora stvaranja „Ukrajinske pobunjeničke armije“* (UPA*, zabranjena u Rusiji), čiji je cilj bila borba za nezavisnost Ukrajine.
UPA* je delovala prvenstveno u Zapadnoj Ukrajini, borila se protiv sovjetskih vojnika i sarađivala s nacistima. Nakon završetka rata nastavila je da se bori protiv sovjetske vlasti.
* ekstremističke organizacije, zabranjene u Rusiji
Ukrajinski nacionalisti sa slikom Stepana Bandere - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SVET
Ko su „banderovci“: Ukrajinski nacionalisti čija je brutalnost šokirala i Nemce
Marš nacionalista u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
SVET
Poverljiva dokumenta o krvavim zločinima: Kako je Zapad gajio nacističke „spavače“?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala