- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poverljiva dokumenta o krvavim zločinima: Kako je Zapad gajio nacističke „spavače“?

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaMarš nacionalista u Kijevu
Marš nacionalista u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Recidivi nacizma u Ukrajini ignorišu se danas kao što je ignorisan i nacizam 30-ih godina 20. veka. Setimo se "bezazlenih" momenata na utakmicama kada su fudbalske reprezentacije nekih zapadnih država salutirale zajedno sa nemačkim - visoko uzdignute ruke. Ima li razlike?
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Kada su 2011. u Kijevu ukrajinski nacionalisti na maršu održanom u znak sećanja na Hitlerovog saveznika Stepana Banderu uzvikivali „Ubij Moskalja“, a nešto kasnije u Lavovu napali i učesnike proslave Dana pobede, istoričari su pozvali da se obelodani sva arhivska građa vezana za zločine počinjene u Drugom svetskom ratu. Ili, upozoravali su, nacizam će se vratiti kući, a u novoj paradigmi gledanja na uzroke Drugog svetskog rata moglo bi da se desi da i Holokaust bude izbrisan.
Dokumenti koji su osvanuli na sajtu Ministarstva odbrane Ruske federacije, a u okviru projekta “Arhivi sve pamte... Zločini ukrajinskih nacionalista ne podležu zaboravu“ objašnjavaju ideološku matricu nacizma i ostavljaju prostor za upitanost da li postoji unutrašnja veza zločina - onih počinjenih u Ukrajini u Drugom svetskom ratu i ovih koji se danas u ime istih vrednosti čine?

Nacistički folklor

U svetlu tekućih događaja, ova arhivska građa, mišljenja je antropolog Viktor Bejatović, autor knjige Lepeza smrti – Višedisciplinarni pristup i uporedne metodologije u rekonstrukciji motiva i obima ratnog zločina u Kragujevcu oktobra 1941“, sem manje poznatih činjenica vezanih za zločine koje su ukrajinski nacionalisti počinili u vreme Drugog svetskog rata, otkriva i neverovatne analogije.
© Sputnik / Aleksandr Mazurkevič / Uđi u bazu fotografijaCeremonija polaganja cveća ukrajinskih vlasti na spomenik Stepanu Banderi
Ceremonija polaganja cveća ukrajinskih vlasti na spomenik Stepanu Banderi  - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Ceremonija polaganja cveća ukrajinskih vlasti na spomenik Stepanu Banderi

„Što se tiče zločina koji danas prate ratne operacije, neretko dolazimo do toga da oni imaju sličnu matricu i da su često povezani sa ekstremnom ideologijom koja očigledno nije sankcionisana u potrebnim momentima. Sada se pokazuje da je došlo do društvene devalvacije nacističkog miljea, gde svako svakog optužuje da je "fašisoidna".

Do toga nije smelo da dođe, upozorava.

Majn Kampf i neoloberalni ekonomski koncept

Insignije koje su identične onima iz Drugog svetskog rata pokazuju, ukazuje naš sagovornik, da je taj okvir prisutan do današnjeg dana.
„Nepromišljeno štampanje Majn Kampfa sa navodnim uporednim analizama uz tekst, odavanja "počasnih" marševa uz iste te insignije, uniforme i koračnice lokalnih jedinica pod komandom Trećeg Rajha zajedno sa neoliberalnim korporacijskim ekonomskim konceptom doveo je do sukoba koji danas ima karakter civilizacijskog opstanka različitih koncepta života“.

Imigraciona karijera posvedočenih zločinaca

Takođe, mnogi ukrajinski zločinci su, ukazuje na činjenicu naš sagovornik, ostali nekažnjeni ali i oni koji su snosili neku vrstu odgovornosti, pokazalo se da mogu u današnjim geopolitičkim kontekstima da budu podvrgnuti potpuno novom, upotrebnom tumačenju.
© Sputnik / Viktor KinelovskiйNirnbeškii proces
Nirnbeškii proces - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Nirnbeškii proces
“Takav je slučaj sa licima poput Stepana Bandere, Ivana Omelianoviča–Pavlenka ili Simona Petljura koji su odgovorni za ozbiljne zločine počinjene nad ruskim i jevrejskim stanovništvom. Mi govorimo o nasleđu jedinica koje su pripadale Schutzmannschaft-u, naročito 109. i 118. bataljonu, tj. ukrajinskoj pomoćnoj policiji – Ukrainische Hilfspolizei. Za razliku od Bandere, koga su službe bezbednosti likvidirale krajem 50-ih, neka lica su imala emigracionu karijeru bez ikakve sudske odgovornosti“.
Oni se danas, kako primećuje naš sagovornik, u virtuelnim prezentacijama predstavljaju bez pominjanja strahovitih zločina nad civilnim ruskim i jevrejskim stanovništvom, pa i poljskim.

Vođa Desnog sektora- heroj Ukrajine

Istoričar Saša Adamović uveren je da sve dok bude postojala rusofobija na Zapadu, a ona traje vekovima, dotle će postojati i pojave kakve smo videli u vreme Drugog svetskog rata o kojem govore i dokumenti publikovani na sajtu Ministarstva.
© Sputnik / Grigoriй Vasilenko / Uđi u bazu fotografijaPredstavnici Desnog sektora ispred zgrade Vrhovne Rade
Predstavnici Desnog sektora ispred zgrade Vrhovne Rade - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Predstavnici Desnog sektora ispred zgrade Vrhovne Rade
„Isplivale su informacije da je Pentagon posle Majdana 2014. pritisnuo američki kongres da skine zabranu sa finansiranja neonacističkih organizacija u Ukrajini. Sam Zelenski koji je svojevremeno dobio izbore u Ukrajini zato što je obećavao deesakalaciju neprijateljstva prema Rusiji postao je blizak ukrajinskim neonacistima čija je politička i vojna moć narasla zahvaljujući obimnoj zapadnoj američkoj pomoći. Simbolično, to se videlo i na primeru kada je u ukrajinskoj Radi Zelenski kao predsednik odlikovao vođu Desnog sektora ordenom -heroj Ukrajine“.

Bandera je bio britanski obaveštajac

O vezi nacista u Ukrajini sa svojim pokroviteljima na Zapadu, svedoči, ukazuje Adamović i podatak da je vođa ukrajinskih nacista Stepan Bandera pre svega bio pod kontrolom britanske obaveštajne službe, a tek kasnije, napadom na SSSR, njega su preuzeli Nemci.
© AP Photo / Sergei ChuzavkovUkrajinski nacionalisti sa slikom Stepana Bandere
Ukrajinski nacionalisti sa slikom Stepana Bandere - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Ukrajinski nacionalisti sa slikom Stepana Bandere

„Istorijske paralele postoje i ono što se dešavalo u Ukrajini u Drugom svetskom ratu liči na ono što se danas dešava. Izgleda da niko nije imao na umu da denacifikuje ukrajinske naciste koji su u velikom broju posle poraza u Drugom svetskom ratu mirno otišli na Zapad, SAD i Veliku Britaniju predstavljajući se kao borci protiv komunizma“.

Na simboličkom nivou sve ovo govori, smatra Bejatovoć, da bilo koja ideologija može biti upotrebljiva samo da je na "pravoj" strani, pa i posle 80 godina od rata.

Greške Nirnberga

Na pitanje da li je upravo Zapad spašavajući svojim kanalima osvedočene zločince ostavio prostor da ova ideologija doživi rehabilitaciju u 21. veku, Bejatović kaže da se danas najbolje pokazuju pogrešne odluke nekih procesa u Nirnbergu, kao što je slučaj suđenja SS generalu Bah-Zilevskom.
„Transkript suđenja pokazuje i potvrđuje planove Trećeg Rajha o poznatom "planu za Centar i Istok", za fizičko uništavanje slovenskog stanovništva u matičnim državama. Bah- Zilevskom nije suđeno za ratne zločine na teritoriji SSSR i Poljske, već u kasnijim suđenjima za neka ubistva iz 30-ih godina. Umro je početkom 70-ih“.
Ovakav odnos je, smatra Bejatović, sigurno napravio društvene kanale za negovanje tih ideologija.
U ovom trenutku zbunjuje i to, zaključuje Bejatović, da istovremeno sa ukrajinskim sukobom koji je u fokusu zapadnih medija, postoji i sukob još većeg intenziteta na teritoriji arabijskog poluostrva. On je, kaže, propao u neverovatan okean tišine, pa nije poznato ništa o tamošnjim stradanjima gde takođe ima i dece.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala