- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Priča od koje zastaje dah – otmica je promenila život legende

© AFP 2023 / PACO SERINELLIKaha Kaladze, Milan
Kaha Kaladze, Milan - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2023
Pratite nas
Nema iskrenog ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svetu koji nikada nije čuo za Kahu Kaldzea, jednog od najboljih fudbalera u istoriji Gruzije, a sada gradonačelnika Tbilisija. Zahvaljujući igrama za Dinamo iz Kijeva stigao je i do dresa čuvenog Milana i bio deo zlatne generacije koja je osvojila sve.
Četiri titule prvaka Gruzije, tri titule šampiona Ukrajine, Serija A, Kup Italije i Superkup Italije, dve Lige šampiona, dva Superkupa Evrope i jedno klupsko Svetsko prvenstvo. Četiri puta bio je najbolji fudbaler svoje zemlje.
Međutim, događaji u Kaladzeovom životu umalo su uticali da novinari danas ne pišu o njemu kao legendi Gruzije, već o akteru mnogih nesvakidašnjih situacija.

Kidnapovanje

U januaru 2001. godine Kaladze je napustio Dinamo iz Kijeva, a njegove kvalitete prepoznali su mnogi evropski velikani. Milan je bio najbrži i za 16 miliona evra učinio je Kahu najskupljim fudbalerom u istoriji gruzijskog fudbala. Početak uspona? Nesumnjivo. Ali, istovremeno i početak noćne more koja ne napušta proslavljenog fudbalera ni 22 godine posle tragedije.
© Sputnik / Aleksandr Imedašvili / Uđi u bazu fotografijaSъezd pravящeй koalicii "Gruzinskaя mečta" v Tbilisi
Sъezd pravящeй koalicii Gruzinskaя mečta v Tbilisi - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
U maju iste godine, Kahin brat, student medicine Levan, otet je nasred trga u blizini bolnice u Tbilisiju gde se nalazio zbog srčanih problema. Maskirani banditi pod oružjem oteli su momka i strpali ga u automobil koji se izgubio u nepoznatom pravcu.
Vlasti su obećale da će učiniti sve da pronađu brata slavnog fudbalera. Kidnaperi su tražili otkup od 600.000 dolara, a kao dokaz da je kod njih i da je živ poslali su Kahi snimak u kome Levan vezanih očiju preklinje za pomoć pred kamerom. Nije poznato da li je familija Kaladze platila traženi novac (postoji priča da je otac fudbalera došao na mesto dogovora, ali da nikoga nije zatekao), uglavnom, posle nekoliko poziva, otmičari su prestali da se javljaju.
U Gruziji je čak kružila i verzija priče da su nepažljivi potezi učesnika u istrazi doveli do presretanja kriminalaca koji su došli po novac i da je time svaka veza sa Levanom zauvek izgubljena - niko ga više nikada nije video živog.
© Sputnik / RIA NovostiJedan od otmičara Levana Kaladzea
Kaladze, brat, otmica - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Jedan od otmičara Levana Kaladzea

Ultimatum

Devet meseci kasnije, porodica Kaladze, koja nikada nije prestala da traži i da se moli za Levana, izgubila je strpljenje i živce. Kahin otac pretio je kroz medije gruzijskom predsedniku Eduardu Ševernadzeu da će se spaliti živ na trgu, dok je fudbaler u martu 2002. zapretio da će promeniti državljanstvo ukoliko do 1. maja (godinu dana posle otmice) njegov brat ne bude pronađen.
Saopštenje, koje je objavljeno na sajtu fudbalera, izazvalo je buru u javnosti. Kaha je optužio ministra unutrašnjih polsova Gruzije da nije načinio nikakav napredak u istrazi. Prvi put u životu, Kladze je istakao da ga je sramota što je pripada istoj naciji kao i, kako ih je nazvao „stotine političkih prostitutki“.
„Ako moj brat ne bude pronađen do 1. maja, ili ako organi reda mojoj porodici ne dostave dokaze o efektivnoj istrazi, biću primoran da uzmem ukrajinsko državljanstvo i zaigram za selekciju Ukrajine umesto da nosim dres Gruzije. Svestan sam da trenutno FIFA to ne dozvoljava, ali tražiću izuzetak“, napisao je Kaladze.
Gruzin je dodao i da je Ukrajina njegova druga domovina i izrazio nadu da će mu tamošnji fudbalski rukovodioci izaći u susret.
Ali, ni Kahin otac, a ni fudbaler nisu prešli sa reči na dela. Igrač Milana, koji se našao u teškim problemima, priznao je kasnije da iz poštovanja prema braći Gruzinima i onima koji dolaze da navijaju za njega, ipak ne bi mogao da se odrekne državljanstva.

Rasplet

U maju 2005. pripadnici Ministarstva unutršnjih poslova Gruzije, na bazi operativnih informacija, otkrili su nepoznatu grobnicu u provinciji Svaneti. Nedaleko od kuće kriminalca Omehe Aprasidzea i njegovh sinova (svi su ubijeni 2004) zakopano je bilo osam leševa.
Glasine su kružile da je jedan od tih i Kaladzeov brat Levan. Ali, Levanovo telo je pronađeno tek u januaru 2006. godine kada se ispostavilo da je brat igrača Milana sahranjen kao nepoznato lice o trošku države. Porodica je angažovala FBI kako bi se analizirala DNK krvi Levana i majke i na kraju je stigao potvrdan odgovor.
Posle pet godina čekanja, strepnje i nade, svemu je došao kraj.
© Sputnik / RIA NovostiKaladze, sahrana, brat
Kaladze, sahrana, brat - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Kako je čovek sahranjen u neobeleženom grobu? Tokom 2006. godine mediji su pisali da su kidnaperi ubili Levana nakon što je video lice jednog od otmičara. Telo je pokopano u divljini, ali je pas jednog od lokalnih stanovnika nanjušio ostatke. Pisalo se da je čak i ministar unutrašnjih poslova Kaha Targamadze bio obavešten o telu, ali, da nije želeo da insisitira na identifikaciji već da je naložio da se ostaci sahrane kao nepoznato lice.
Levanova sahrana održana je 25. februara 2006 u Senaki na zapadu Gruzije gde je porodica živela pre nego što se preselila u prestonicu. Kaha je na sahranu stigao odmah posle utakmice Lige šampiona sa Bajernom, tako što mu je premijer Italije Silvio Berluskoni pozajmio privatni avion.

Suđenje

© Sputnik / RIA NovostiKaladze, brat, otmica
Kaladze, brat, otmica - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Kao rezultat istrage, četvorica otmičara su uhapšeni i osuđeni na robiju:
Levan Cincadze - robija u Sankt Peterburgu, osuđen na 25 godina.
David Asatiani - uhvaćen u Švajcarskoj, takođe osuđen na 25 godina.
Tejmuraz Gagnidze - uhvaćen u Francuskoj, osuđen na istu kaznu.
Merab Amasulašvili - odslužio pet godina u zatvoru kao svedok saradnik protiv ostale trojice otmičara.

Sećanje

U julu 2009. rodio se prvi sin Kahe Kaladzea. On i njegova supruga, dizajnerka Anuki Arešidze, dali su mu ime Levan.
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2023
SPORT
Ljubav prema lopti jača od bruke i sramote
*Pogledajte najnoviju epizodu Sputnjik Sporta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala