- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zašto se insekti okupljaju oko svetla i kako im ono menja ponašanje: Naučnici iznenađeni

CC0 / Pexels/Evgeniя Egorova / Insekti oko sijalice
Insekti oko sijalice - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
Pratite nas
Naučnici su dugo smatrali da svetiljke privlače insekte zbog samog svetla i toplote, ali novo istraživanje otkrilo je kako bi razlog mogao da bude drugačiji.
Naučnici su novim istraživanjem opisali kako veštački izvori svetlosti menjaju ponašanje insekata, jer remete njihovu orijentaciju.
Posmatrajući leptire, vilinske konjice i moljce u blizini veštačkog svetla, naučnici sa Imperijal koledža u Londonu i Međunarodnog univerziteta na Floridi, otkrili su da insekti, umesto da lete prema njemu, zapravo veštačkom svetlu okreću leđa.
Prirodno ponašanje insekata podrazumeva da zadnji deo tela okreću prema najsnažnijem izvoru svetla - Suncu ili Mesecu. Ali, kada se nađu u blizini veštačkog izvora svetlosti, insekti prilagođavaju svoje ponašanje tom izvoru.
Radi se reakciji koja se naziva dorzalni svetlosni odgovor. To je urođeni fenomen koji se primećuje kod nekih životinja, a koje koriste orijentaciju prema Suncu ili Mesecu za kretanje. Ova orijentacija zatim omogućava održavanje odgovarajućeg položaja leta i kontrole (u slučaju letećih insekata).
Dorzalni odgovor na svetlo je primer kako se životinje prilagođavaju ekstremnim uslovima svog okruženja, gde je svetlost retka i često se koristi kao sredstvo komunikacije i preživljavanja.
Ali, to ne znači da su insekti privučeni veštačkim svetlom. Naučnici koji su radili na ovoj studiji sugerišu da insekte tokom leta zapravo veštačko svetlo „zarobi“ i da oni jednostavno – izgube put.
Osim što objašnjava zašto se insekti čudno ponašaju u blizini svetiljki, ovaj naučni rad nudi i predlog kako da se takvo ponašanje spreči.
Kako navode, ukoliko želimo da pomognemo insektima da nastave da se ponašaju što je prirodnije moguće, a to znači da lete normalnom putanjom i ne skupljaju se oko veštačkog svetla, spoljnu rasvetu trebalo bi usmeriti prema dole, onako kako pada svetlo iz prirodnih izvora.
To neće u potpunosti sprečiti insekte da se okupljaju oko svetiljke, ali im može pomoći da se pre vrate svom normalnom ponašanju i nastave put dalje.
Šuma - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Vremenska kapsula za nauku: Da li je Pradeda najstarije drvo na svetu /foto/
Reka Neretva - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
U toku reke Neretve pronađena nova životinjska vrsta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala