- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

U toku reke Neretve pronađena nova životinjska vrsta

CC0 / Pixabay / Reka Neretva
Reka Neretva - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Pratite nas
Nova životinjska vrsta iz porodice insekata otkrivena je na području Neretve i dobila je naziv po ovoj reci, objavio je Centar za životnu sredinu u Bosni i Hercegovini. Tokom prošlogodišnjeg istraživanja gornjeg toka reke Neretve otkriven je insekt iz reda dvokrilaca (Diptera) i nazvan je Baeoura neretvaensis.
U istraživanju je učestvovalo 50 naučnika i na tom području je utvrđena prisutnost više od 1.300 životinjskih vrsta. Među njima je osam novih vrsta, a do sada je potvrđena prva – Baeoura neretvaensis, dok se za ostalih sedam još čeka zvanična potvrda.
Profesorka Odseka za biologiju Univerziteta u Zagrebu Marija Ivković bila je deo tima naučnika koji su otkrili novu životinjsku vrstu.
„To je vrsta koja dolazi u vrlo čistim i netaknutim područjima reke Neretve i na još nekim lokalitetima šireg zapadnog Balkana“, rekla je Ivkovićeva. Pojasnila je da je ova vrsta uglavnom prisutna na području Mediterana.
Vladimir Topić, koordinator u Centru za životnu sredinu, izrazio je očekivanje kako će zbog bioraznolikosti i izuzetne čistoće vode vlasti u Bosni i Hercegovini proglasiti gornji tok Neretve zaštićenim staništem. Centar za životnu sredinu u BiH je neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija profesionalaca i aktivista posvećenih zaštiti i unapređenju životne sredine, preneo je „Indeks“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala