- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Trio Duletovih crno-belih heroja iz 2010. za Sputnjik: „Samo je nebo granica za Željkov Partizan“

© AFP 2023 / DMITRY KOSTYUKOVAleksandar Rašić
Aleksandar Rašić - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Navijači Partizana se sa velikom dozom sreće sećaju 2010. godine i Pariza. Crno-beli su na čelu sa Duškom Vujoševićem stigli do plasmana na Fajnal for Evrolige i tako bili u četiri najbolje ekipe Starog kontinenta. Tada je Partizan poslednji put igrao plej-of, a sada igrači iz te generacije govore za Sputnjik ovo ovogodišnjem uspehu crno-belih.
Aleksandar Rašić, Aleksandar Aljoša Mitrović i Lester Bo Mekejleb prisećaju se u razgovoru za Sputnjik uspeha napravljenog pre 13 godina, ali i ističu svoje prognoze i viđenje ovogodišnje ekipe Partizana te predstojeće serije protiv Real Madrida.
Bo Mekejleb - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
SPORT
Čuveni Bo Mekejleb za Sputnjik: „Uz košarkaškog genija Obradovića Partizan ide na Fajnal for!“
Sezona 2009/10 je jedna od najuspešnijih u istoriji kluba.
Sve je počelo sa pozivom Evrolige da predstavljaju Evropsku košarku na američkom kontinentu. U oktobru, Partizan je odigrao istorijske mečeve sa Denverom i Finiksom, i tako postao prvi klub sa ovih prostora koji je imao priliku da odmeri snage sa NBA timovima.
Partizan je kasnije po treći put zaredom došao do triple krune i posle 12 godina ponovo stigao do Fajnal fora koji se održao u Parizu. U polufinalu Partizan je posle produžetaka poražen od Olimpijakosa, a u borbi za treće mesto su takođe poraženi posle produžetaka, od CSKA.
Bila je to jedna potpuno luda sezona, više nego uspešna, a začin cele sezone bila je ona trojka Dušana Kecmana protiv Cibone u Zagrebu.
Ekipu su tada predstavljali Lorens Roberts, Stefan Sinovec, Bo Mekejleb, Dušan Kecman, Strahinja Milošević, Aleksandar Rašić, Vladimir Lučić, Sava Lešić, Aleksandar Aljoša Mitrović, Petar Božić, Aleks Marić, Jan Veseli, Darko Balaban, Branislav Đekić i Slavko Vraneš. Trener je bio naravno Duško Vujošević.
Trojica prvotimaca iz te sezone prisećaju se za Sputnjik velikog uspeha i najavljuju plej-of seriju ove sezone u kojoj će Partizan igrati protiv Real Madrida.

Sezona 2009/2010 – kao najlepši san!

Aljoša Mitrović je bio deo te čuvene generacije i sa osmehom na licu priseća se svega što je doživeo u jednoj od najboljih sezona u istoriji crno-belih.
„Posle 13 godina koliko je prošlo od te sezone mogu da kažem da je stvarno prelepo kada vidim da se navijači toga svega i dalje sećaju. A, sećamo se i mi koji smo bili deo te ekipe. Naravno uvek mi je toplo oko srca. Posle ovog vremena mogu da kažem da je ta sezona bila kao jedan divan san“, rekao je Mitrović.
Navijači će se sećati i sjajnih poteza koje je Aleksandar Rašić pravio pre 13 godina.
„Ta 2010. bila je jedna od uzbudljivijih i značajnijih sezona kako za mene tako i za sve igrače tada. Nije krenulo sjajno, polako smo dizali formu upoznavali se i počeli da pravimo dobre rezultate u domaćim takmičenjima i Evroligi. Na kraju nismo imali sreće da se plasiramo u finale Evrolige, ali je ta sezona svakako za sećanje“, kaže Rašić za Sputnjik.
Pa dodaje:
„Definitvno su mi dve sezone u Partizanu najdraže u karijeri, pogotovo zato što sam kao mlađi navijao za Partizan. Imali smo uspeha sa dve tripl-krune, igrali smo sjajno. Tada su navijači Zvezde navijali za nas u Evroligi“.
Od trojke Dušana Kecmana, pa sve do plasmana u Pariz, crno-beli su te sezone doživeli mnogo čuda.
Rašić je upravo bio taj ko je dodao Kecmanu loptu za onu trojku sa celog terena za pobedu u Zagrebu protiv Cibone i osvajanje ABA lige.
„Taj momenat mi je ostao u sećanju kao da je juče bilo. Imali smo taj karakter da nikada ne odustajemo. Tako živiš, tako treniraš i tako razmišljaš. Ostalo je 0,6 sekundi do kraja, a mi smo razmišljali šta da uradimo za to vreme. Na kraju smo uspeli, promašen penal, udvajanje ispod koša, pas za Tomasa koji je vodio loptu. Čuvao sam Bogdanovića i izašao sam na Tomasa jer sam mislio da će on definitivno da šutira. Dodao je Bogdanoviću i ovaj je pogodio i ja šta ću da izvedem loptu. Imao sam dilemu da li da bacim Duletu ili Robertsu, ali je Dule želeo loptu, onda smo mi počeli da se radujemo, a oni da tuguju“, priseća se Rašić.
Slično razmišlja i Mitrović.
„Sa ove distance mogu slobodno reći da ekipama u modernom sportu ne događa čudesnih stvari kao što se nama tada dogodilo. Ali, mislim da smo to zaslužili svojim radom i odnosom prema igri i među sobom. Bili smo vođeni odličnim trenerom i njegovim stručnim štabom. Ta sezona je možda nešto najlepše što sam doživeo u karijeri“, kaže Aljoša.
Veliki deo tajne tog uspeha krije se i u atmosferi koju je unutar tima stvorio trener Vujošević.
„Atmosfera među nama je bila odlična, što van parketa što na njemu. To su svi mogli da vide, ali ono što nisu mogli svi da vide je da smo bili kompaktna grupa i u svlačionici i na terenu gde smo se lepo provodili. Jedni za druge smo davali sve od sebe da pomognemo svima. Sa Duletom je bilo lepo raditi jer vrhunski poznaje košarku, ali i zato što je on čovek koji ima istančan smisao za humor. Tako da to sve nije bio samo krvav rad iako ga je bilo puno. Ali je bilo puno momenata gde smo mi bili obični ljudi, šalili smo se i uživali u tome što radimo. Jasno smo znali granice, naša ozbiljnost je bila na vrhunskom nivou što je dovelo do rezultata. Kada smo došli do Fajnal fora mi smo mislili da možemo i da ga osvojimo. Nažalost nije se dogodilo, ali će nam sve ostati u prelepo sećanju“, dodaje Mitrović.
Dobru atmosferu u tadašnjem timu potvrđuje i Rašić.
„Išli smo na NBA turneju, falili su nam Lorens i Mekejleb koji su nam kasnije bili okosnice tima. Išli smo na turneju u Americi, igrali som sa Denverom i Finiksom, bila je to fina priprema za čudesnu sezonu koja se kasnije dogodila. Krasilo nas je zajedništvo, sjajna grupa momaka, družili smo se van terena. Bili smo specifični, svaki dan smo sedeli i pili kafu. Nekako smo gradili timski duh i van terena i na terenu“, ističe Rašić.

Tada smo sve šokirali – možemo ponovo!

Na reči Mitrovića i Rašića nadovezuje se jedan od najboljih i najomiljenijih stranaca i plejmejkera u istoriji kluba Lester Bo Mekejleb.
„Ta 2010. godina je bila fenomenalna. Osvojili smo sve trofeje u Srbiji i dobili nagradu tako što smo otišli na Fajnal for Evrolige. Sve smo tada šokirali kada smo otišli na Fajnal for“, kaže Mekejleb za Sputnjik i poželeo da se tako nešto ponovi.
Sam doživljaj Fajnal fora bio je poseban za sve u crno-belom. Događaji poput završnice Evrolige pamte se čitavog života. Nisu samo utakmice u centru pažnje, već i ono što se ne vidi na kamerama.
„Fajnal for je verovatno posle NBA finala drugo najveće takmičenje. Količina poznatih ličnosti i legendi koje sam video u holu hotela tih dana je nešto što sam mogao da sanjam. Zaslužili smo da se nađemo tamo, verovali smo da možemo da budemo najbolji. Na kraju nas je jedan šut delio od finala sa Barselonom“, rekao je Mitrović.
A, kako Rašić upoređuje ovu sezonu 2023 sa onom od pre 13 godina?
„Teško mi je da uporedim sezone i sa navijačke strane jer sam tada bio igrač, nisam to mogao da doživim kao sada. Sada je totalno ludilo, ali mogu da uporedim da je bila histerija kao i sada pogotovo kada smo igrali protiv Makabija u Areni za prolazak na fajnal for“, ističe bivši igrač crno-belih.
Pre više od decenije je i sistem takmičenja bio drugačiji.
„Sistem takmičenja je bio takav da je svako svakoga mogao da dobije. Nema prostora za opuštanje jer odmah dođe na naplatu. Partizan je podizao formu u toku sezone, više je razmišljao o sebi i o tome kako da unapredi svoju igru i da stekne konstantu kako bi na svakoj utakmici nametnuo svoj ritam igre i zavisio od svog učinka. Mislim da imaju šanse, nema favorita. Možda su neke ekipe za nijansu po sastavu tima bolje, ali svako u top osam ima šansu da prođe i pobedi bilo koga“, dodao je Rašić.

Ko ide na Fajnal for – Partizan ili Real Madrid?

Može li Partizan Željka Obradovića sada ponovo do završnice Evrolige?
„Ovogodišnji Partizan je zaista lepo gledati, čini mi se sjajno. Možda je početak bio sporiji, što je i normalno jer instant proizvodi u sportu obično ne prolaze dobro. Partizan je rastao kroz sezonu, bivao je sve kompaktniji, sada igrači imaju uloge, Partizan izgleda takmičarski dobro, ali i za oko. O Željku Obradoviću ne treba trošiti reči, sigurno je i njegov stručni štab na visokom nivou čim su stvorili ovakvu ekipu koja može da pobedi bilo koga u Evropi“, kaže Mitrović.
Mekejleb ističe da vidi Partizan na Fajnal foru. I veruje u Željka Obradovića.

„Biće to dobar meč između Reala i Partizana. Ali, Partizan ima košarkaškog genija Obradovića. I mislim da će on postaviti Partizan u poziciju da sruši Real Madrid“, konstatuje Bo Mekejleb za Sputnjik.

Crno-beli će imati jako težak posao jer će prekoputa gledati u najtrofejniji evropski klub. Neko bi rekao i najveći.
Međutim, već je Parni valjak pobeđivao najveće timove Evrolige ove sezone.
„To što je Partizan pobedio Efes, Olimpijakos, Real i Monako je dokaz da mogu i da imaju šansu da naprave nešto. Da su izgubili utakmice od favorita ne bi imali toliko samopouzdanja. Sada kada su ih pobedili i igraju sa puno samopouzdanja bez respekta prema bilo kome znaju i oni da je sve moguće“, podvlači Rašić.
Isto misli i Mitrović koji danas nastupa za Šamal iz Katara.
„U plej-ofu je sve moguće, Partizan je pokazao da je u zavidnoj formi, na vrhunskom nivou, poseduje igrače koji mogu da rešavaju utakmice, kao i one koji mogu da budu stubovi odbrane. Vodi ih najbolji trener u istoriji Evrope, samo je nebo granica. Videćemo dokle će to dovesti jer u sportu ne postoje garancije. Mi kao navijači Partizana imamo stvarno dosta razloga za optimizam. Partizanu je mesto u plej-ofu, ali i na Fajnal foru“, zaključio je Mitrović.
Jasno je da je generacija 2010 uz Željkov Partizan na putu ka ispisivanju nove istorije.
Milenko Tepić - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
SPORT
Partizanovci o plasmanu u plej-of Evrolige – „Vrhunski rezultat, nadamo se Fajnal foru“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala