- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Muzički festival „Put na Jaltu“ u srcu Rusije: Stižu izvođači iz 15 zemalja, uključujući Srbiju

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaMeđunarodni muzički festival "Put na Jaltu"
Međunarodni muzički festival Put na Jaltu - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2023
Pratite nas
Peti jubilarni Međunarodni muzički festival „Put na Jaltu“ održaće se u Kremlju 29. aprila i 2. maja. Vokalni izvođači iz 15 zemalja, među kojima je i Srbija, i zvezde ruske scene izvešće najbolje sovjetske pesme o Velikom otadžbinskom ratu na različitim jezicima.
Prvi put održan 2019. godine na Jalti, festival je danas jedan od najznačajnijih godišnjih kulturnih događaja i najupečatljivijih televizijskih projekata posvećenih pobedi u Drugom svetskom ratu.
Ideja pedsednika festivala Andreja Kondrašova i umetničkog direktor Ernesta Mackjavičusa je da se kroz festival očuva i prenese istorijsko sećanje na Veliki otadžbinski rat, da se proslavi lik sovjetskog i ruskog vojnika-oslobodioca, podseti na strašnu cenu koju je narod morao da plati da bi se Evropa i ceo svet oslobodili od fašizma.
Realizatori te ideje su 46 stranih izvođača koji su nastupali na scenama Jalte i Moskve. Od momenta osnivanja festivala organizacioni komitet je primio preko 900 prijava od vokalista iz 60 zemalja, a televizijske i onlajn prenose koncerata pratilo je na desetine miliona gledalaca širom sveta.
Festival „Put na Jaltu“ održava se na takmičarskoj osnovi uz učešće stranih izvođača. U ovogodišnje finale su ušli predstavnici 15 zemalja: Alžira, Mađarske, Nemačke, Grčke, Zimbabvea, Izraela, Indije, Indonezije, Italije, Kine, Mongolije, SAD, Turske, Francuske i – Srbije.
Pobednike će odrediti žiri koji čine istaknuti ruski umetnici.
Predsednik Rusije Vladimir Putin pozdravio je održavanje festivala.
„To je očuvanje sećanja na junačku prošlost naše zemlje, naše otadžbine, našeg naroda. To je ono što nas čini jednim narodom. Nastavićemo da podržavamo ovakve inicijative, festivale, kulturne programe. Siguran sam da će gostiju, uključujući i one iz inostranstva, biti sve više i više“, rekao je ruski lider.
Denis Macujev - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
KULTURA
Solistički koncert Denisa Macujeva „Na bis“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala