- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Solistički koncert Denisa Macujeva „Na bis“

© Foto : Sputnjiku ustupio Denis Macujev / Denis MacujevDenis Macujev
Denis Macujev - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
Pratite nas
Beogradska publika imaće priliku da sluša kompozicije najvećih svetskih stvaralaca od Mocarta i Betovena do Čajkovskog i Rahmanjinova u izvodbi jednog od najvećih pijanista današnjice – Denisa Macujeva. Solistički koncert održaće se 8. maja 2023. u MTS dvorani, a Macujev će u svom prepoznatljivom stilu interpretirati stvaralaštvo muzičkih velikana.
Izvođenja Denisa Macujeva odlikuju nove semantičke nijanse, a dobro poznata dela dobijaju svežu energiju zvuka. Pored toga što je laureat Državne nagrade Ruske Federacije u oblasti književnosti i umetnosti „Dmitrij Šostakovič“, on je takođe i nosilac Ordena časti, kao i drugih prestižnih nagrada. U istoj godini je pobedio na Međunarodnom takmičenju Čajkovski u Moskvi i osvojio Gran pri na Međunarodnom takmičenju u Parizu.

Klavir i violinski ključ – najveći neprijatelj Zapada

Đak Moskovskog državnog konzervatorijuma važi za jednog od najtraženijih pijanista svoje generacije, što mu nisu mogle osporiti ni nedavne sankcije koje su neuspešno nametane ruskim sportistima, glumcima, muzičarima, pa i davno preminulim književnicima. Prilikom atlantske inkvizicije tokom koje su precrtavana imena Rusa upisanih u anale svetske poezije, proze, muzike, slikarstva, sporta, Denis Macujev je izbačen iz koncerta Bečke filharmonije u njujorškom Karnegi Holu.
Macujev je inače prepoznatljiv po svom inventivnom stilu sviranja za koji inspiraciju crpi iz mnogih stvari, uključujući i džez.

Smatram da je džez jednako vredna, ozbiljna umetnost kao i klasična muzika, zato što je to jedan od najozbiljnijih žanrova koji je u dvadesetom veku procvetao, podigao se na nezamislivu visinu. Džez je stanje duše, to je veliki uzlet. Ja to veoma volim i zaista mi to pomaže u klasičnoj muzici zato što je improvizacija u interpretaciji veoma važna za klasičnog muzičara, rekao je Macujev svojevremeno za Sputnjik.

© Foto : Sputnjiku ustupio Denis Macujev / Denis MacujevDenis Macujev
Denis Macujev - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
Denis Macujev
Izgnanik iz Karnegi hola inače je veliki obožavatelj Geršvina i njegove „Rapsodije u plavom“. Veruje da je klasična muzika u stanju da miri i prosvećuje ljude. Nažalost, tu ideju ne dele i njegove kolege za Zapada.

Rahmanjinov i Geršvin su dve gromade u 20, veku. Oni su se družili, viđali i kad je svirana „Rapsodija u plavom“ koju sam večeras svirao, tada je na premijeri bio autor, Džordž Geršvin za klavirom, a u sali je bio Rahmanjinov, govorio je Macujev u ranijem intervjuu za Sputnjik.

Svirka sa Emirom Kusturicom

Macujev inače rado voli da svraća u Srbiju, često na poziv Emira Kusturice. Festival ruske klasične muzike, čiji je Kusturica osnivač, podržava talente iz muzičkih škola i akademija Srbije, Republike Srpske i Rusije, a Macujev je u više navrata gostovao i skup uveličavao svojim talentom. Za njega je Drvengrad „fantastičan“, a Kusturica „poslednji romantik“.
© Sputnik / Radoje PantovićDenis Macujev, pijanista
Denis Macujev, pijanista - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
Denis Macujev, pijanista
Bio sam ovde pre tri-četiri godine. Održao sam koncert za pamćenje na otvorenom prostoru, a nakon toga je usledio neverovatan džem-sešn u drvenoj kućici sa izuzetno talentovanim mladim srpskim muzičarima. Vraćam se na poziv Emira Kusturice. On je moj veliki prijatelj, mnogo ga volim. On je jedan od poslednjih romantika u filmu, muzici, umetnosti uopšte… On dovodi veliki broj cenjenih ruskih muzičara i umetnika, pravi odličnu atmosferu, govori Macujev.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala