- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Britanski mediji: Rusija primenjuje „nevidljivo oružje“ u Ukrajini

© Sputnik / Vadim Savitsky / Uđi u bazu fotografijaArmata borbeni tenk na pripremama za Dan pobede
Armata borbeni tenk na pripremama za Dan pobede - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
Pratite nas
Ruski tenkovi T-14 „armata“ koji su poslati u zonu specijalne vojne operacije u Ukrajini su opremljeni modernim naoružanjem i mogu da budu nevidljivi za protivnika, piše britanski list „San“.
„Ruski eksperti su za tenkove T-14 proizveli specijalne maskirne pokrivače ‘mantija’, koje upija radarske talase i istovremeno ih odbija i raspršuje“, navodi se u članku.
Osim toga, tenkovi su dobili i rešetkasti oklop koji pruža zaštitu od preciznog protivtenkovskog oružja i sredstava za bliske sukobe, uključujući ručne protivtenkovske bacače granata. T-14 imaju potpuno autonomnu kupolu koja može da se okreće za 360 stepeni velikom brzinom.
Profesor, koji radi na proučavanju veštačke inteligencije i robotike na engleskom Univerzitetu Šefild Noel Šarki, rekao je da tenk ima toliku snagu da može za nekoliko minuta da opustoši gradove.
Ranije je saopšteno da su Oružane snage Rusije počele da primenjuju tenkove T-14 „armata“ u zoni specijalne vojne operacije u da su dobili dodatnu zaštitu od protivtenkovske municije.
Osnovni tenk T-14 je razvijen u Uralskom konstruktorskom birou za transportnu mašinogradnju. Projektovanje tenka je počelo početkom 2010. godine, prvi prototip je napravljen 2013. godine. Po prvi put su oklopna vozila tipa „Armata“ predstavljena javnosti 2015. godine na Paradi pobede 9. maja. Nekoliko tenkova T-14 „Armata“ i BPM T-15 paradiralo je Crvenim trgom u Moskvi.
T-14 Armata  - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
RUSIJA
Rusi testiraju „armatu“ u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala