- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusi testiraju „armatu“ u Ukrajini

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaT-14 "Armata"
T-14 Armata  - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Pratite nas
Novi ruski tenk T-14 „armata“ prvi put je dopremljen u zonu ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, ali se nameće pitanje da li je na front poslat kako bi „stao na crtu“ britanskim „čalendžerima“ i nemačkim „leopardima“ ili isključivo radi testiranja u borbenim uslovima.
Ruski eksperti su saglasni da „armate” u zoni specijalne operacije nisu neophodne, s obzirom da sve postavljene zadatke rešavaju drugi ruski tenkovi. Samim tim korišćenje ovog tenka na frontu objašnjava se isključivo potrebom da se testira u borbenim uslovima, kako bi se identifikovale eventualne „slabe tačke“ koje bi trebalo poboljšati.
Eksperti objašnjavaju da ruske oružane snage koriste najnovije glavne borbene tenkove T-14 „armata“ za granatiranje ukrajinskih položaja, ali ti tenkovi još nisu učestvovali u direktnim ofanzivnim operacijama.
„Nedavno je bilo reči o tome da ide borbena kordinacija posada tenkova ‘armata’ na jednom od južnih poligona, a sada je naš najnoviji tenk, koji si po svojim taktičko-tehničkim karakteristikama smatra jedinstvenim u svetu, zapravo već na bojnom polju. Naglašavam da još nije na prvoj liniji fronta“, kaže ruski ekspert Viktor Baranec.
„Armata“ je prvi tenk na svetu koji realizuje koncept „mrežnocentričnog ratovanja”, podsetio je ekspert.
„Za sada se on u borbenim dejstvima koristi kao ‘tenk-komandir’, koji kontroliše drugu vojnu tehniku. To mogu biti samohodne artiljerijske jedinice, drugi tenkovi, helikopteri“, dodao je Baranec.

Zapadni tenkovi zaostaju za „armatom“

Prema rečima vojnog stručnjaka, čak i mali broj tenkova „armata“ raspoređenih na bojnom polju može značajno da poveća borbeni potencijal ruske vojske.
„Armata” je po karakteristikama najsavremeniji tenk na svetu. Ovom tenku ne mogu da pariraju američki „abramsi”, nemački „leopardi”, britanski „čelendžeri”, a po tvrdnjama stručnjaka karakteristike T-14 zapadni tenkovi neće moći još dugo da dosegnu.
„Armata” ima kupolu bez posade, dok je sama posada tenka, koja broji tri člana, maksimalno zaštićena u izolovanoj oklopnoj kapsuli.
„Ima veoma snažnu oklopnu zaštitu - to je dinamička zaštita "malahit" i aktivni zaštitni kompleks "afganit". U kojoj meri će T-14 unaprediti borbeni potencijal naše vojske, to će u mnogome zavisiti od broja tenkova ‘armata’ na bojnom polju. Za sada mi u malim ‘porcijama’ uvodimo ove tenkove, ali čak i ako ih se pojavi samo nekoliko desetina, to će biti prilično ozbiljan faktor koji omogućava da se pobedi neprijatelj“, ocenjuje Baranec.

Glavne karakteristike „armate“

Eksperti kažu ističu da „armate“ u zoni specijalne operacije moraju biti strogo čuvane, kako ne bi pale u ruke protivnika tj. NATO-a.
Njegove glavne karakteristike su visok stepen pasivne i aktivne oklopne zaštite, zatim odlična pokretljivost i prohodnost, kao i velika vatrena moć.
Osnovno naoružanje tenka je nova generacija glatkocevnog tenkovskog topa 2A82.
„Tenk ima prilično moćan top kalibra 125 milimetara. ‘Armata’ ne ispaljuje samo granate, već i vođene rakete, koje mogu da pogode metu na udaljenosti od osam kilometara, za razliku od hvaljenih stranih tenkova koji pogađaju ciljeve na udaljenosti od tri do četiri kilometara“, kaže Baranec.
Ovaj tenk je već odavno prozvan najvećim probojem u konstrukciji tenkova u poslednjih 50 godina i praktično po svim karakteristika prevazilazi sve druge tenkove.
Zahvaljujući tome što je korišćena stelt tehnologija tenk je teško vidljiv na radarima. Ima i svoj radar za otkrivanje neprijateljskih oklopnih vozila.
Dužina „Armate“ sa topom je 10,8 metara, širina — 3,9 metara, visina — 2,7 metra, a težina je — 48 tona. Motor koji pokreće tenk ima takve karakteristike koje mu obezbeđuju da razvije brzinu i do 90 kilometara na sat. Kapacitet rezervoara je dovoljan da tenk sa jednim punjenjem pređe daljinu od 500 kilometara.
U suštini, radi se o tenku na univerzalnoj guseničnoj borbenoj platformi "armata" koji pokreće motor A-85-3A (12N360).
Probna partija od dvadeset tenkova "armata" bila je napravljena 2015. Te godine 9. maja na Dan pobede "armata" je prvi viđena na Crvenom trgu i šokirala vojne analitičare širom sveta.
Tenk T-14 Armata na forumu Armija 2021 - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
RUSIJA
Ruski inženjer ekskluzivno za Sputnjik otkriva najperspektivnije ruske tenkove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala