- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski inženjer ekskluzivno za Sputnjik otkriva najperspektivnije ruske tenkove

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaTenk T-14 "Armata" na forumu "Armija 2021"
Tenk T-14 Armata na forumu Armija 2021 - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
Pratite nas
Inženjer ruskog koncerna „Uralvagonzavod“ Ilja Onjegov je u ekskluzivnom intrevju Sputnjiku govorio o naprednom razvoju ruskih tenkova „Armata“ i T-90M i konkurenciji na tržištu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Armata

Prema njegovim rečima, najperspektivniji tenk danas je T-14 „Armata“.

„Predstavljen je najperspektivniji tenk T-14. Glavni pravci našeg razvoja su toranj, mesto za posadu u trupu tenka, što omogućava veću sigurnost posade prilikom gađanja. To uključuje odvojeno mesto za gorivo i municiju, odnosno, radimo sve kako bismo osigurali bezbednost ljudi u tenku“, rekao je Onjegov.

Osim toga, tenk će biti i digitalizovan i to će mu omogućiti da postane pravi kompjuter na gusenicama.

„T-14, koji je predstavljen na izložbi i već se nalazi u naoružanju vojske, a u toku je dalji rad na njegovoj implementaciji sa Ministarstvom odbrane. Iako su prototipovi već isporučeni, tenk se i dalje usavršava. Uzimamo u obzir sve komentare tokom upotrebe tenka, a nakon toga planiramo i serijsku proizvodnju“, pojasnio je on.

T-90M

Najpopularniji tenk serijske proizvodnje je T-90M.

„Počeli smo veliku serijsku proizvodnju tenka T-90M koji je nedavno razvijen specijalno za rusku vojsku, ali ga pripremamo i za izvoz. On je, u stvari, modernizovana varijanta tenka T-90 – ima veću pokretljivost, vatrenu moć i odbrambene mogućnosti. Tenk je mobilniji zahvaljujući snažnom motoru, sigurniji jer su postavljeni zaštitni kompleti i novi modul tornja sa novom zaštitom. Snaga ispaljivanja vatre je pojačana uključivanjem visoko-automatizovanog sistema za kontrolu požara u modul tornja, što podrazumeva i novi nišan i panoramski vid. To omogućava komandiru da izvrši pretragu ciljeva i prosledi signal nišandžiji“, rekao je Onjegov.

Zaštita

Prema rečima inženjera i konstruktora ruskih tenkova, zaštita je najsloženiji deo u proizvodnji tenka.

„Tenk T-90M ima dinamičku zaštitu koja omogućava da tenk ne mogu da otkriju savremene protivtenkovske granate. Teško je obezbediti zaštitu vozila od letelica i projektila. To je komplikovano, jer je tenk veoma težak, oko 100 tona. Ujedno je to i razlog što primenjujemo aktivna sredstva zaštite, kao što su kompleksi tipa ‘Arena-M’. Ovi kompleksi imaju prijemne i prenosne module koji hvataju leteći projektil i prenose komandi informaciju kako bi ona gađala i uništila ga. Upravo taj modul i pripremamo za ugradnju u tenk T-90 i radimo na instaliranju ovog kompleksa na tenkove tipa T-72“, pojasnio je ruski inženjer.

Što se tiče zaštite on je dodao da tenk T-90 ima sistem zavesa koji ga štiti od protivtenkovskih projektila druge generacije.
„Tenk to obavlja pomoću zadnjeg osvetljenja, kojim se meta osvetljava i raketa ide u njenom pravcu. Na kraju, tenk, pomoću ovog pozadinskog osvetljenja, okreće toranj u željenom smeru, uključuje reflektor i protivtenkovski projektil gubi svoj smer. Projektil ide u stranu. Najugroženije mesto u tenku je ipak posada i zato se razvoj odvija u pravcu njene maksimalne zaštite“, pojasnio je Onjegov.

Vatra

Nije ništa manje složen ni sistem za navođenje vatre, koji se može obezbediti na više načina, a sve je u nišanu.

„Nišan radi kako preko optičkog kanala tako i preko televizijskog i termovizijskog kanala, koji omogućavaju poboljšan rad nišandžije. Ovi video uređaji su mali, ali prilično efikasni i dovoljni su za pronalaženje i pogađanje cilja. Termovizijski sistem može sam da odredi i uhvati cilj, ali konačnu odluku donosi vojnik. Otvaranje vatre nastupa samo nakon dozvole“, rekao je on.

Konkurencija na tržištu

Što se tiče konkurencije na tržištu, najpopularniji ruski tenk je upravo T-90M.
„Naš tenk T-90M je jedan od najpristupačnijih što se tiče odnosa cene i kvaliteta. Isporučen je mnogim zemljama u sveta i uspešno se eksploatiše. Konkurenti našim tenkovima su, možda, samo ‘Leopard’i ‘Abrams’, dok ‘Merkava’ nije konkurentan“, zaključio je ruski inženjer tenkova.
Sputnjik je medijski partner foruma Armija 2022".
Forum „Armija 2022“ je otvoren 15. avgusta i trajaće do 21. avgusta. U okviru foruma su planirana 289 događaja, koja će se organizovati u izložbenom parku „Patriot“, poligonu Alabino, aerodromu Kubinka, kao i u svim vojnim okruzima i u Severnoj floti, kao i u više od 30 regiona u Rusiji. U forumu će učestvovati 72 vojne delegacije.
Otvaranje vojno-tehničkog foruma Armija 2022  - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
RUSIJA
„Rosoboroneksport“ o velikoj potražnji za sistemima protiv dronova: Odlično se pokazali u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala