- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

UN zabrinute zbog isporuke municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini

© AP Photo / Staff Sgt. Nicholas Perez/U.S. Air National Guard Municija sa osiromašenim uranijumom
Municija sa osiromašenim uranijumom - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
Pratite nas
Ujedinjene nacije su zabrinute zbog upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom u celom svetu, uključujući i Ukrajinu, izjavio je zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak.
Upitan da li su UN zabrinute zbog saopštenja Ministarstva odbrane Velike Britanije o isporuci pomenute municije Kijevu, Hak je kratko odgovorio:
„Znate da smo zabrinuti zbog upotrebe osiromašenog uranijuma u bilo kom delu sveta, a to se odnosi i na ovu situaciju“, odgovorio je Hak.
Ipak, nije želeo konkretno da odgovori da li London treba da bude odgovoran za čišćenje ili barem za kontrolu uništavanja osiromašenog uranijuma u Ukrajini.
„Mislim da to pitanje treba da postavite vlastima u Velikoj Britaniji. Mi smo zabrinuti zbog raspoređivanja takvog oružja bilo gde u svetu“, prokomentarisao je Hak.
Ranije je zamenik britanskog ministra odbrane Džejms Hipi izjavio da je London Kijevu poslao na hiljade granata za tenkove „čelendžer 2“, uključujući i one sa osiromašenim uranijumom, ali da ne prati odakle se te granate ispaljuju.
Prilikom upotrebe ovakve municije, na tlo se taloži radioaktivna prašina koja je izuzetno toksična i ne može se dekontaminirati. Njihova upotreba može dovesti do izbijanja raka.
Zgrada ambasade Rusije u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
RUSIJA
Ruska ambasada u Londonu: Zapad Ukrajini dodelio ulogu deponije za radioaktivni otpad
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala