- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska ambasada u Londonu: Zapad Ukrajini dodelio ulogu deponije za radioaktivni otpad

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaZgrada ambasade Rusije u Londonu
Zgrada ambasade Rusije u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Pratite nas
Izjave zamenika britanskog ministra odbrane Džejmsa Hipija o oružju sa osiromašenim uranijumom u Ukrajini ukazuju na to da je Zapad odredio da ta zemlja igra ulogu deponije radioaktivnog otpada, navodi se u saopštenju ruske ambasade u Londonu.
Prema navodima ambasade, Hipijeve reči pokazuju nemilosrdnu politiku Anglosaksonaca na sveopštu eskalaciju „konflikta preko posrednika“ koji su oni pokrenuli u Ukrajini.
„Sada je već sasvim jasno da je ovoj zemlji Zapad predodredio ulogu ne samo antiruskog vojnog poligona, već i deponije za radioaktivni otpad“, ističe se u saopštenju.
Diplomatsko predstavništvo pozvalo je britanske vlasti da se ne teše iluzornim nadama da će izaći „suvi iz vode“ prebacivanjem odgovornosti za municiju na ukrajinske trupe.
Ranije je zamenik britanskog ministra odbrane Džejms Hipi izjavio da je London Kijevu poslao na hiljade granata za tenkove „čelendžer 2“, uključujući i one sa osiromašenim uranijumom, ali da ne prati odakle se te granate ispaljuju.
Prilikom upotrebe ovakve municije, na tlo se taloži radioaktivna prašina koja je izuzetno toksična i ne može se dekontaminirati. Njihova upotreba može dovesti do izbijanja raka.
Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije „Pustinjska oluja“, bombardovanja Jugoslavije i invazije na Irak 2003. godine. Kao što su primetili stručnjaci, korišćenje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.
Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da će London, pored slanja eskadrile borbenih tenkova „čelendžer 2“, u Ukrajinu takođe poslati municiju uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.
Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio da će Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.
Posledice NATO bombardovanja u blizini Preševa - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
RUSIJA
Lavrov još jednom podsetio na posledice bombardovanja Jugoslavije osiromašenim uranijumom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala