- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov još jednom podsetio na posledice bombardovanja Jugoslavije osiromašenim uranijumom

© AP Photo / BORIS GRDANOSKIPosledice NATO bombardovanja u blizini Preševa
Posledice NATO bombardovanja u blizini Preševa - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
Pratite nas
Velika Britanija treba da bude svesna svoje odgovornosti za isporuke municije sa osiromašenim uranijumom ukrajinskoj vojsci, jer već postoje žrtve upotrebe takvih granata, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle posete Njujorku u okviru ruskog predsedavanja Savetom bezbednosti UN.

„Već smo više puta govorili o osiromašenom uranijumu. Oni koji govore da nije radioaktivan i da nije uvršten na odgovarajuće liste Međunarodne agencije za atomsku energiju, postoje činjenice i intervjui sa ljudima koji su stradali (od posledica udara ovakvim projektilima) u bivšoj Jugoslaviji (u vreme NATO bombardovanja 1999. godine). Prikazivani su na televizijama širom sveta. Zato (Britanija) treba da bude svesna svoje odgovornosti“, rekao je Lavrov.

Zamenik ministra odbrane Velike Britanije Džejms Hipi izjavio je ranije da je London isporučio Ukrajini hiljade granata za tenkove Čelendžer 2, uključujući i neke sa osiromašenim uranijumom, ali ne prati njihovu upotrebu niti ima obaveze po pitanju likvidacije posledica njihove upotrebe nakon završetka sukoba.
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije u martu da planovi za isporuku granata sa osiromašenim uranijumom ukazuju na nameru Zapada da se bori protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca, ne rečima, već delima. Predsednik je istakao da će Rusija biti prinuđena da odgovori, ima stotine hiljada takve municije, ali je još ne koristi.
Lavrov na Savetu bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
RUSIJA
Ključne poruke Lavrova sa tribine UN nad kojima treba da se zamisli ceo svet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala