- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ključne poruke Lavrova sa tribine UN nad kojima treba da se zamisli ceo svet

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaLavrov na Savetu bezbednosti UN
Lavrov na Savetu bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
Pratite nas
Ključna poruka u obraćanju šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija je da je svet u većoj opasnosti nego u vreme Hladnog rata, ocenjuju ruski analitičar.
Lavrov je na sednici posvećenoj značaju principa multiteralnosti i poštovanju principa Povelje UN, govorio i o tome da kijevski režim ne može da predstavlja narod koji ubija, da vojni komandanti nikada ozbiljnije nisu razmatrali mogućnost upotrebe oružja za masovno uništenje, da niko nije dao za pravo zapadnoj manjini da govori u ime čitavog čovečanstva...
Prema rečima Dmitrija Babiča, analitičara internet projekta „Ino Smi“, poruka gde ministar spoljnih poslova Rusije kaže da je svet u većoj opasnosti nego što je bio u vreme Hladnog rata podrazumeva da čak ni u to vreme nije bilo toliko trupa na granici Sovjetskog Saveza od strane Zapada.
„I nikada vojni komandanti toliko ozbiljno nisu razmatrali mogućnost upotrebe sile, uključujući oružje za masovno uništenje u konfrontaciji između Rusije i Zapada. Pored toga, ova poruka ima veze i sa ogromnom količinom oružja koje se isporučuje na teritoriju Ukrajine s ciljem ubijanja ruskih vojnika“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Međutim, kako kaže za Sputnjik nekadašnji savetnik predsednika Rusije za politička pitanja i politikolog Sergej Stankevič, ova poruka ima veze sa tim da je tokom Hladnog rata postojao stalan dijalog između svetskih centara moći i sistema međunarodnih ugovora usmerenih na sprečavanje sukoba, posebno između nuklearnih sila.
„Sada su sporazumi o obuzdavanju uglavnom prošlost. Nema nikakvih dijaloga, dominira jezik ultimatuma i pretnji. I ova situacija je mnogo opasnija od hladnog rata“, upozorava stručnjak.

Kijevska vlast nema legitimitet

Što se tiče poruke da sadašnji nacistički režim u Kijevu ne može da predstavlja građane Ukrajine koji nisu priznali rezultate državnog prevrata iz 2014.godine, ruski politikolog Jurij Svetov smatra da ova poruka ima veze i sa dugogodišnjim ubijanjem naroda na teritoriji ukrajinske države od strane kijevskog režima.
„Štaviše, kada je izlazio na izbore, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obećao je ukrajinskom narodu mir, međutim, uvukao ga je u rat. Ova vlast se borila protiv naroda Donjecke i Luganske Narodne Republike..Bombardovali su civilno stanovništvo, pucali u njih i verovali da imaju pravo na to“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Prema mišljenju ruskog političkog analitičara Pavela Šipilina, ministar Lavrov imao je u vidu pre svega to da sadašnja vlast u Kijevu nema legitimitet.
Što se tiče poruke Lavrova da se ukrajinsko pitanje ne može razmatrati izvan geopolitičkog konteksta, Stankevič smatra da se ovde ima u vidu da vojni sukob u Ukrajini traje već dugi niz godina, otprilike od 2008.godine, aktivno se odvija od 2014. a prerastao je sukob punih razmera od 2022. godine.
„U svim ovim fazama sukob je mogao i trebalo je da bude zaustavljen. Međutim, to nije učinjeno. Sada je rešavanje ovog sukoba moguće samo u međunarodnom pregovaračkom formatu uz učešće najuticajnijih država. Kao rezultat, trebalo bi da se pojavi ne samo mirovni sporazum, već i stabilan regionalni i svetski poredak“, naglašava sagovornik.

Zapad se ponaša arogantno prema svim zemljama

Kad je reč o oceni Lavrova da zapadnoj manjini niko nije dao za pravo da govori u ime čitavog čovečanstva, Jurij Svetov smatra da nije isključeno da ova poruka podrazumeva da Amerikanci pokušavaju da svoje mišljenje o Rusiji predstave kao mišljenje čitavog naroda koji živi na teritoriji zapadnih zemalja i SAD.
Slično mišljenje deli i Šipilin, koji čak smatra da Evropljani čak ne veruju bespogovorno medijima, kao i takozvani „globalni jug“, koji obuhvata Aziju, Afriku i Latinsku Ameriku.
„Ljudi tamo ne mogu da podnesu Ameriku i znaju da su sve ovo pokušaji da se Rusija okleveta“, veruje sagovornik Sputnjika.
Poruka Lavrova da bi zapadna manjina trebala da se ponaša pristojno i poštuje druge članice međunarodne zajednice, kako smatra Šipilin, podrazumeva i da se Zapad u poslednje vreme ponaša arogantno prema skoro svim zemljama, pa i prema sopstvenim saveznicima. Osim toga, Lavrov, kako kaže Šipilin, poziva Zapad da postane civilizovaniji.
„Odnosno da svaku nezapadnu zemlju počnu da doživljavaju kao sebi ravnopravnu. Ali po njima zemlje se dele na „zapadne“ i ostale. Na primer, oni se prema Rusiji i Srbiji ponašaju kao da su ti narodi drugog reda. A ministar Lavrov je ovom porukom upravo skrenuo pažnju na tu njihovu „bolest“,“ objašnjava sagovornik Sputnjika.

Instrument manipulacije

Što se tiče poruke Lavrova da Ujedinjene nacije i Povelja UN predstavljaju pretnju po globalne ambicije Vašingtona, Šipilin kaže da je ovo velika istina.
„Povelja UN i dokumenti UN koji su usvojeni 1945. godine, predstavljaju međunarodno pravo. Odnosno, sve deklaracije, rezolucije i ugovori koji su tamo navedeni, sve se to nalazi u dokumentima Organizacije Ujedinjenih nacija koji su usvojeni uz učešće Amerikanaca i Evropljana. Ali poslednjih godina Amerikanci su sebe proglasili za hegemona, kom međunarodno pravo nije zapovest. A kad optužuju Rusiju za kršenje određenih pravila, to zvuči smešno, jer ta njihova pravila nikada niko nije prihvatio. Ta njihova pravila su prihvaćena isključivo u Vašingtonu, u Beloj kući“, primećuje ovaj ekspert.
Stankević komentariše o upozorenje Lavrova da Zapad forsirajući svoja „pravila“ na međunarodnoj sceni guši multilateralnost i demokratiju „kod kuće“. Analitičar smatra da nije isključeno da Lavrov ima u vidu da „pravila“ koja je Zapad nametnuo kao ultimatum prete da unište i međunarodno pravo, i njegove ključne institucije, uključujući UN.
„Tendencija diktata na međunarodnoj sceni pretvara se u diktat i u unutrašnjoj politici, rušeći temelje demokratije“, upozorava stručnjak.

MMF instrument SAD

Pavel Šipilin se posebn osvrnuo na konstataciju Lavrova da je Međunarodni monetarni fond pretvoren u instrument Amerike za ostvarivanje vojnih ciljeva. Kako kaže, ova poruka ima veze sa tim što Fond finansira Ukrajinu tokom specijalne vojne operacije.
„Odnosno, Amerika određuje kome se može finansijski pomoći, a kome ne. Međunarodni monetarni fond je američki. Njime upravljaju Amerikanci. On uopšte nije internacionalan. Njegova finansijska sredstva se izdvajaju određenoj zemlji, koju niko ne podržava osim Zapada“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Slično mišljenje deli i Stankevič. Prema njegovim rečima, MMF u ovom slučaju ne deluje kao „razvojna institucija“, već kao sponzor, što u potpunosti menja prirodu Fonda.

Žele da preuzmu strateške i trgovinske komunikacije pod kontrolu

Što se tiče poruke Lavrova da Sjedinjene Američke Države pod svojim okriljem stvaraju mehanizme za mešanje u bezbednost na moru u Azijsko-pacifičkom regionu i da su se opredelile za kurs podrivanja multilateralnosti u tom regionu, Stankevič kaže da se ovde radi o blokovima „AUKUS“ i „KUAD“.
„Stvaranjem zatvorenih vojno-političkih struktura (blok AUKUS) i regionalnih interesnih klubova (KUAD) u Indo-pacifičkom regionu, SAD žele da preuzmu najvažnije strateške i trgovinske komunikacije pod jednostranu kontrolu. Ovo je direktan kurs ka kolapsu glavne strukture saradnje svih susednih zemalja – Azijsko-pacifičke organizacije za ekonomsku saradnju (APEC). Nema sumnje da će ključne zemlje azijsko-pacifičkog regiona odoleti takvom neoimperijalnom diktatu“, naglašava stručnjak.
U poruci Lavrova da su SAD krenule putem uništenja globalizacije koju su godinama predstavljali kao najveće blago čitavog čovečanstva, krije se, prema mišljenju Šipilina, Kina kao razlog.
„Amerikanci su ubedili sve da je globalizacija dobra za svet. Međutim, zahvaljujući njoj, pre svega, obogatila se Kina. I sada se to Amerikancima ne sviđa. Sada globalizam smatraju štetnim. Jednostavno, Kina predstavlja ekonomsku i finansijsku pretnju za Amerikance, stoga im globalizacija ne treba“, zaključuje stručnjak.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sednici SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
RUSIJA
Glavne poruke Lavrova iz obraćanja SB UN
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
RUSIJA
Zapad pokušava ucenama da privuče na svoju stranu zemlje u razvoju, sabotira rezoluciju o Kosovu
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
RUSIJA
Lavrov u UN: Amerika nema pravo da govori u ime celog čovečanstva, približili smo se opasnoj crti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala