- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Moskva: Zapad stoji iza celokupnog vojnog planiranja u Ukrajini

© Sputnik / Natalья SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
Pratite nas
Zapad stoji iza celokupnog vojnog planiranja u Ukrajini, ne samo taktičkog, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Zapadnjaci otvoreno izjavljuju da će učiniti sve moguće da se u najskorije vreme održi najavljena ofanziva Oružanih snaga Ukrajine. Odnosno, čak više i ne kriju da upravo oni stoje iza čitavog ovog vojnog planiranja. Ne samo taktičkog navođenja, o čemu smo više puta govorili. Sada već i strateški grade celu dispoziciju“, rekla je Zaharova na brifingu.
Ona je naglasila da predstavnici zapadnih zemalja, otvoreno zahtevajući da ruska strana pretrpi maksimalno velike gubitke, još jednom potvrđuju svoje direktno učešće u sukobu.
Ona je dodala da kijevski režim zahteva od NATO-a desetostruko povećanje vojnih isporuka, njegovi apetiti eksponencijalno rastu.
„Rezultati sastanka kontakt-grupe za vojnu pomoć Ukrajini, održanog 21. aprila u Ramštajnu u Nemačkoj, očigledno su izazvali duboko razočaranje kijevskog režima. Pre neki dan je zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrej Meljnik, upamćenog po neadekvatnim izjavama dok je bio ambasador u Nemačkoj, sa neskrivenom urzujanošću rekao je da sadašnji obim vojne pomoći kijevskom režimu nije dovoljan, potrebno je deset puta više. Prema njegovim rečima, partneri bi trebalo da pređu veštačke ‘crvene linije’ i za vojne isporuke izdvajaju jedan odsto BDP-a. Apetiti kijevskog režima rastu eksponencijalno“, zaključila je Zaharova.
Ukrajinske vlasti više puta su najavljivale kontraofanzivu svojih Oružanih snaga. Premijer Ukrajine Denis Šmigalj je 15. aprila izjavio da kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine krenuti u najskorije vreme.
Vojnici bataljona Azov polažu zakletvu u Kijevu  - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
U Kijevu prete da će da zauzimaju manje ruske gradove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala