- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Vreme je za het-trik!

© AP Photo / Alastair GrantErling Holand, Pep Gvardiola
Erling Holand, Pep Gvardiola - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
Pratite nas
U poslednjih pet godina, kako se bliži kraj sezone u Engleskoj, najčešće pitanje koje provejava među ljubiteljima fudbala je - može li Mančester siti da osvoji sva tri trofeja: Premijer ligu, FA kup i Ligu šampiona?
Nikada ranije nisu uspeli u tome, iako su bili blizu, dešavalo im se da ostanu bez nekog od pehara. Zato je njihov prvi komšija Mančester junajted i dalje jedini engleski klub sa „tripletom“ koju je osvojio u sezoni 1998/99. godine.
„Nemaju čega da se boje, mi smo komšije, a komšije su dobre jedni prema drugima“, odgovorio je Pep Gvardiola u svom stilu na pitanje o istorijskom uspehu pred kojim se njegov tim nalazi.
Građani su u sredu uveče ubedljivo savladali Arsenal sa 4:1 i sa dva boda manje, ali i dve utakmice zaostatka, faktički stavili ruku na šampionsku titulu. Jer do kraja sezone šampioni Engleske imaju peti najlakši raspored od svih klubova u Premijer ligi, dok njihovi rivali iz Londona imaju osmi najteži.
U FA kupu su lako rešili polufinalni duel sa Šefild junajtedom (3:0), a smatraju se favoritima i u finalu protiv Mančester junajteda, početkom juna na Vembliju.
U Ligi šampiona, Građani su verovatno najbolja ekipa od sve četiri koje su došle do polufinala, iako im je tamo rival aktuelni prvak Evrope, Real iz Madrida.

„Rekao sam da smo još daleko od debate o het-triku trofeja. Možda je zabavno vama medijima, ali rekao sam mnogo puta, ono što me impresionira najviše u ovom klubu, pored jasne hijerarhije i stručnog štaba, je što posle mnogo godina mi i dalje osvajamo trofeje, ističe Gvardiola.

Dva su faktora koja bi mogla da utiču da Mančester siti konačno osvoji „tripletu“ i potvrdi apsolutnu dominaciju u engleskom fudbalu.
Neće Katalonac to reći naglas, ali je evidentno da mu je ove godine mnogo lakše da objedini sva tri trofeja više nego ikada. Ne samo jer ima najbolji tim na svetu, već i zato što nema tako „napornog“ rivala kao što je to bio Liverpul.
Sećate se kakve su borbe za titulu vodila ova dva tima prethodnih godina. To je sigurno izvlačilo dosta emocionalne energije iz igrača Mančester sitija koji su potom popuštali u mečevima odluke u Ligi šampiona koje su gubili, kao finale 2021. od Čelsija.
To je mala stvar, ali svakako bitna. Siti i Liverpul su prethodnih sezona zahtevali jedan od drugog izuzetan nivo kvaliteta, u trkama za titulu od gotovo 100 bodova u Premijer ligi, a Arsenal još uvek nije dostigao taj nivo.
Gvardiola, sa svoje strane, spušta loptu u polemici oko osvajanja Lige šampiona i trofeja.

„Kada smo gubili, gubili smo uglavnom u završnicama takmičenja, Lige šampiona ili FA kupa. Na to sam kao trener najponosniji. Volim što sam ovde i što radim ovo sve s razlogom. Jednom ćemo osvojiti i sva tri trofeja. Ne želim samo da osvojim Ligu šampiona i ostanem bez ambicija. Liga šampiona najčešće uništava projekte kada je osvojite ili izgubite, ali ovaj klub ne zavisi od nje“, tvrdi Pep Gvardiola.

Drugi faktor je Erling Holand. Sjajni napadač je na 29 odigranih mečeva postigao 33. gola, a pogotkom za 4:1 protiv Arsenala srušio je rekord Premijer lige po broju postignutih pogodaka u sezoni otkako ovo takmičenje ima 38. kola.
Prethodni rekord držao je Mohamed Salah koji je u sezoni 2017/18. dao 32 gola za Liverpul, dok od osnivanja lige rekord dele Endi Kol i Alan Širer koji su dali po 34 gola početkom 90-ih godina. Međutim, tada je liga brojala 22 kluba i sezona je imala četiri utakmice više.
Kako Holand trenutno igra, treba očekivati da obori još rekorda u narednih par nedelja, a ako bude tako i Mančester siti će stići do toliko željenog het-trika trofeja, koji bi ga učinio najboljim engleskim klubom u 21. veku.
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
SPORT
Nekada „kuka i motika“ – danas crveni karton za sudiju, poziv policiji i „balonče“ za alkohol
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala