- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Katolički poglavar uskoro u Mađarskoj: Orban i papa Franja se oko jednog slažu, a to brine Brisel

© AFP 2023
 - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
Pratite nas
Za nekoliko dana papa Franja stiže u zvaničnu posetu Mađarskoj. Svi se pitaju kako će proći sastanak – s jedne strane, odnos poglavara Katoličke crkve i mađarskog premijera je, najblaže rečeno, zategnut. S druge druge strane, kod njih se pojavila zajednička tema, a to zabrinjava rukovodstvo Brisela.
Pripreme za doček pape Franje uveliko su u toku. Uzbuđenje je sasvim razumljivo: za Mađarsku, u kojoj, prema grubim procenama, živi više od 5,5 miliona katolika (više od polovine stanovništva), dolazak pape mnogo znači.
Ipak, lajtmotiv posete su omladina i budućnost. Razgovori sa zvaničnicima – predsednikom i premijerom – zauzimaju samo mali deo dvodnevnog programa.
Međutim, Vatikan je otkrio nešto i mimo zvaničnog rasporeda, a to je da će se papa tokom posete Mađarskoj verovatno dotaći i teme sukoba u Ukrajini.
„Mislim da će papa, kao što to uvek čini, iskoristiti ovu posetu da pokuša da razume da li se mogu napraviti neki koraci ka miru, s obzirom na stavove Mađarske na međunarodnoj areni“, rekao je državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolin.
Jasan je i razlog. Sa jedne strane, premijer Mađarske Viktor Orban je osudio akcije Moskve. S druge strane, stao je u odbranu nacionalnih interesa zemlje – odbio je da isporučuje Kijevu oružje i nije podržao sankcionu politiku protiv Rusije.
Pored toga, Orban je više puta pozivao na „hitan prekid vatre i pokretanje mirovnih pregovora“.

Iste vrednosti – različito tumačenje

Međutim, zanimljiv je drugi aspekt. Papa Franja nije prvi put u poseti Mađarskoj. U jesen 2021. godine, na putu za Slovačku, „svratio“ je u Mađarsku bukvalno na par sati. Svečano je zatvorio Međunarodni evharistijski kongres, a pre toga je 20 minuta razgovarao sa Orbanom.
Međutim, dan kasnije u pojedinim medijima su se pojavile prilično zlobne kritike – pisalo se da to što papa nije ni prenoćio jasno govori o tome kako papa vidi Orbana i njegovu politiku, te da mađarski premijer nije uspeo da zaradi „političke probleme“.
Papa Franja sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsednikom Janošem Aderom u Budimpešti - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
SVET
Papa Franja sastao se sa Orbanom
Povod za ogovaranje pojavio se još 2015. godine – kada je počela masovna migracija iz afričkih zemalja i Bliskog istoka u Evropu, papa je apelovao da se migranti prihvate, zaštite i integrišu.
Međutim, Orban je imao dijametralno suprotan stav po tom pitanju. Duž južne granice sa Srbijom pojavila se žičana barijera dužine 170 kilometara koja je kasnije proširena na istok i zapad kako bi se sprečilo da izbeglice ilegalno ulaze iz Rumunije i Hrvatske. To je, naravno, uznemirilo Vatikan. Paradoksalno je to što obe strane podržavaju „hrišćanske vrednosti Evrope“ – ali ih drugačije tumače.

I vuk sit i ovce na broju

Zanimljivo je da je Orbanovu antimigrantsku politiku podržalo mađarsko katoličko sveštenstvo. Budimpeštanski nadbiskup je javno priznao da zajednice nisu u stanju da odgovore na poziv Franje da se migrantima pruži utočište.
Međutim, sve se naglo promenilo prošlog aprila. Orban je bio u zvaničnoj poseti Italiji i tada je posetio i papu Franju. Papa je premijeru poklonio medaljon sa likom Svetog Martina Turskog koji jednom rukom skriva prosjaka ispod ogrtača.
„Odabrao sam ovo za vas jer je Sveti Martin Mađar. I bilo mi je na umu da vi Mađari u ovom trenutku prihvatate brojne izbeglice", objasnio je papa.
Orban je zaista pustio izbeglice u zemlju – već ih je preko milion. Međutim, oni nisu sa Bliskog istoka nego iz Ukrajine. Tako da je teško reći ko je „pobedio“ – papa ili mađarski premijer.
„Što se tiče Vatikana, ukrajinski sukob je u nekoj meri pomerio na drugi plan problem muslimanskih regiona, što je potpuno prirodno. Zato je za njih potpuno nebitno čiji će građani naći utočište u Mađarskoj“, smatra ekspert za verska pitanja Roman Lunkin i ističe da je to „plus“ za Budimpeštu, jer će uspeti da sačuva nacionalni identitet.

Šta brine Brisel?

Međutim, šta zabrinjava Brisel? To što su se Vatikan i Mađarska zapravo zbližili – obe države se zalažu za mirovne pregovore u Ukrajini, a i Orban i papa Franja smatraju da su aktuelna dešavanja u toj zemlji rezultat mešanja treće zemlje.
Podsećanja radi, papa je u maju prošle godine rekao da su akcije NATO kod granica Rusije mogla da podstaknu Moskvu na specijalnu operaciju. Sa druge strane, Orban je nedavno rekao da je nakon početka sukoba u Ukrajini Amerika stala na čelo „ratne koalicije“, te da je Kijev u stanju da vodi vojne operacije samo dok Vašington govori „da“.
Da li to znači da je Vatikan spreman za rušenje EU?
Papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
RUSIJA
Papa Franja: Lavež NATO-a pred vratima Rusije mogao bi da bude uzrok sukoba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala