- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Drama kojoj se niko nije nadao – Rus i Kinez rame uz rame

© AFP 2023 / -Ding Liren, Jan Nepominjašći, šah
Ding Liren, Jan Nepominjašći, šah - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
Pratite nas
Dan dekoncentracije koštao je ruskog velemajstora gubitka prednosti. Jan Nepomnijašći i Kinez Ding Liren ulaze u poslednju rundu finala za svetsku šahovsku krunu u subotu izjednačeni (6,5-6,5), posle uzbudljivog 13. meča koji je završen remijem.
Majstor iz Brijanska je uveo sebe u probleme još juče (sreda) u 12. partiji kada je napravio katastrofalnu grešku i poklonio pobedu Kinezu za izjednačenje (6:6), iako je Liren u jednom trenutku bio u bezizlaznoj situaciji.
Danas je na programu bila 13. partija, obojica su imali prilike da je reše u svoju korist, ali je na kraju ona okončana remijem, a odluka o šampionu (možda) ostavljena za subotu kada je na programu poslednja partija.
Ding Liren se trudi da postane prvi Kinez u istoriji koji će poneti titulu svetskog prvaka, dok Nepo pokušava da donese Rusiji prvu titulu još od 2006. godine i pobede Vladimira Kramnika nad Veselinom Topalovom.
Nepomnijašći je postao kandidat za šahovsku krunu nakon trijumfa na Turniru kandidata 2022. godine. S obzirom na to da je svetski šampion Magnus Karlsen odbio da brani titulu, rival Rusu je postao Kinez Ding Liren, koji je bio drugi na istom turniru.
Nepomnijašći ima 32 godine, a na internacionalnoj tabeli FIDE je drugi sa 2,795 poena, ispred 30-godišnjeg Ding Lirena koji je treći (2.788). Rus je trijumfovao na poslednja dva Turnira kandidata, a 2021. je izgubio meč za svetsku titulu od Magnusa Karlsena (3,5-7,5).
Najbolji šahista planete biće onaj koji ostvari barem 7,5 poena iz 14 partija klasičnog šaha. Ukoliko posle 14 partija ne bude pobednika, igraće se četiri partije po ubrzanom tempu. Ako i tada ne bude šampiona, uslediće dve partije u brzopoteznom šahu.
Nagradni fond ovog meča je dva miliona evra, a biše raspoređen u odnosu 60% prema 40% u korist pobednika. Ako šampion bude odlučen u taj-brejku, pripašće mu 55%, a poraženom 45%.
Jan Nepomnijašći - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
SPORT
Rus polako ali sigurno „lomi“ Kineza – titula prvaka sveta je sve bliža
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala