- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rus polako ali sigurno „lomi“ Kineza – titula prvaka sveta je sve bliža

© GIUSEPPE CACACEJan Nepomnijašći
Jan Nepomnijašći - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Pratite nas
Ruski velemajstor Jan Nepomnijašći remizirao je sa Kinezom Ding Lirenom u 11. partiji meča za svetsku šahovsku krunu koji se održava u Astani.
Partija u kojoj je Rus vodio bele figure završena je u 39. potezu. Trenutni skor je 6:5 u korist Nepomnijašćija, a naredni 12. meč na programu je u sredu, kada će Jan voditi crne figure.
Rus očigledno nije želeo da rizikuje na ovom meču, a ukoliko u preostala tri meča bude uspevao da dođe do remija, osvojiće titulu šahovskog prvaka sveta.
Nepomnijašći je postao kandidat za šahovsku krunu nakon trijumfa na Turniru kandidata 2022. godine. S obzirom na to da je svetski šampion Magnus Karlsen odbio da brani titulu, rival Rusu je postao Kinez Ding Liren, koji je bio drugi na istom turniru.
Nepomnijašći ima 32 godine, a na internacionalnoj tabeli FIDE je drugi sa 2,795 poena, ispred 30-godišnjeg Ding Lirena koji je treći (2.788). Rus je trijumfovao na poslednja dva Turnira kandidata, a 2021. je izgubio meč za svetsku titulu od Magnusa Karlsena (3,5-7,5).
Pobednik okršaja između Rusa i Kineza biće prvi koji dođe do 7,5 poena. Planirano je da se odigra 14 mečeva sa klasičnim merenjem vremena, a posle svaka dva meča planiran je dan odmora. U slučaju da bude nerešeno posle 14 mečeva, odlučiće taj-brejk.
Nagradni fond ovog meča je dva miliona evra, a biše raspoređen u odnosu 60 prema 40 odsto u korist pobednika. Ako šampion bude odlučen u taj-brejku, pripašće mu 55 odsto, a poraženom 45.
Munja - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
SPORT
Grom ubio 11 fudbalera tokom utakmice – najveća fudbalska prevara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala