- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Grom ubio 11 fudbalera tokom utakmice – najveća fudbalska prevara

CC0 / / Munja
Munja - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Pratite nas
Republika Kongo je 1998. godine prolazila kroz teška vremena. U avgustu je počeo Veliki afrički rat, jedan od najkrvavijih sukoba u istoriji „crnog kontinenta“. Istovremeno, ljudske živote u toj zemlji nisu odnosili samo vojni sukobi već i prirodni fenomeni.
Medijima se brzo pronela vest - 11 fudbalera jednog tima poginulo je na utakmici od udara groma. Tragedija se, navodno, dogodila na susretu ekipa iz provincija Basanga i Ben Tsadi. Svi igrači jednog tima su preminuli, čak i golman.
Tačnost informacije se čak nije ni dovodila u pitanje. Izvor je bio „Avenir“, lokalne novine iz prestonice Konga pod kontrolom vlasti. U kratkom članku se navodi i da je povređeno još 30 navijača, međutim, nijedan nije umro.
Prema navodima lista, nijedan igrač domaćeg tima nije bio povređen, a u tekstu se spominje i učešće loklanih vračeva u tragediji. Tu se završava zvanična verzija, za koju su verovali da je fantastična priča.
Inače, samo je „Avenir“ pisao o smrtonosnom gromu. Naravno, većina drugih lokalnih novina bile su zauzete izveštavanjem o ratu koji je besneo u zemlji. Bilo je sumnjivo što je tako grozan događaj prošao tako neopaženo.
Prema izvorima, poznati afrički muzičar je došao na meč i zahvaljujući njemu na stadionu se okupio veći broj gledalaca. Međutim, za 25 godina, nijedan gledalac nije izrekao reč o tragediji, niti je spomenuo na društvenim mrežama da se desila.
U Kongu se govori francuski jezik. Potraga za informacijom na jednom od najrasprostranjenijih jezika sveta dovodi vas na kraju samo do jednog izvora - pogađate naravno, „Avenira“. Neki mediji, međutim, s vremena na vreme podsete na tragediju objavljivanjem videa kako grom udara na teren tokom fudbalske utakmice.
Na snimku, nekoliko fudbalera pada na travu dok se nebo svetli. Ipak, nekoliko faktora je kontrodiktorno originalnoj priči. Prvo, grom nije pogodio teren. Drugo, igrači oba tima su legli na zemlju. Treće, malo posle udara, većina igrača se pridigla.
Strani novinari su ustanovili da je video snimljen negde u to isto vreme u Africi, ali u drugoj državi, na prvenstvu Južne Afrike gde nijedan fudbaler nije umro.

Metalni kramponi

Pre nekoliko godina zaboravljena priča je vaskrsla na društvenim mrežama. Čitaoci širom planete pitali su se zašto su pogonuli fudbaleri samo jednog tima. Dve moguće verzije su izašle na videlo.
Prva kaže da su gosti slavili gol tako što su zajedno grlili strelca pogotka, a niko od protivnika nije bio u blizini. Grom je morao da udari tačno u grupu koja je slavila i to deluje vrlo ubeđujuće: do kraja utakmice je preostalo dosta vremena, a čak je i golman slavio gol.
Po drugoj verziji, igrači su poginuli zbog kopački. Navodno, gosti su imali metalne krampone dok su domaćini igrali sa gumenim. Međutim, činjenica je da ako jedan nosi metalne krampone ne može da ubije čitav tim.
„Da je grom bio takve magnitude, onda bi padala kiša, igrači bi bili mokri. Ne verujem da je korišćenje metalnih krampona uticalo drugačije nego gumeni. Grom može da ubije 11 igrača samo ako stoje jedan do drugog i drže se za ruke. I to samo u teoriji. Neko bi sigurno preživeo“, tvrdi Nikola Brant, profesor na moskovskom Državnom univerzitetu.
Nedostatak drugih relevantnih izvora i „fantastični scenario“ o pogibiji celog tima od udara groma ukazuje da je čitava priča izmišljena od strane novina u Kongu. Moguće je da je nekolicina igrača imala probleme, ali 11 igrača iz jednog kluba nije moglo da pogine na toj utakmici, iako su svetski mediji pisali o tome.
Sudija Milorad Mažić - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
SPORT
Brz napredak – legendarni srpski sudija postaje šef u Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala