- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Testiranje novog ruskog putničkog aviona „Superdžet-100“ počinje u maju

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaTestiranje aviona „Suhoj superdžet Nju“ SSJ-New
Testiranje aviona „Suhoj superdžet Nju“  SSJ-New  - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Pratite nas
Testiranje novog putničkog aviona „Superdžet nju“ (SSJ New), sa delovima proizvedenim u Rusiji, počeće u maju, saopštio je šef Odeljenja za resurse i pouzdanost Centralnog aerohidrodinamičkog instituta „Žukovski“ Stanislav Dubinski.
Tokom laboratorijskih testiranja na pravoj konstrukciji aviona simuliraće se puni spektar opterećenja koje letelica trpi tokom eksploatacije. Trenutno se u Centralnom aerohidrodinamičkom institutu „Žukovski“ testiraju dva objekta sa delovima proizvedenim u Rusiji, a jedan od njih je „Superdžet nju“.

„Početkom maja planiramo da započnemo testiranje. Na tom avionu je implementiran niz novih ruskih tehnologija. Šasija je ruske proizvodnje, spojnice, stakla, kompoziti i drugi delovi koje planiramo da testiramo“, rekao je Dubinski.

Po rečima Dubinskog, početni resurs (maksimalni odobreni vek upotrebe) novog „Superdžeta“ procenjuje se na 10.000 letova.
Pored toga, u Centralnom aerohidrodinamičkom institutu „Žukovski“ trenutno se testira odeljak trupa sa krilom od ruskog kompozita aviona MS-21.
„Superdžet nju“ je novi, perspektivni uskotrupni avion koji će leteti na kratkim linijama. To je nova verzija aviona „Superdžet 100“ u kome su uvozni delovi zamenjeni komponentama ruske proizvodnje. U oktobru 2022. godine vicepremijer Rusije Denis Manturov saopštio je da je prvi let aviona „Superdžet nju“ planiran za proleće 2023. godine, a sertifikovanje za decembar ove godine. Kako je istakao, planirano je da se u budućnosti proizvodi 20 takvih aviona godišnje.
Putnički avion Suhoj superdžet 100 - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
RUSIJA
„Rosteh“ planira da od 2024. godine samostalno proizvodi avione „Superdžet“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala