- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Rosteh“ planira da od 2024. godine samostalno proizvodi avione „Superdžet“

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Uđi u bazu fotografijaPutnički avion Suhoj superdžet 100
Putnički avion Suhoj superdžet 100 - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Pratite nas
Proizvodnja ruskih regionalnih mlaznih putničkih aviona „Superdžet 100“ (SSJ100) sa delovima, proizvedenim u Rusiji, najverovatnije će početi za dve godine, saopštio je direktor „Ujedinjene korporacije za proizvodnju aviona“ Jurij Slusar.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Tokom 2024. godine planiramo da pokrenemo proizvodnju aviona ‘Superdžet’ sa domaćim motorima PD-8, koji će zameniti uvozne. Plan je da se proizvodi 20 aviona godišnje“, rekao je on nastupajući na Savetu federacije.

Kako je izjavio ranije direktor Jurij Slusar prvi avion SSJ100 sa ruskim motorima PD-8 će biti proizveden u prvom kvartalu 2023. godine.
Superdžet 100“ (SSJ100) je ruski regionalni putnički mlazni avion, čiji je kapacitet 98 putnika i ima domet do 4.400 kilometara.
Avion je prvi put poleteo u maju 2008. godine, a u komercijalnoj upotrebi je od 2011. godine. „Ujedinjena korporacija za proizvodnju aviona“ trenutno radi na novim varijantama aviona „SSJ New“ i plan je da se maksimalno moguće zamene uvozne komponente na domaće.
Evropska unija je, u okviru sankcija koje su nastale usled vojne operacije u Ukrajini, zabranila isporuku Rusiji civilnih aviona i delova, a Brisel je obećao da će sve ugovore prekinuti sa ruskim kompanijama. Pored toga zabranjene su i sve usluge održavanja aviona kao i osiguranja.
Prema rečima premijera Rusije Mihaila Mišustina, pokušali su da „ukinu avioindustriju“. Vlada Rusije namerava da ove godine subvencioniše operativne aktivnosti aerodroma i avio-kompanija u vrednosti od sto milijardi rubalja (nešto više od jedne milijarde evra).
Proizvodnja aviona „Superdžet 100“ (SSJ100) je ranije realizovana u saradnji sa „Boingom“ i italijanskom kompanijom „Finmehanika“.
Suhoj superdžet 100 - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Jedinstveni snimci iz pilotske kabine: Umeće upravljanja „suhojem“ o čijoj nabavci pregovara Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala