- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Derbi, kad to beše i šta to beše? – pitajte Engleze

© Sputnik / Lola ĐorđevićDetalj sa utakmice Crvena zvezda - Partizan
Detalj sa utakmice Crvena zvezda - Partizan - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Pratite nas
Fudbaleri Partizana dočekuju Crvenu zvezdu u sredu od 18 časova i 30 minuta u 170. večitom derbiju, koji će biti najnebitniji u istoriji srpskog fudbala. Da, dobro ste pročitali...
Više je razloga za to. Krenućemo od prvog, a odnosi se na rezultat. Crveno-beli su rekordno kratkom roku stigli do 34. titule prvaka države, a šeste uzastopne, dok se Partizan srozao na najniže moguće grane, što se ogleda u sramnom i nedopustivom četvrtom mestu na tabeli Superlige.
Opasno je ove zaribao „parni valjak“ koji na startu proleća drhti na „minus 28“ u odnosu na ljutog rivala, a gleda čak i u leđa drugoplasiranom Čukaričkom i TSC-u iz Bačke Topole koji je na trećem mestu.
Drugi – navijači! Dva vezana poraza Partizana od Čukaričkog u svega nekoliko dana, od kojih je prvi meč bio prekidan na Banovom brdu, prouzrokovali su da Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije kazni klub iz Humske i zaključa stadion.
I, onda, logično, nameće se pitanje? Za koga se igra 170. večiti derbi. Kad to beše i šta to beše? Ako na sve to dodamo impotentnost napadača oba tima kada je u pitanju sudar večitih (od 13 prethodnih utakmica čak 12 došlo 0-2 gola), onda i ne čudi što sve manje ljudi zanima nešto što je nekada predstavljalo svetkovinu srpskog fudbala. Praznik je bio kada igraju Crvena zvezda i Partizan, osećala se euforija i navijačko ludilo na svakom koraku, a sada? Sada praktično malo ko i zna da je za sredu od 18 i 30 zakazan večiti derbi. Čak i oni koji znaju, pitanje je da li će ga gledati, a da su i hteli na stadion JNA ne mogu jer je „pod katancem“.
Svesni su toga vrlo dobro i stratezi oba tima. Istini u oči pogledao je Igor Duljaj koji prolazi agoniju s Partizanom otkako je nasledio Gordana Petrića i od tada se nizu porazi, pa je veliko pitanje do kada će uopšte sedeti na klupi slavnog tima koji je u katastrofalnoj situaciji, možda i najgoroj u svojoj dugoj i bogatoj istoriji.
„Biće mrtva, atmosfera. Izađeš na teren i čuješ trenere i saigrače. Derbi bez publike nije derbi. Najsrećniji bih bio da vidim pun stadion. Mislim, fudbal se u suštini igra zbog navijača i ne samo derbi, već svaka utakmica. Videli ste da u svoj utakmici gde je bila iole fudbalska, a ne pozorišna amotsfera, da je i igra bila bolja, da su se svi osećali bolje. Šta je tu je, nisam neko ko se meša u donošenje odluka, ali ja to lično ne volim, to je moj stav. Voleo bih da ima 20.000 njihovih i 20.000 naših navijača. Pa ko je glasniji, neka glasnije peva. Mislim da bismo ih u svakom slučaju nadglasali, pa mislim da ova odluka više šteti nama“, poručio je Duljaj pred derbi koji neće biti ni D od derbija, ali šta je tu je.
Teško da bi i Grobari, oni istinski, napunili stadion, s obzirom na to da je fudbal u senci uspeha košarkaša i čuda koje pravi Željko Obradović s crno-belima, a potvrda za to stigla je sinoć iz Madrida. Jasno je da je sva crno-bela pažnja i sav fokus, s punim pravom, usmeren ka košarkaškoj sekciji koja donosi radost navijačima Partizana, za razliku od tuge u fudbalu.
Kada je u pitanju Duljajev kolega na klupi Crvene zvezde Miloš Milojević, on se nakon prethodnog derbija odigranog na Marakani (1:0) naljutio na novinare koji su hteli da povuku paralelu između kvaliteta srpskog fudbala, odnosno fudbala u večitom derbiju, s kvalitetom u najjačim evropskim ligama.
„Ako želite lepši i kvalitetniji fudbal platite 150 funti da gledate Premijer ligu. Ovo je derbi, nema lepote, ali ima jakih duela. Nadam se da ćemo to vremenom promeniti“, rekao je početkom marta Milojević, koji je uspeo da osvoji sa Zvezdom titulu već posle prvog kola plej-ofa, što je najbrža titula u istoriji kluba iz Ljutice Bogdana, verovatno i srpskog fudbala.
U istom danu kada se igra 170. večiti derbi podrhtavaće Ostrvo dva i kusur sata nakon što se bude zakotrljala lopta pred sablasno praznim tribinama u Humskoj. Etihad će nesumnjivo biti dupke pun, a tamo će Mančester siti i Pep Gvardiola učiniti sve da svrgnu s trona lidera Arsenal i izbiju na prvo mesto Premijer lige u foto-finišu.
E, to će biti pravi derbi u svakom smislu tu reči. Ima rezultatski značaj, o kvalitetu igrača i brzini igre da ne pričamo i da ne poredimo sa Superligom. Baš kao što reče trener Zvezde Milojević, ko hoće da gleda Premijer ligu, neka plati 150 funti.
Mihailo Ivanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
SPORT
EKSKLUZIVNO Srpski novinar i trener koji je Kim Džong Unu predložio novi sistem u Severnoj Koreji
Muhamed Zabija - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
SPORT
Otet bivši fudbaler Partizana koji je podržavao Gadafija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala