- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Južna Afrika se ipak ne povlači iz Međunarodnog krivičnog suda: „Predsednik je pogrešio“

CC BY 4.0 / Wikipedia/Press-služba Prezidenta Rossiйskoй Federacii/Cropped photo / Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa
Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Pratite nas
Predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa pogrešio je kada je rekao da će njegova zemlja razmatrati povlačenje iz Međunarodnog krivičnog suda, pojasnio je portparol predsedništva.
Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa napravio je grešku kada je rekao da će zemlja napustiti Međunarodni krivični sud, saopštila je njegova kancelarija u utorak.
„Ovo pojašnjenje usledilo je nakon greške u komentaru koji je dat tokom brifinga za medije koji je održao vladajući Afrički nacionalni kongres o statusu Južne Afrike u vezi sa Međunarodnim krivičnim sudom“, navodi se u saopštenju Ramafosine kancelarije na svojoj veb stranici.
„Predsedništvo je potvrdilo da Južna Afrika ostaje potpisnica Rimskog statuta, ključnog dokumenta MKS-a, i da će nastaviti da vodi kampanju za jednaku i doslednu primenu međunarodnog prava“, navedeno je u saopštenju.
Ramafosa je ranije predložio da se Južna Afrika povuče iz suda po odluci vladajuće stranke. Južna Afrika se, inače, priprema da bude domaćin samita BRIKS-a u avgustu. Prošlog meseca MKS je izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnog ilegalnog transfera dece iz Ukrajine u Rusiju tokom sukoba sa Kijevom.
Obraćajući se novinarima u utorak, Ramafosa je rekao da je ANC „doneo odluku da je mudro da se Južna Afrika povuče iz MKS-a uglavnom zbog načina na koji se smatra da se MKS bavi ovim vrstama problema.
Kao članica Međunarodnog krivičnog suda, Južna Afrika bi trebalo da poštuje odluke suda, prenosi RT.
Nadležnost suda ne priznaju zemlje u kojima živi više od polovine svetskog stanovništva. Među njima su Rusija, Azerbejdžan, Belorusija, Egipat, Indija, Indonezija, Iran, Kazahstan, Kina, Saudijska Arabija, SAD, Turska.
Međunarodni krivični sud u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
SVET
Južnoafrička Republika razmatra povlačenje iz Međunarodnog krivičnog suda – uoči samita BRIKS-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala