- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Južnoafrička Republika razmatra povlačenje iz Međunarodnog krivičnog suda – uoči samita BRIKS-a

© AP Photo / Peter DejongMeđunarodni krivični sud u Hagu
Međunarodni krivični sud u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
Pratite nas
Vlasti Južnoafričke Republike razmotriće pitanje povlačenja iz Međunarodnog krivičnog suda sa sedištem u Hagu u skladu sa odlukom vladajuće stranke „Afrički nacionalni kongres“, izjavio je predsednik zemlje Siril Ramafosa, prenela je lokalna agencija „Dejli dispač“.

„Mi bismo hteli da razgovaramo o pitanjima koja se nepravedno tretiraju na pravi način, ali je u međuvremenu vladajuća stranka ponovo donela odluku o povlačenju iz Međunarodnog krivičnog suda. Stoga će to pitanje uskoro biti razmotreno“, rekao je Ramafosa.

Zamenik ministra državnih preduzeća Južnoafričke republike Obed Bapela saopštio je ranije za Sputnjik da je vladajuća stranka donela odluku o povlačenju iz Međunarodnog krivičnog suda. Ta odluka je potvrđena na sastanku nacionalnog izvršnog komiteta stranke za vikend.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ranije je izjavila da je Međunarodni krivični sud ograničena po sastavu, strana za UN struktura u kojoj ne učestvuju mnoge države. Nadležnost suda ne priznaju zemlje u kojima živi više od polovine svetskog stanovništva. Među njima su Rusija, Azerbejdžan, Belorusija, Egipat, Indija, Indonezija, Iran, Kazahstan, Kina, Saudijska Arabija, SAD, Turska.
U avgustu će se u Južnoafričkoj republici održati samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika).
Međunarodni krivični sud u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
RUSIJA
Inicijativa iz Dume: Zakonom zabraniti rad Međunarodnog krivičnog suda u Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala