Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Izveštaj Evropskog parlamenta – žigosanje Srbije „ruskom propagandom“

© Sputnik / Lola Đorđević Vladimir Bilčik
 Vladimir Bilčik - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Pratite nas
Bilčikov izveštaj kog je usvojio Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta kojim se traži zabrana Sputnjika i RT u Srbiji pokazuje se da je cenzura postala opšteprihvaćena u EU a Srbija se, između ostalog, žigoše „ruskom propagandom“, kaže urednik unutrašnjopolitičke rubrike u „Politici“ Bojan Bilbija.
Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je izveštaj i kompromisne amandmane na izveštaj o Srbiji izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika sa 43 glasa „za“, šest „protiv“ i pet uzdržanih. U izveštaju se, između ostalog, poziva Srbija da se uskladi sa odlukom Saveta o obustavljanju radiodifuznih aktivnosti Sputnjika i RT.
U izveštaju se osuđuje otvaranje kancelarije „Raša tudej“ u Beogradu i pokretanje onlajn servisa vesti na srpskom jeziku i pozivaju se srpske vlasti da se suprotstave hibridnim pretnjama i usklade sa odlukom Saveta Evrope o obustavljanju radiodifuznih aktivnosti Sputnjika i RT i poziva se Srbija da se bori protiv dezinformacija.

Apsolutna diskriminacija ruskih medija na Zapadu

Urednik unutrašnjopolitičke rubrike u „Politici“ Bojan Bilbija kaže za Sputnjik da je cenzura postala opšteprihvaćena na Zapadu u celini, a posebno u Evropskoj uniji. Od početka rata u Ukrajini, Rusija je na Zapadu označena kao agresor čije bi medije trebalo ugasiti i ukinuti, a novinare ostaviti bez posla.
„Sve što dolazi iz ruskog medijskog prostora automatski se smatra za propagandu Kremlja, za dezinformacije pa čak i za lažne vesti i otvorene laži. Dakle, pravi se apsolutna diskriminacija ruskih medija gde se ne proverava i ne postoji mehanizam za proveru da li su to zaista dezinformacije. Ruski mediji se apriori proglašavaju za nekog ko krši pravila profesije kao i da zapravo i nisu mediji“.

Znamo kako su nam presudili zapadni mediji

Međutim, mi u Srbiji taj narativ znamo i često čujemo da neki novinari nisu novinari, a neki su kao elitni novinari kojima sve mora da se veruje na reč, iako znamo iz naše istorije da su „zapadni mediji često umeli da nam 'zabibere' i najgadnije nam presude, a da se tek posle mnogo godina otkrije da su to bile laži.“
Zastave Srbije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
SRBIJA
Odbor EP za spoljne poslove usvojio izveštaj o Srbiji: Traže zatvaranje Sputnjika i RT
„Zbog laži zapadnih medija srpski narod je dosta propatio, trpeo je sankcije, bombardovanje i agresiju a sve je to počelo od kampanje laži protiv Srbije i Srba“.

Bičikovo žigosanje Srbije „ruskom propagandom“

U Bilčikovom izveštaju vidljivo je da kad nekog hoćete da kažnjavate ili žigošete, lako ćete protiv njega naći hiljadu zamerki, kaže Bilbija i dodaje da su u izveštaju prosto nabacane sve moguće i nemoguće optužbe protiv Srbije.
„Kad nekog želite da optužite i osudite za nešto, onda ćete to i učiniti pa i kroz tu priču da se odavde širi i nekakva ruska propaganda a zbog sve očiglednije zapadne propagande usmerene protiv Rusije. Čim kažete 'ruska propaganda' odmah se javno mnjenje na Zapadu naroguši, često i ne znajući o čemu se radi, ali to zvuči zastrašujuće zbog toga što je poslednjih meseci i godina sprovedena veoma intenzivna antiruska kampanja u svim zapadnim medijima“.
Ruski i proruski mediji su nepoželjni zato što oni nude jednu ipak alternativnu sliku i onome ko voli da ih čita i veruje im, trebalo bi mu to omogućiti a ne veštački zabranjivati takve medije samo zato što pišu nešto što nije u skladu sa vašom „istinom“.
„Bilčik je u izveštaju primetio svaku sitnicu u Srbiji, ali on i njemu slične evrobirokrate istovremeno ne vide da su pre nekoliko dana na Kosovu i Metohiji održani sramotni izbori gde su policajci sa dugim cevima na izbornim mestima zastrašivali potencijalne birače“, zaključio je Bilbija.
Novi predsednik UNS-a Živojin Rakočević - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
SRBIJA
Predsednik Udruženja novinara Srbije: Opasan i apsurdan evropski zahtev za gašenje Sputnjika i RT
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala