Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Predsednik Udruženja novinara Srbije: Opasan i apsurdan evropski zahtev za gašenje Sputnjika i RT

© Tanjug / TARA RADOVANOVICNovi predsednik UNS-a Živojin Rakočević
Novi predsednik UNS-a Živojin Rakočević - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Pratite nas
Povodom Bilčikovog izveštaja o Srbiji kog je usvojio odbor Evropskog parlamenta u kom se zahteva obustava „radiodifuznih aktivnosti Sputnjika i RT“, predsednik UNS-a Živojin Rakočević kaže da je taj zahtev apsurdan i da je veoma opasno kad neki autoritet zabranjuje ili ukida medijski sadržaj.
Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je izveštaj i kompromisne amandmane na izveštaj o Srbiji izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika sa 43 glasa „za“, šest „protiv“ i pet uzdržanih. U izveštaju se, između ostalog, poziva Srbija da se uskladi sa odlukom Saveta o obustavljanju radiodifuznih aktivnosti Sputnjika i RT.
U izveštaju se osuđuje otvaranje kancelarije „Raša tudej“ u Beogradu i pokretanje onlajn servisa vesti na srpskom jeziku i pozivaju se srpske vlasti da se suprotstave hibridnim pretnjama i usklade sa odlukom Saveta Evrope o obustavljanju radiodifuznih aktivnosti Sputnjika i RT i poziva se Srbija da se bori protiv dezinformacija.
Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević kaže za Sputnjik da je teško prihvatiti da se u eri gotovo savršene komunikacije poziva na obustavu „radiodifuznih aktivnosti”.
„Sigurno je da čovek savremenog sveta ima mogućnost i sposobnost da razlikuje dobro od lošeg, laž od istine i da je jako opasno da se iznad njegove slobode izbora postavlja neki autoritet i da mu taj autoritet zabranjuje ili ukida medijski sadržaj. Zato je izuzetno važno da ponuda medijskih sadržaja bude bez diskriminacije i pod potpuno ravnopravnim uslovima. Svi strani emiteri, i to je stav koji UNS zastupa od početka, trebalo bi da imaju ravnopravne uslove za emitovanje“.
Predsednik UNS-a komentarisao je poziv Evropskog parlamenta srpskim vlastima da se suprotstave „hibridnim pretnjama“ i „borbi protiv dezinformacija“.
„Što se tiče samog pitanja i zaključka da vlasti treba da se bore protiv hibridnih pretnji i dezinformacija, onda se dolazi do jednog mišljenja koje glasi da te vlasti mogu da formiraju savršeni medijski nadentitet koji je sposoban da zaštiti korisnike medija od štetnog ili hibridnog uticaja. Dakle, samim tim, nalazimo se u apsurdnoj situaciji koja se jedino može rešiti profesionalnim dijalogom i ravnopravnim uslovima profesionalaca u medijskom svetu i na medijskom tržištu“, zaključio je Rakočević.
Zastave Srbije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
SRBIJA
Odbor EP za spoljne poslove usvojio izveštaj o Srbiji: Traže zatvaranje Sputnjika i RT
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala