- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Višecevni bacač raketa uragan u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Gutereš predao pismo Lavrovu za Putina

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 425. Kijev je nameravao da izvede napad na teritoriju Rusije 24. februara 2023. godine, ali je na zahtev Sjedinjenih Država to odložio, navodi Vašington post. Prema rečima vojnog eksperta Andreja Maročka, Ukrajina je tokom protekle nedelje izgubila četiri hiljade boraca, ali kijevske vlasti to kriju.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:59 24.04.2023
Pentagon: Tenkovi „abrams“ će služiti za obuku ukrajinske vojske, ne za sukobe
Američki tenkovi „abrams“ koji su predati Nemačkoj biće namenjeni samo za obuku ukrajinske vojske i neće učestvovati u sukobima, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder.
„Planiramo da se ovi tenkovi koriste isključivo u obukama. To nisu tenkovi koji su prilagođeni i koji će se slati u Ukrajinu. Tenkovi koji se tamo šalju imaju neke specifičnosti i koristiće se u borbenim akcijama", rekao je predstavnik Pentagona.
Dodao je da tenkovi koji su namenjeni za konflikt u Ukrajini nisu iz rezervi kopnenih snaga SAD, nego iz drugih i istakao da će to omogućiti Vašingtonu da istovremeno obučava ukrajinsku vojsku i proizvodi tenkove.
22:03 24.04.2023
Sergej Lavrov i Antonio Gutereš u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
RUSIJA
Lavrov podržao ideju o selidbi UN iz Njujorka
21:46 24.04.2023
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš predao je pismo šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu za ruskog predsednika Vladimira Putina o produženju prehrambenog sporazuma, saopštili su iz kancelarije generalnog sekretara UN.
Lavrov je potvrdio da je dobio pismo.
"Generalni sekretar je govorio o naporima koje ulaže da se ruski deo ovog sporazuma realizuje. Do sada napredak, iskreno, nije mnogo primetan. On nam je svoja razmišljanja preneo u vidu pisma, u kojem iznosi ideje šta da se dalje radi. Naravno, to pismo treba proučiti“, rekao je Lavrov.
Diplomata je na sastanku sa Guterešom istakao da Moskva ne vidi želju zapadnih zemalja da urade ono što je neophodno za uspešno sprovođenje inicijative.
Generalni sekretar je tokom sastanka sa ruskim ministrom u sedištu UN u Njujorku primio k znanju zabrinutost Rusije u vezi sa sprovođenjem navedenog sporazuma.
Kako se navodi, na sastanku Gutereša i Lavrova bilo je reči i o Ukrajini, Avganistanu, Siriji.
20:18 24.04.2023
20:00 24.04.2023
SAD još uvek ne razmatraju isporuke Ukrajini borbenih aviona F-16, saopštio je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.
"Čuli ste da je (predsednik SAD Džozef) Bajden rekao da oni (lovci) trenutno nisu na dnevnom redu. Sada smo usredsređeni na isporuke za koje sami Ukrajinci kažu da su im zaista potrebni u narednim nedeljama i mesecima...", rekao je on.
Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin je u petak, nakon sastanka kontakt grupe o Ukrajini, koji je održan u Ramštajnu, rekao da su Kijevu trenutno najpotrebniji kopneni PVO sistemi.
19:56 24.04.2023
Eksplozije u Harkovskoj oblasti, saopštili su ukrajinski mediji.
14:26 24.04.2023
SAD žele da se uvere da će ofanziva Kijeva biti uspešna
SAD žele da se uvere da će ofanziva Kijeva biti uspešna, a odluka o tome kada i gde će ona početi je na Vladimiru Zelenskom, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost pri Beloj kući Džon Kirbi.
On je dodao da SAD, zajedno sa saveznicima i partnerima, čine sve što mogu da se uvere da je Kijev „spreman za to“.
14:16 24.04.2023
Mađarska ne pristaje čak ni na delimično uvođenje sankcija ruskoj nuklearnoj energetici, kako to predlažu baltičke zemlje, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
„Ako bi se donela odluka o sankcijama u nuklearnoj oblasti, to bi značilo da bi bezbednost isporuka energije jednoj zemlji-članici EU, Mađarskoj, postala konkretno sasvim nemoguća u narednom periodu... Moje kolege sa Baltika su pitale, da vidimo da li možemo... da uvedemo malo sankcija (ruskoj) nuklearnoj energetici – ne, ne može. Takođe malo, ne može“, rekao je Sijarto.
Prema njegovim rečima, apsolutno je jasno da će se u tom slučaju svako ko želi da ugrozi snabdevanje Mađarske energentima naći u situaciji koju će iskoristiti“.
Sijarto je podsetio da nemačka vlada ne izdaje dozvolu „Simensu“ za isporuku opreme za izgradnju nuklearne elektrane „Pakš 2“, iako sankcije nisu uvedene ruskoj nuklearnoj energetici.
Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis ranije je predložio postepeno uvođenje sankcija ruskoj državnoj korporaciji „Rosatom“ ili uvođenje sankcija Rusiji u oblasti nuklearne energije, ali da se da dve godine za završetak ugovora, uključujući i za izgradnju novih blokova nuklearne elektrane „Pakš“ u Mađarskoj.
13:28 24.04.2023
Lansiranje rakete iz sistema Iskander tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska likvidirala oko 60 pripadnika „Gruzijske legije“
13:26 24.04.2023
Ukrajinske snage su tokom noći upotrebile dva drona „magin 5 pro“ za napad na naftnu bazu u gradu Rovenjki u LNR, saopštili su u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločone Ukrajine.
U napadu je oštećen jedan rezervoar.
Dron „magin 5“ proizvodi kineska kompanija-proizvođač komercijalnih dronova koristeći zapadne komponente.
13:10 24.04.2023
Najnoviji brifing Ministarstva odbrane Rusije
U kupjanskom i krasnolimanskom pravcu ubijeno je oko 130 ukrajinskih vojnika. Presečeno je dejstvo dve ukrajinske diverzantske grupe;
U LNR i Harkovskoj oblasti ruske snage su sprečile dejstva ukrajinskih diverzantskih grupa. Za 24 časa ubijeno je više od 70 ukrajinskih vojnika, uništeno oklopno vozilo i tri kamioneta, kao i skladište municije
Tokom noći, Kijev je uz pomoć tri bespilotna čamca pokušao da napadne bazu Crnomorske flote u Sevastopolju, ali su oni uništeni;
Oružane snage Rusije pogodile si dva centra veze 65. mehanizovane i 128. planinske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine;
Ruska avijacija i artiljerija su sa vazdušno-desantnim jedinicama zaustavile pokušaje protivnapada sa krila u Artjomovsku;
Oružane snage Rusije pogodile su u okrugu Bogdanovka u DNR rezerve ukrajinskih snaga koje su napredovale u pravcu Artjomovska;
Kod naselja Torsk u DNR uništen je komandno-osmatrački punkt 23. odvojenog streljačkog bataljona Oružanih snaga Ukrajine;
Više od 280 ukrajinskih vojnika i plaćenika ubijeno je u donjeckom pravcu tokom prethodnog dana;
Ruski jurišni odredi nastavljaju borbe u zapadnim okruzima Artjomovska;
Ruske snage uništile su dva skladišta municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 102. brigade teritorijalne odbrane u Zaporoškoj oblasti.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 411 aviona, 228 helikoptera, 3.834 bespilotne letelice, 415 protivvazdušnih raketnih sistema, 8.821 tenk i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.094 vozila za raketne sisteme, 4.647 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 9.721 jedinica specijalnih vojnih vozila.
11:09 24.04.2023
10:38 24.04.2023
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajinski general: Kijev nikada neće imati dovoljno vojnika i tehnike
10:31 24.04.2023
Ruska artiljerija je tokom noći izvela napad na mesto koncentrisanja ukrajinske tehnike u selu Solončaki u Nikolajevskoj oblasti, uništivši skladište u kome su se nalazila dva automobila i tri čamca, dok je 17 ukrajinskih vojnika ubijeno, a deset je ranjeno, izjavio je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.
Prema njegovim rečima, takođe artiljerijskom vatrom je u nedelju u Olgovki u Hersonskoj oblasti uništen minobacački odred sa municijom kalibra 120 milimetra. U napadu je poginulo četiri ukrajinska vojnika, a tri su ranjena.
09:25 24.04.2023
U napadu drona zapalila se naftna baza u LNR, požar ugašen
Naftna baza u gradu Rovenjki u Luganskoj Narodno Republici zapalila se nakon napada bespilotne letelice, požar je ugašen, rekli su novinarima u regionalnom Ministarstvu za vanredne situacije.
Prema navodima resora, u napadu je zapaljen jedan od rezervoara s lakozapaljivom tečnošću, te je postojala opasnost da se požar proširi na susedne rezervoare.
Žrtava u napadu nema.
08:00 24.04.2023
Ukrajinske snage su u grad Zaporožje rasporedile operativno-taktički raketni sistem velikog dometa „Grom 2“, koji bi mogao da se iskoristi i za napade na Krim, izjavio je za Sputnjik član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
Rogov je objasnio da je domet ovog sistema do 300 kilometara.
Prema njegovim rečima, sve ovo još jednom potvrđuje da ukrajinske snage treba potisnuti što dalje od Zaporoške oblasti Rusije i pomeriti kontakt liniju duboko u Ukrajinu.
07:35 24.04.2023
Ukrajinske snage koncentrisale su više od 10 hiljada ljudi na liniji fronta kod grada Guljajpolje u delu Zaporoške oblasti pod njihovom kontrolom, izjavio je za Sputnjik član glavnog saveta adminitracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
„Takođe dovoze i tešku vojnu tehniku, uključujući tenkove“, dodao je on.
Prema njegovim rečima, upravo ovo područje može biti jedno od glavnih mesta kontraofanzive koju je najavio Kijev, uz pokušaj forsiranja akumulacionog jezera Kahovka, kako bi se jurišalo na Energodar.
„Cilj moguće ofanzive ukrajinskih snaga je izlaz na Azovsko more, bez borbe za Zaporošku nuklearnu elektranu. Režim Zelenskog smatra da će nuklearnu elektranu dobiti nakon svoje navodno uspešne ofanzive“, ocenio je Rogov.
Istovremeno, on je izrazio uverenje da će plan Kijeva pretrpeti krah.
Kako je naveo, linija fronta u Zaporoškoj oblasti trenutno je stabilna, nema napredovanja ukrajinskih snaga.
„Sva naselja u oblasti, koja se nalaze duž kontakt linije, žive i rade uobičajeno. Situacija je pod punom kontrolom naše vojske i vlasti“, naglasio je Rogov.
07:24 24.04.2023
Ukrajina je tokom protekle nedelje izgubila četiri hiljade boraca, ali kijevske vlasti 90 odsto ovih gubitaka vode kao nestale, skrivajući informacije od porodica poginulih, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
07:20 24.04.2023
Ruska Crnomorska flota odbila je noćas napad dronova kod Sevastopolja.
„Naša flota sada odbija napad dronova na sidrištu. Sve gradske službe su u pripravnosti. Ostajemo mirni“, napisao je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev na svom Telegramu.
Razvožajev je kasnije objasnio da su snage protivpodmorničke i diverzantske odbrane uništile jedan nadvodni dron, a drugi je eksplodirao sam. Objekti u gradu nisu oštećeni, dodao je on.
Sevastopolj je glavna baza Crnomorske flote, a poslednjih meseci bilo je više pokušaja da se napadne dronovima. Jedan od poslednjih napada izvršen je 22. marta. Crnomorska flota je odbila napad, uništivši tri objekta.
Nakon toga su gradske vlasti saopštile da je sidrište zatvoreno i kretanje čamaca i trajekata obustavljeno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala