- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srpska potpisala: Ako se nastavi antidejtonsko delovanje - sledi razdruživanje /video/

© Sputnik / Dejan SimićZastava RS
Zastava RS - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Pratite nas
Predstavnici parlamentarnih stranaka Republike Srpske potpisali su danas u Banjaluci izjavu o zaštiti imovine.
Izjava je potpisana na sastanku kojem su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.
Na sastanku su bili i predsednik Socijalističke partije Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NPS-a Darko Banjac, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak i NDP-a Bojan Šapurić.
Sastanku se nisu odazvali predstavnici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red.
U izjavi je navedeno da će Republika Srpska ponuditi Federaciji BiH potpisivanje sporazuma o mirnom razdruživanju ukoliko se nastavi antidejtonsko delovanje Ustavnog suda BiH i političkih predstavnika iz Federacije BiH prema Republici Srpskoj.
Usaglašeno je da političke stranke neće učestvovati u raspravi o ovoj temi u Parlamentarnoj skupštini BiH. Priprema se i odluka o povlačenju srpskih sudija iz Ustavnog suda BiH.
Dodik je, na konferenciji za novinare, istakao da izjava sadrži 21 zaključak i održava poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, ali i jednako favorizuje prava Srpske dobijena tim sporazumom.
„Dokument je u suštini ostao isti, kao što je predstavljeno pre nekoliko dana. Sve političke partije koje su prisustvovale prethodnom sastanku, izuzev SDS-a, potpisale su akt. Srpska nesumnjivo ovim planom ulazi u proces jačanja svojih utvrđenih nadležnosti koje je imala po Dejtonskom sporazumu“, rekao je Dodik.
Dodik je ukazao da Ustavni sud nije štitio Ustav BiH, već ga je razgradio, zloupotrebljavajući svoju ulogu.
„U sredu imamo sednicu Narodne Skupštine SRS gde ćemo pozvati sudije Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske da napuste svoje pozicije“, najavio je Dodik.
Banja Luka - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2023
REGION
Sporazum o mirnom razdruživanju ako se deluje protiv Dejtona: Šta piše u odgovoru Srpske Sarajevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala