Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija nije upala u klopku Zapada i Prištine: Albanci dobijaju čvršća dva zahteva iz Beograda

© Tanjug / DOPISNIK KIMGlasački kontejner na Kosovu
Glasački kontejner na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Pratite nas
Cilj kosovskih Albanaca nakon nelegitimnih izbora u četiri opštine na severu KiM nije da uspostave dugoročnu vlast na tom području, jer znaju da je to neodrživo. Cilj je nešto drugo – napraviti od Zajednice srpskih opština praznu ljušturu. Albanci su izborima dobili samo dva zahteva više iz Beograda.
Ovako politikolog Perko Matović komentariše održavanje lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, koje su Srbi i srpske političke partije bojkotovali.

Za Prištinu iz Beograda stižu dva nova zahteva

Na duge staze i kosovskim Albancima je jasno da će u jednom trenutku morati da vrate suverenitet većinskom narodu na tom prostoru – Srbima, smatra Matović.
„Ono što žele da urade je ozbiljna smicalica i klopka za srpski narod i misle da će im proći. To je da u trenutku formiranja Zajednice srpskih opština na vlasti u opštinama sa srpskom većinom budu oni koji su servilni prema prištinskom režimu, kako bi ZSO formirali ne po onome kako je dogovoreno u Briselu, nego po parametrima koji odgovaraju Prištini. To znači da bi zajednica srpskih opština postala ljuštura koja ne bi značila ništa“, kaže on.
Prema diplomatskim pravilima, tokom pregovora zadržava se status kvo i ne pomeraju se parametri na kojima pregovori počivaju, dodaje Matović. Međutim, kosovski Albanci toga se nisu držali; štaviše, osim što su organizovali izbore, pokušali su da se učlane u Savet Evrope i dobili su viznu liberalizaciju.
Sve to, prema rečima našeg sagovornika, ukazuje na taktiku Prištine da obesmisle zajednicu srpskih opština.
„To je krupno kršenje metoda pregovora i svih diplomatskih pravila i mi im to svakako nećemo dozvoliti. Oni su ovim samo dobili još dva zahteva iz Beograda, a to je da se Zajednica srpskih opština obavezno formuliše onako kako je dogovoreno Briselskim sporazumom i da se odmah po njenom formiranju ponove lokalni izbori kako ne bi dobila lik koji nije dogovoren i koji nama ne odgovara“, konstatuje Matović.

Pregovori nisu besmisleniji nego što su bili ranije

Na pitanje da li su nakon „izbora“ pregovori u Briselu zakazani za 2. maj postali besmisleni, naš sagovornik odgovara da nisu besmisleniji nego što su već bili. Pregovori se vode o nečemu što može da bude primenjeno tek onda kada Priština ispuni već preuzete obaveze.
„Dakle, pregovori su već bili relativno besmisleni. Mi držimo svoj čvrst stav da sve želimo da rešimo diplomatskim putem, ali pregovori 2. maja biće dosta teži jer ćemo imati dosta tvrđe zahteve“, navodi Matović.
Način na koji su izbori održani i podrška Zapada koju je režim Aljbina Kurtija dobio za njihovo održavanje ukazuje da je formiranje Zajednice srpskih opština dodatno zakomplikovano. Iako američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tvrdi da Vašington insistira na formiranje ZSO, Srbija, prema Matovićevim rečima, više ni u šta ne može da veruje.
„Možemo da dogovorimo i novi sporazum i novi okvir, ali jasne su naše crvene linije“, kaže on.
Prema Matovićevim rečima, osnovno je da se poštuje demokratsko pravo srpskog naroda da bira svoje političke predstavnike. A bojkot pokazuje da je srpski narod na KiM pokazao svoju političku svest.
Podsetimo, na izbore održane 23. aprila izašlo je svega 1567 glasača, što u procentima predstavlja 3,47 odsto ukupnog glasačkog tela na severu Kosova i Metohije. Ukupan broj glasača u opštinama Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin potok i Leposavić iznosi oko 45 000. Uprkos tako maloj izlaznosti i bojkotu srpskih partija, premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti, čestitao je novoizabranim gradonačelnicima.
U Zvečanu i Zubinom potoku „pobedili“ su kandidati Demokratske partije Kosova Iljir Peci i Izmir Zećiri, a u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici kandidati pokreta „Samoopredeljenje“ Erden Atić i Ljuljzim Hetemi.
Za američke predstavnike u Prištini, izbori su protekli u skladu sa „ustavom“ i zakonima tzv. Kosova, dok francuski ambasador u Prištini Olivije Gero poručuje da izbori sa tako malo birača ne doprinose političkom rešenju.
Četiri opštine na severu KiM do novembra prošle godine vodili su funkcioneri Srpske liste, koji su u znak protesta zbog ponašanja režima Aljbina Kurtija prema srpskom narodu podneli ostavke. Ova stranka bojkotovala je izbore i poručili su da neće dozvoliti da opštine na severu vode oni koji su „osvojili jedan ili dva odsto glasova“.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
SRBIJA
Vučić: Ovo su tektonske promene - počeo je politički ustanak Srba /video/
Gračanica bilbord - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
SRBIJA
Vučić o odnosu Zapada prema ZSO: Oni blage veze nemaju /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala