Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Presedan za presedanom, pod okriljem Nemačke za članstvo Kosova u Savet Evrope

© AFP 2023 / FREDERICK FLORINZastave evropskih zemalja ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu
Zastave evropskih zemalja ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Pratite nas
Nikada do sada se nije na Plenarnom zasedanju Saveta Evrope održavala sednica, pogotovu ne vanredna Komiteta ministara, na kojoj je doneta odluka o prijemu Kosova u ovu evropsku organizaciju, kaže za Sputnjik Dubravka Filipovski.
Zahtev Kosova sa prijem u Savet Evrope prosleđen je u dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu ove organizacije, odlučeno je na današnjoj vanrednoj sednici Komiteta ministara, izjavila je šefica Misije u SE Aleksandra Đurović.

Još jedan presedan za Kosovo

Dubravka Filipovski, zamenik predsednika Odbora za evropske integracije u Skupštini Srbije, kaže da se i ova sednica Komiteta održala mimo svih pravila i procedura.
„Nikada se do sada nije desilo da kada traje plenarno zasedanje da tog dana zaseda i Komitet ministara. Ali šta da kažem, sila boga ne moli,“ kaže naša sagovornica.
Ona je istakla da bi bio potpuni presedan da Kosovo postane član Saveta Evrope s obzirom da nije reč o suverenoj državi uz napomenu da je srpska delegacija učinila nadljudske napore da do ovoga ne dođe ali da je jača sila prevagnula. A o tome kako dalje teče procedura kaže:
„Danas je Komitet ministara SE glasao na našu žalost većinom glasova da Kosovo postane član Saveta Evrope. Ta odluka ide na Biro na sledećoj sednici SE u junu, i ulazi u tu proceduru Saveta Evrope.“
O tome će se, kako kaže, poslanici i delegati u Savetu Evrope tada izjašnjavati.
„Proceduralno oni ne mogu da sada stignu da to urade. Mi smo se borili ali ne vredi,“ kaže naša sagovornica.
Zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
SRBIJA
Sputnjik saznaje: Mađarska se suprotstavila članstvu takozvanog Kosova u Savetu Evrope
Uoči današnje vanredne sednice Komiteta ministara Saveta Evrope, Mađarska se suprotstavila članstvu takozvanog Kosova u tu organizaciju. Prema našim diplomatskim izvorima, zvanična Budimpešta ne gleda blagonaklono na inicijativu Prištine za članstvom u SE, još od podnošenja inicijative.
Na jutrošnjem sastanku Biroa Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, šef delegacije Mađarske Nemet Žolt postavio je pitanje da li je ovo pravi trenutak da se zahtev Kosova za prijem u ovu organizaciju stavi na dnevni red.

Mađarska uz nas, Kvinta protiv

To pitanje je postavio direktno zameniku generalnog sekretara Saveta Evrope Bjornu Bergeu, uz komentar da je u aktuelnim geopolitičkim okolnostima u Evropi potrebno jedinstvo.
Mađarski predstavnik je istakao i da bi pokretanje procedure za prijem Kosova moglo da izazove da neke države otkažu svoj dolazak na Samit SE u Rejkjaviku, 16. i 17. maja. Odgovor zamenika generalnog sekretara Bergea je bio da "pitanje Kosova svakako neće biti deo Samita, a da njihov zahtev dugo stoji".
Za odluku o prijemu Kosova glasali su predstavnici 33 zemlje, sedam je bilo protiv (Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska), dok je pet bilo uzdržano (Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH). Jermenija nije glasala.
Zastave Srbije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
SRBIJA
Srbija oštro o glasanju u Savetu Evrope za tzv. Kosovo: Razočarali Ukrajina, Grčka, Slovačka, BiH
Inače, današnje vanredno okupljanje KMSE sazvano je na inicijativu Kvinte, pre svih Nemačke, koja je insistirala da se aplikacija Kosova, koja je predata u maju prošle godine, konačno nađe na dnevnom redu.
Prosleđivanje zahteva Kosova za članstvo u PSSE trebalo bi da bude samo prvi korak u dugoj i komplikovanoj proceduri za prijem u ovu organizaciju i ukoliko se čitav proces ne bi ubrzavao to bi moglo da potraje i godinu-dve.
Zastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
SRBIJA
Pokrenuta procedura za prijem tzv. Kosova u SE, Srbija će preispitati učešće u toj organizaciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala