Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pokrenuta procedura za prijem tzv. Kosova u SE, Srbija će preispitati učešće u toj organizaciji

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu
Zastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Pratite nas
Zahtev Kosova sa prijem u Savet Evrope prosleđen je u dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu ove organizacije, odlučeno je na današnjoj vanrednoj sednici Komiteta ministara, izjavila je šefica Misije Srbije u SE Aleksandra Đurović.
Za ovu odluku glasali su predstavnici 33 zemlje, sedam je bilo protiv (Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska), dok je pet bilo uzdržano (Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH). Jermenija nije glasala.
Naša delegacije je odmah nakog glasanja napustila salu, uz izjavu da će Srbija preispitati modele daljeg učešća u organizaciji, preneo je „Kosovo onlajn“.
Današnje vanredno okupljanje KMSE sazvano je na insistiranje Kvinte, pre svih Nemačke, koja je insistirala da se aplikacija tzv. Kosova, koja je predata u maju prošle godine, konačno nađe na dnevnom redu.
Prosleđivanje zahteva Kosova za članstvo u PSSE trebalo bi da bude samo prvi korak u dugoj i komplikovanoj proceduri za prijem u ovu organizaciju i ukoliko se proces ne bi ubrzavao to bi moglo da potraje i godinu-dve.
Šef mađarske delegacije u PSSE Nemet Žolt usprotivio se jutros na Birou PSSE pokretanju procedure prijema tzv. Kosova, uz pitanje da li je ovo dobar trenutak za to.
Mađarski poslanik pitanje je postavio direktno zameniku generalnog sekretara Saveta Evrope Bjornu Bergeu, uz komentar da je u aktuelnim geopolitičkim okolnostima u Evropi potrebno jedinstvo.
Ukazao je i da bi pokretanje procedure za prijem Kosova moglo da izazove da neke države otkažu svoj dolazak na Samit SE u Rejkjaviku, 16. i 17. maja.
Odgovor zamenika generalnog sekretara Bergea je bio da „pitanje Kosova svakako neće biti deo Samita, a da njihov zahtev dugo stoji“.

Donika Gervala se posebno zahvalila Americi

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala ocenila je da ova odluka predstavlja „istorijski korak za Kosovo“, možda i, kako je navela, najvažniji od kada je Priština proglasila nezavisnost.
„Ovom odlukom završena je važna etapa ka punopravnom članstvu“, navela je Gervala.
Ona je zahvalila zemljama koje, kako je navela, iako formalno nisu priznale nezavisnost tzv. Kosova, nisu blokirale njegovo članstvo, ne navodeći o kojim državama je reč.
Posebno je zahvalila SAD koje su se, kako je navela, ponovo pokazale kao najvažniji saveznik Prištine i podržale je u dijalogu sa velikim brojem država članica Saveta Evrope.
„Mnogo posla ostaje da se uradi. Proces članstva je dug i pun izazova. Ali na kraju procesa, Republika Kosovo će zauzeti mesto koje joj pripada kao članica Saveta Evrope“, rekla je Gervala, preneo je Tanjug.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
SRBIJA
Vučić: Ovo su tektonske promene - počeo je politički ustanak Srba /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala